Para kezdhet parázni

Dunajszky Éva 2019. november 08., 20:24

Kočner védőügyvédje, Marek Para nagy gondban van: a Kočnerral folytatott threemás beszélgetései ugyanis az ügyvédi karrierje végét jelenthetik. Az ügyészek tanácsa a Parával szembeni eljárást összeegyeztethetetlennek tartja az ügyvédi tisztségével, sőt Para ügyével már az ügyvédi kamara is foglalkozik.

Fotó: TASR

A Threema szerint Parának büntetőfeljelentést kellett tennie Vasiľ Špirko ügyész ellen. Arról a Špirkóról van szó, aki tavaly azzal híresült el, hogy nyilvánosságra hozott egy gyanús tendert a belügyminisztériumban, amely Robert Kaliňák volt belügyminiszterhez és Ján Počiatek volt pénzügyminiszterhez volt köthető. Ahelyett azonban, hogy elkezdték volna a gyanús tendert kivizsgálni, Špirko speciális ügyészt helyezték górcső alá. A Kočner mobiljából kiszivárgott hírek szerint ebben Parának volt benne a keze – írja a TVnoviny.sk. Špirko akkoriban azt nyilatkozta, hogy a lejáratását „felülről” elrendelték.

A Legfőbb Ügyészség végül megszüntette a vádeljárást, ám Špirko ellen fegyelmi eljárást indítottak, amelyről Para és Kočner részletes beszélgetést folytattak a Threemán keresztül, többek közt arról is értekeztek, hogyan lehetne elérni, hogy Špirko továbbra is vád alatt maradjon. Kočner azt írta Parának, hogy a Špirko ellenében kifejtett munkájáért „Kali”, azaz Robert Kaliňák fizethet majd neki. 

A Denník N napilap szerint a közhivatallal való visszaélés és korrupció gyanújának kivizsgálását a Bűnügyi Ügynökség (NAKA) megszüntette. Špirko azt állítja, értesülései vannak arról, hogy Para személyesen találkozott a NAKA vezető képviselőivel. Špirko részletesen ecsetelte a beadványában, mikor és hol került sor a találkozókra, és mi volt a beszélgetéseik tárgya. „Éppen ezek az ismeretek vezettek a rendőrség legfelső képviselőivel szembeni bizalmatlanságomhoz, amire a sajtóban is rámutattam” – fogalmazott Špirko a TVnoviny portál szerint.

Hajtóvadászat Špirko ellen

A Threemából azt is megtudni, hogy Kočner és Para kampányt indítottak Špirkóval szemben. Para akkoriban Ľuboš Vargát védte, akit adócsalásért négyévre ítéltek. A vádalku értelmében, amit Varga Špirkóval kötött, megközelítőleg 8,6 millió eurós kárt okozott az államnak. Öt nappal a vádalku megkötése előtt jegyzőkönyvet írtak egy büntetőfeljelentésről, amely az ún. Tempest-ügyre mutatott rá. Ennek a tárgyát egy gyanús tender képezte a belügyminisztériumban, Špirko szerint Vargának a „Robonak” és „Janonak” szánt 200 millió eurós kenőpénzről kellett volna tanúskodnia, írja a Postoj.sk portál. Csakhogy Robert Kaliňák akkori belügyminiszter a vádakat abszurdnak tartotta, és Špirko megbízhatóságát is kétségbe vonta. Špirkót végül azzal vádolták meg, hogy a Vargával készített jegyzőkönyvet meghamisította. Varga ugyanis később azt állította, nem sejtette, hogy büntetőfeljelentést írnak, azt gondolta, hogy csak kötetlenül beszélgetnek a dologról. Kočner közben arról társalog Parával, hogy az készítse el a jogorvoslatot, amit aztán medializálni is kell (a Plus 7 dníben), hogy Čižnár nyomás alatt legyen. Ezt tanácsolja Norbert Bödör is Kočnernek, írja a Postoj.sk. 

Nincs ok a büntetőeljárásra

A Špirkóval szembeni hajtóvadászat Kočner, Para, Gašpar és Hraško rendezésében végül eredménytelen lett. Špirkót felmentették a büntető és a fegyelmi eljárás alól is. Kaliňák márciusban már nem Para jutalmával volt elfoglalva, hanem a belügyi tárca éléről való távozásával, írja az Aktuality.sk.

A Kočner, Para és Bödör közti kommunikáció azonban egyértelműen igazolja, hogy Špirko „üldöztetése” politikai megrendelésre történt. Kočnernek és Parának a Smer embereitől érkezett megrendelést kellett megvalósítaniuk – más bűnügyekben történő ellenszolgáltatás vagy egy olyan „összeg” fejében, amit Kočner ügyvédjének kellett megszabnia, és „Kali” vagy „Bödörék” fizettek volna érte.

A Kucik-gyilkosság után azonban az események más fordulatot vettek. Kaliňáknak és Ficónak mennie kellett, majd Bödörék emberei is megbuktak a rendőrségen. Para főnöke, Kočner pedig börtönben végezte. Ennek ellenére Kaliňák elérte, amit akart. Špirkót mindjárt az elején, még 2016-ban félreállították annak a gyanúnak a kivizsgálásától, hogy Počiatek Kaliňákkal együtt „jutalék” fejében az áfacsalóktól és a tendergyőztesektől összesen 200 millió eurót gyűjtöttek be – a saját zsebükbe. Csütörtökön megjelent a hír, hogy a NAKA már nem vizsgálja az ügyet, állítólag nincs ok a bűntetőeljárásra ebben az ügyben, írja az Aktuality.sk portál.

0 HOZZÁSZÓLÁS