2019. november 10., 09:10

Versenyképes tudással megmaradni szülőföldünkön

Az oktatási struktúrák helyzete Kárpát-medencei összehasonlításban címen szervezett a Szövetség a Közös Célokért és a PADE Alapítvány kétnapos konferenciát Párkányban. A rendezvényre a pedagógusok mellett önkormányzati vezetők és civil szervezetek is meghívást kaptak.

konferenciap-5-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója kifejtette, azért szervezték meg a konferenciát a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvánnyal közösen, mert a természetes régiókban szükség van olyan együtt gondolkodásra, amikor az oktatásügy helyzetét megvizsgálva tovább lehet építeni a kapcsolatokat annak fényében, hogy az eljövendő generáció meg tudjon maradni a szülőföldjén. Olyan képzési koncepcióról van szó, amely által életcél és munkahely biztosítható.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet már készített egy átfogó tanulmányt, feltérképezte azokat a trendeket, ahogyan a határon átnyúló kapcsolatokat meg lehet valósítani. „Szakembereket  hívtunk meg, akik olyanfajta gazdasági modellt tudnak felvázolni, amelyekről eddig nem igazán hallottunk. A szülőföldön való megmaradást segítik azáltal, hogy a legleszakadtabb társadalmi rétegnek nyújtanak egyfajta gazdasági életszemléletet” – emelte ki Hideghéthy Andrea.

Elmondta még, az oktatási struktúrák helyzete nem biztos, hogy csak a diákokra vonatkozik. Vonatkozhat a felnőttképzésre, egy család gazdasági életszínvonalának javítására képzések és tanfolyamok által, ahol megtanulhatják például, hogyan tudnak a saját földből a leggazdaságosabban terményeket, bioterméket előállítani és piacra vinni. Olyan modelleket mutat be a konferencia az értő közönségnek, amit ha tovább tudnak vinni, segítik a szülőföldön való megmaradást.  

Albert Sándor professzor úr is hangsúlyozta előadásában, hogy versenyképes iskolákat kell létrehozni, ez segíti a fiatalok boldogulását. Nem a szakemberhiány a legégetőbb, hanem az, lesz-e készség, hajlandóság arra, hogy a versenyképes iskolaközpontokat kialakítsák a felelős, döntéshozó helyzetben lévő emberek”

– nyilatkozta a SZAKC ügyvezetője.

Többek között Baritz Sarolta Laura közgazdász domonkos nővér előadását is nagy érdeklődés kísérte. Ő „A három-dimenziós gazdaság modellje – az erkölcs és erényetika megjelenése a gazdaságban és a felsőoktatásban” címen tartott előadást. Bemutatta úgy az elveket, mind a képzést.

A nővér elmondta:

Ez egy emberközpontú gazdaság, amelynek lényege, hogy paradigmát vált a mostani főáramú gazdasági gondolkodáshoz képest. Mi azt mondjuk, az ember az alapja és célja a gazdaságnak. A gazdaság, az emberi boldogságot kell, hogy szolgálja. Az erényes és erkölcsi alapokon álló emberek képesek együttműködni és saját érdekük mellett figyelembe veszik mások érdekét is. Mindennek alapja a nevelés, legfőképpen a családi nevelés.”

Ilyen fajta KETEG /Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban/ képzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán van - posztgraduális, négyszemeszteres esti-levelező, valamint a budapesti Corvinus Egyetemen, ahol választható tantárgy.

A konferencia a mai napon is folytatódik déli 12 óráig.

 

konferenciap-5-bokor-copy-.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.