2019. július 31., 10:49

Valóban válságban van a felvidéki magyar oktatás? - VIDEÓ

A hazai magyar oktatás helyzetéről sok minden elhangzott már a hazai szakmai és polgári berkekben egyaránt. Az tény, hogy a szórványterületeken az egyre kevesebb magyar gyermek miatt a jelenlegi feltételek között szinte fenntarthatatlanná váltak a kis iskolák. Ezekben a kisebb falvakban a helyi önkormányzat vezetői is gyakran már nem magyarok, így egyre nehezebb szívvel döntenek a veszteséges iskola fenntartása mellett. Milyen a valódi helyzet a hazai magyar oktatásban? Tájékozódjon az alábbi videónkból!

Valóban válságban van a felvidéki magyar oktatás?  - VIDEÓ
Médialapozó
Fotó: ma7

Iskolák a határon címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a ma7 médiacsalád Gombaszögön. Kolek Zsolt, lapunk rovatvezetője Prékop Máriát, az oktatási minisztérium főosztályvezetőjét, Fodor Attilát, a Comenius Intézet igazgatóját és Andruskó Imrét, a komáromi Selye János gimnázium igazgatóját faggatta a (kisebbségi) oktatáspolitikai aktuális kérdéseiről.

Fotó:  ma7

Az iskolák működtetése mindig is fejtörést okozott a településeknek, csak a kor elvárásai és kihívásai változtak. A legnagyobb kihívás a kor követelményeinek megfelelő iskolarendszert kialakítani és működtetni, ez minden iskolára érvényes függetlenül attól, milyen nyelven tanítanak az adott iskolában. A kihívások nagy része tehát az egész ország területén azonos. A kisebbségek nyelvén oktató iskolákat ezen felül még egyéb, az adott kisebbség igényeire szabott feladatok ellátása is nehezíti.

A hazai oktatás általános helyzetéről, valamint ezen belül a magyar iskolákat terhelő kihívásokról beszélgettek a kerekasztal résztvevői. Az itt rögzített videó nem csak a pedagógusoknak ad fontos információkat, hanem mindazok számára érdekes lehet, akiknek gyermekeik vagy unokáik iskolás korban vannak. Nézze velünk!

Valóban válságban van a felvidéki magyar oktatás?  - VIDEÓ
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!