Tovább csillognak az inámi, a nagyölvedi és az ipolybalogi gyermekszemek

Kaszmán Zoltán 2018. szeptember 04., 19:25

A szeptember 3-i tanévnyitó ünnepség Inámban, Nagyölveden és Ipolybalogon a szokottnál is lélekmelengetőbb volt, hiszen az említett három település sikeresen kapcsolódott be a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei óvodafejlesztési programba, melynek következményeként ezen a napon került sor a felújított óvodák ünnepélyes átadására.

a megújult ipolybalogi óvoda Fotó: Kaszmán Zoltán

A Nagykürtösi járásban elterülő Inám óvodáját az 1950-es években építették. A korábban kovácsműhelynek otthont adó épületet 1963 óta látogatják a község legfiatalabbjai, idén összesen tizenketten. A magyar kormány 65 ezer eurós támogatásával – a nyílászárók és az illemhelyek felújítása mellett – megvalósult a tetőszerkezet teljes cseréje, valamint az egész épület víz- és hőszigetelése is. Szintén újdonságnak számít, hogy a jövőben korszerű fűtőberendezést használva sokkal költséghatékonyabban fűthetnek az inámiak.

„Eljött az ideje annak, hogy újra az egész Kárpát-medencét tekintsük hazánknak. Számunkra a vancouveri vagy a torontói magyar éppolyan fontos, mint a sepsiszentgyörgyi vagy a felvidéki” – mondta Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, majd külön a helyiekhez szólva hozzátette: „Mindannyian higgyék el, hogy amikor gyermekeiket, unokáikat elhozzák ebbe az intézménybe, akkor sokkal nagyobb szolgálatot tesznek, mint gondolnák, hiszen nemcsak őseik hitét és anyanyelvét tartják meg, hanem a maguk lehetőségeihez mérten hozzájárulnak a 21. századi magyar jövőhöz is.”

Grezsa István, Rados Klára és Régi Zsolt Fotó: Inám

Az ünnepélyes óvodaátadási ceremónián szót kapott Balla Mihály, nógrádi önkormányzati képviselő, valamint az MKP oktatási és kulturális alelnöke, Kiss Beáta is, aki reményét fejezte ki, hogy a magyar nevelési nyelvű óvodák szebbekké és korszerűbbekké válásával egyre nagyobb számú gyermek látogatja majd ezeket az intézményeket.

az óvodások műsora Inámban Fotó: Kaszmán Zoltán

Az ünnepi gondolatok elhangzása után Grezsa István az óvoda igazgatójával, Rados Klárával és Inám polgármesterével, Régi Zsolttal közösen vágta át a szalagot, majd Parák József püspöki helynök szentelte fel az épületet, melybe elsőként az óvodások léphettek be, hogy a megszépült létesítmény falai között kis műsorral kedveskedjenek a megjelenteknek.

az óvodások műsora Inámban Fotó: Kaszmán Zoltán

A 22 gyermek által látogatott nagyölvedi óvoda vezetése 55 ezer euróval gazdálkodva csinosíthatta komplexumát. A fejlesztések részleteiről az intézmény igazgatója, Cseri Kinga nyilatkozott: „A nagycsoportunk az emeletre költözött fel, ahol a – korábban raktárként funkcionáló – termek teljesen megújultak; az újonnan kialakított emeleti fürdőszoba mellett új játszószobát, meseszobát, hálószobát és egy kézműves helyiséget hoztunk létre, de – intézményünk környezetvédelmi profilját hangsúlyozva, a környezettudatos nevelés jegyében – berendeztünk egy zöld sarkot is.”

a nagyölvedi óvodaátadás vendégei Fotó: Kaszmán Zoltán

Ezenkívül a nagyölvedi óvoda épületének alsó szintje színpaddal, az udvaron található közlekedési pálya pedig különböző közlekedési eszközökkel bővült, sőt az új bútorokkal berendezett közös ebédlőt is gyerekbaráttá alakították.

Képgalériánk:
Régi Zsolt (balra), Kiss Beáta és Grezsa István Fotó: Kaszmán Zoltán

A 80 ezer eurós támogatással gazdálkodó ipolybalogi óvodában kicserélték a nyílászárókat és megújították a szociális helyiségeket, az épület kerítését, továbbá a hozzá vezető járdákat. Az óvodások tetszését leginkább talán mégis a hátsó teraszon létrehozott kis medence nyerte el.

A körülmények tehát a Nagykürtösi és a Lévai járás óvodáiban is egyre inkább adottak ahhoz, hogy színvonalas és értékteremtő nevelő munka folyhasson.

0 HOZZÁSZÓLÁS