2018. október 2., 15:30

Pozsonyban kik tanulnak ma magyarul?

Október elsején kezdődnek a Pozsonyi Magyar Intézet őszi magyar nyelvtanfolyamai. Ki vállalkozik ma Pozsonyban a magyar nyelvtanulásra, milyen okból kezd el valaki magyarul tanulni, illetve hogyan zajlanak a fővárosban a magyar nyelvtanórák. Erről kérdeztük Marianna Sitárová Husárikovát, a Pozsonyi Magyar Intézet magyar lektorát.

magyar-nyelvtanfolyam.jpg

Hányan jelentkeztek a Pozsonyi Magyar Intézet idei őszi magyar nyelvtanfolyamaira? Mennyi diákjuk van jelenleg?

Összesen körülbelül 80 fő látogatja jelenleg a magyar nyelvtanórákat (10 csoportban), ebből az őszi szemeszterben körülbelül 27-30 a kezdő diák. Vannak visszatérő diákjaink, akik már több éve hozzánk járnak, és vannak, akik teljesen újak.

Kikről van szó? Diákok, akiknek esetleg a tanulmányaikhoz szükséges a magyar nyelv, vagy magánszemélyek is érdeklődnek a magyar nyelv iránt?

Leginkább felnőtt emberekről van szó, akiket általában több motiváció vonz ide. Az egyik fontos ok a tanulmányaik: van néhány egyetemistánk, akik levéltáros szakosak, vagy történészek, és ezért szeretnék megtanulni a magyar nyelvet. Nagyon sokan vannak, akik a partnerük miatt kezdenek bele a magyar nyelvtanulásba (férj, feleség, vagy barátnő miatt), illetve mert kétnyelvűen szeretnék nevelni gyermekeiket. Sokan vannak olyanok is, akik kiköltöztek Magyarországra a környező falvakba (Bezenye, Rajka, Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár), de Pozsonyba járnak dolgozni, így este még bejönnek nyelvtanórára is.

Fontos motivációnak bizonyul az is, ha a család, az elődök, a nagymama, nagypapa, sőt a szülők, akik beszélnek/beszéltek magyarul és az illető kiskorában hallotta. Sokszor beszélt is valamilyen szinten, de aztán szlovák oktatásban részesült, így nem fejlesztette tovább a nyelvet, aztán felnőtt korban érzi, hogy érzelmi kötődése erős a magyar nyelv iránt, de a tudása hiányos, ezért eljön hozzánk, hogy ezt pótolja.

A döntő többségük szlovák, vagy esetleg vannak más nemzetiségűek is?

A diákjaink több mint a 90 százaléka szlovák nemzetiségű, de minden éven vannak külföldiek is. Jelenleg van ukrán és lengyel nemzetiségű diákunk, de volt már angol, finn, svéd, spanyol, vagy olasz diákunk is. Ők szintén általában a partnerük miatt válasszák a magyar nyelvtanórákat. Érdekes volt annak a svéd lektornak az esete, aki itt dolgozott az egyetemen, és a finn nyelv mellett még a magyart is szerette volna megtanulni. Ezen kívül nagyon sok ukrán diákunk van, akik a környéken dolgoznak, és szeretnék magasabb szinten is elsajátítani a magyar nyelvet, mivel idővel szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot. Előfordul, hogy ha valamely külföldi személy a fővárosban van egy ideig tanulmányi úton, felkelti az érdeklődését a magyar nyelv, és ezért kezdi látogatni az óráinkat.

Hogyan zajlik intézményükben az oktatás? Milyen kurzusok vannak? Hányan vannak egy-egy csoportban?

Csoportjainkban hat, maximum tíz fő van. Vannak kezdők, mérsékelt haladók, középhaladók, és haladók. A tanítás a Pozsonyi Magyar Intézet épületének tantermeiben zajlik a Védcölöp (Palisády) utcában. Vannak délelőtti és esti óráink is. Az intézményünkben magyar szakos tanárok oktatnak, illetve van egy budapesti lektorunk is. Ami a tankönyveket illeti, jelenleg a MagyarOK nevezetű tankönyvcsaládot (szerzők Szita Szilvia-Pelcz Katalin) használjuk, amelyhez vannak internetről letölthető hanganyagok és munkafüzetek is.

Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy valaki elsajátítsa a magyar nyelvet?

Attól függ, hogy milyen szinten szeretne beszélni, vagy mire van szüksége a magyar nyelvből. Általában olyan 300-360 óra (kb. 3 év) a minimum, amit ajánlunk a magyar nyelv elsajátításához. Mivel a magyar nem indoeurópai nyelv, így más a struktúrája, felépítése, nehezebb a nyelvtana, ezért nem igazán lehet támaszkodni például az angol, vagy német nyelvtudásra. A magyar nyelvtanulásra több időre van szükség. Legalább az említett 3 év szükséges ahhoz, hogy az illető folyékonyabban ki tudja fejezni magát magyarul, de persze ez nagyon individuális. A nyelvtanulást nem is igazából óraszámba lehet számolni, hanem attól függ, hogy az ember mennyit foglalkozik otthon az adott nyelvel, milyen erős a motivációja, van-e valaki akivel tudja a nyelvet gyakorolni, van-e rá elég ideje stb. Ezen kívül fontos az illető attitűdje és hozzáállása, tetszik-e neki az adott nyelv, nyitott-e rá. Az intézményünkben zajló oktatás a kommunikációra épül, de emellett tanítjuk a nyelvtant is. Törekszünk arra, hogy már az első órák után a diákok be tudjanak mutatkozni, ismerjenek szavakat, frázisokat.

A diákok nehéznek tartják a magyar nyelvet?

Nehezebb nyelvnek találják, mint az általában megszokott nyelveket, egzotikusabb, a kiejtése is nehezebb. A diákoknak általában a nyelvtannal van gondjuk, tehát míg megszokják az agglutináló módod (a toldalékolást). Vannak viszont visszatérő diákjaink, akik annyira megszerették a magyar nyelvet, hogy már 8-10 éve járnak hozzánk.

Tapasztalatai szerint milyen szférákban szükséges manapság Szlovákiában a magyar nyelv? Milyen okból döntenek diákjaik a magyar nyelvtanulás mellett?

Ha egy szlovák tudja a magyar nyelvet, az mindig nagy előny a számára, főleg ha az ország déli területein él. Ezen kívül nagyon sok olyan cég tevékenykedik Szlovákiában, akiknek Magyarországon vannak partnereik, így előnyben részesítik a kétnyelvű álláskeresőket. Vannak a diplomáciából, illetve a külügyminisztériumból is érdeklődőink, akik kiküldetésre készülnek Magyarországra, és ezért szeretnék elsajátítani a magyar nyelvet. Végül vannak olyanok is, akik folyékonyan beszélnek kétnyelvűen, de hiányzik nekik a magyar oktatás, és ezt szeretnék pótolni. Ők már a haladó csoportba kerülnek, ahol külön foglalkozhatnak az üzleti nyelvel, újságcikkeket olvasnak, elemeznek – tehát az órák a szókincsépítésre, illetve a helyesírás korrigálására alapulnak.

Nőtt a diákok száma az előző évekhez képest?

Jelenleg stagnáló állapot jellemző, ami nem rossz, mert a meglévő 70-75 diákunk eléggé magas számnak tekinthető. Voltak időszakok, amikor száz diákja is volt az intézménynek, de olyan időszakok is, amikor jóval kevesebb, összesen 25-30 diák látogatta a magyar órákat. Jelenleg ennek a számnak a dupláját tudjuk felmutatni, és szerencsére mindig vannak további új érdeklődők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.