2019. május 4., 07:25

Párkány és vidéke – beíratási körkép

Párkány városában és három nagyközségben  – Szőgyénben, Köbölkúton és Szalkán enyhén emelkedett a a magyar iskolába íratott gyermekek száma.

beirat-szogyen-bokor.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Három stabil osztály a párkányi „adyban”

Az idei beíratásokról Himmler Zsófia, a párkányi Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettese informált.

Elmondta, iskolájukba 82-en jelentkeztek, valamivel többen, mint tavaly, 14-en halasztani fognak. Nyitnak egy hagyományos és két egész napos osztályt. Ez utóbbiban délután 4-ig lehetnek a gyerekek, nem viszik haza a táskát, az iskolában mindent megtanulnak, elkészítik a leckét. A hagyományosba viszont azok a szülők íratják gyermekeiket, akik délután még zeneiskolába, sportra és egyéb foglalkozásokra szeretnék vinni csemetéiket.

„Hogy hány magyar gyereket íratnak szülei szlovák iskolába, arról nincs kimutatásunk, de hogy a szlovák iskola is három osztályt nyit – igaz, valamivel kevesebb gyermekkel, mint mi – egy 70 százalékban magyar városban, az mutatja a nem túl rózsás helyzetet” – fejtette ki Himmler Zsófia, majd hozzátette, iskolájuk a környékbeli falvakból érkezett gyerekekkel tudja tartani a létszámot. Némi bizakodásra ad okot, hogy az idén négy olyan család is hozzájuk íratta a gyermekét, akiknek az első gyereke szlovák iskolába jár.

Csongrády Lajos Alapiskola Szőgyén

Az idén 18 gyereket írattak be iskolánkba, ebből ketten kérnek halasztást, így 16 elsőssel indul majd az új tanév – mondta el Szarka Andrea igazgató asszony. „Ez most olyan szerencsés helyzet, hogy a leendő diákok egy kivételével mind szőgyéniek. Egyébként látogatják az iskolát barti és nagyölvedi tanulók is, akiket naponta iskolabusz szállít. Jövőre kis mértékben növekszik az iskola létszáma, mert kevesebb kilencedikes fog elballagni, mint ahány elsősünk lesz”– tájékoztatott az igazgató.

Stampay János Alapiskola Köbölkút

 „Az idei beíratási eredményeket pozitívan értékelem az elmúlt évek adataihoz képest. 15 szülő íratta intézményünkbe gyermekét, ebből 2 leendő elsős más iskolakörzetből választotta iskolánkat. A beíratottakból 12 kislány és 3 fiú. Ebben az évben egy szülő kért halasztást gyermekének“ – tájékoztatott Czibor Katalin, az iskola igazgatója.

Stampay János Alapiskola Köbölkút
Stampay János Alapiskola Köbölkút

Köbölkúton magyar és szlovák iskola is várja a tanulókat. „Mi a kollégákkal tesszük a dolgunkat, nem foglalkozunk mással. Hangsúlyozzuk az anyanyelvi oktatás fontosságát, jó hangulatú iskolánkkal, rendezvényeinkkel, legfőképp eredményekkel bizonyítunk a kedves szülőknek” – emelte ki Czibor Katalin.

Elmondta még, hogy az alsó tagozatos tanító nénik és az óvó nénik állandó kapcsolatban vannak, tájékoztatják egymást, közösen terveznek. Iskolába csalogató programjaik között szerepelt a Márton napi bábelőadás, amikor vendégül látták a körzetükbe tartozó óvodásokat, a hagyományos Stampay héten tartott táncházba voltak hivatalosak a kicsik szüleikkel együtt, márciusban sulikukucskálót szerveztek, ahol a leendő iskolás gyermekek beültek az 1. osztályosok közé.

Turczel Lajos Óvoda és Alapiskola - Szalka

Zalaba Zsófia az iskola igazgatónője elmondta, iskolájukban április 5-én tartották a beíratást, ahol a tanító néni kedves kis játékokkal várta a leendő elsősöket. A 12 beíratott gyermek helyből, Pásztóról, Bajtáról, Kiskesziről és Lelédről érkezett. Eddig úgy tűnik, ketten halasztanak. A szalkai egy központi oktatási intézmény, mert a környék kis településein nincs iskola, néhol óvoda sem.

Turczel lajos Óvoda és Alapiskola Szalka
Turczel lajos Óvoda és Alapiskola Szalka

Az igazgató elmondta, nem jellemző hogy e magyarlakta kis településekről szlovák iskolába menjenek a gyerekek. Iskolájukban 60 tanuló helybeli és 50 beutazó, ám a község fontosnak tartja fenntartani oktatási intézményeit. A fenntarthatóság jegyében vonták össze nemrég az iskolát az óvodával. 

 

 

beirat-szogyen-bokor.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.