2018. május 22., 16:05

Óvodai beíratások Párkány környékén

Vajon hány kisgyermek számára választották szüleik a magyar óvodát? Ennek a  kérdésnek jártunk utána a Párkány közelségében lévő falvakban.

óvodai beíratások
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Boldogságovi Köbölkúton

„Óvodánkban három csoport működik két magyar és egy szlovák tanítási nyelvű, hat óvónővel. Az idén 18 gyermeket írattak be hozzánk, ami nagyon jónak számít – a többség helybeli, de jöttek a környező falvakból is” – mondta Balogh Renáta igazgató.

Az óvoda a természetvédelemre helyezi a hangsúlyt, ezért van az intézmény udvarán gyógynövény- és fűszerkert, de belső tereket is alakítottak ki ennek jegyében, mint az erdővilág és tündérsarok. Az intézmény tavaly bekapcsolódott a magyarországi Boldog Óvoda programba –a magyar Süni csoportnak havi egy alkalommal tart boldogságórát az igazgató néni, amit a kis gyerkőcök nagyon élveznek – játékosan megismerhetik önmagukat, gyakorolhatják az érzelmek kifejezését, a kapcsolattartást és egyebeket.

Balogh Renáta még elmondta, a magyar csoportokból elballagó gyermekek mindegyikének magyar iskolát választanak szüleik, sőt többen a szlovák csoportból is magyar iskolába mennek. A sikeresen pályázatnak köszönhetően jelentős összeget ítéltek meg az óvodának a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programból, amit a külső falak hőszigetelésére és egyéb felújítási munkálatokra fognak felhasználni. 

Magyar csoportból szlovák iskolába

Nagy a zsivaj a garamkövesdi óvodában, a délelőtti órákban éppen az udvaron játszanak a gyerekek. Az óvoda kétnyelvű, a környező kis  falvakból is ide íratják a szülők a gyerekeket, ugyanis a környéken többnyire csak félnapos magyar óvodák működnek. Keszegh Silvia igazgatónő elmondja, két csoport –egy magyar és egy szlovák nyelvű – továbbra is fog működni, hiszen 8-9 gyermeket írattak be az intézménybe. Jelenleg 34 gyermek látogatja az óvodát, nevelésüket négy óvónő biztosítja.

Fotó:  Bokor Klára

Ami nem túl biztató, hogy az idén négyen ballagnak el a magyar csoportból és csak egy gyermek részére választottak szülei magyar iskolát.

Költöző óvoda

A környező településekről is érdeklődnek a szalkai egész napos  óvoda után, hiszen a legtöbb helyen félnapos óvoda működik, ami a dolgozó anyukáknak nem felel meg.  

„Jelenleg 24 gyermek felvételére van  lehetőségünk, mivel az önkormányzat a fogyatkozó diáklétszámú iskolaépületbe költözteti az óvodát. Egyelőre nem a terveink szerint van kialakítva az óvoda élettere az iskola épületében, de a polgármester asszony ígéretet tett, hogy a hiányosságok korrigálva lesznek, a gyermekek biztonságát figyelembe véve” – vázolja a nem éppen optimális helyzetet Kalácska Hajnalka igazgatóhelyettes. 

Fotó:  Bokor Klára

 Az idén heten iratkoztak be az intézménybe, így 24 gyermekkel egy osztály nyílik. Kalácska Hajnalka még tájékoztatott, ritkán fordul elő az, hogy óvodájukból szlovák iskolába írassák a gyereket, ezek inkább egyedi esetek. A szalkai óvoda is kapott támogatást a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programból, amit az új óvodahelyiségek kialakítására használnak majd fel.   

óvodai beíratások
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!