2018. szeptember 11., 19:29

Óvodaátadások a Bodrogközben és az Ung-vidéken

Szeptember 11-én három magyarországi támogatással felújított óvodát adták át a keleti végeken. Az elsőre reggel 8 órától került sor Kisgéresben. A három óvoda közül ez volt a legnagyobb beruházást igénylő, amelyet a Magyar Állam 47 100 000 forinttal támogatott.

 

geresi-ovi.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A szülőkön és a gyerekeken kívül az eseményt megtisztelte jelenlétével Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodaprogram miniszteri biztosa, Haraszti Attila kassai főkonzul, Menyhárt József, az MKP elnöke, Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapítvány felvidéki ügyvezető igazgatója, Furik Csaba, az MKP Tőketerebesi járási elnöke, a település polgármestere valamint az építkezés kivitelezője, Bordás Patrik.

A vendégek
Fotó: Zsebik Ildikó
A vendégek

A Himnusz elhangzása után elsőként a gyerekek műsorában gyönyörködhettünk, akik egy rövid versike után népi hagyományokon alapuló műsorral kedveskedtek mindazoknak, akik bármilyen részt vállaltak az óvoda felújításában. Őket Grezsa István követte köszöntőjével, aki hangsúlyozta, ha most aktualizáljuk a Himnusz szövegét, akkor ezen a napon feltétlenül érezzük az Isten áldását, a jókedvet a boldogan futkározó gyerekek képviselik, míg a bőség arra utal: amíg Magyarországnak lesz, addig az anyaországon kívül élőknek sem kell félniük, mert nem engedik el a kezünket. Itt az ideje a magyar-magyar együttműködésnek.

Az óvoda falait az anyaország adta, de az itt élőknek kell megtölteniük tartalommal. A jelöltállítások idején válasszunk hát megbízható embereket, megbízható szövetségeseket, amilyen pl. a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége illetve a református egyház!

a szülők
Fotó: Zsebik Ildikó
a szülők

Menyhárt József köszöntőjében leszögezte: az óvodákat valójában a Szlovák Államnak kellene felújítania, hiszen itt dolgozunk, itt élünk, itt adózunk, majd kifejezte háláját a Magyar Államnak, amiért közel 140 szlovákiai óvoda felújítását vállalta, miközben a pénznek az anyaországban is meg lett volna a helye.

Kiemelte: mindig szívesen jön Kisgéresbe, mert ez a falu él és fejlődik, itt fel lehet töltődni. Hangsúlyozta ugyanakkor: az, hogy ez így van, nagyon sokat köszönhet polgármesterének, Furik Csabának, aki az MKP-n belül is tevékenyen ki veszi részét a munkából. Kifejezte abbéli reményét is, hogy a következő 4 évben újra őt bízza meg a polgármesteri feladatokkal szülőfaluja.

A gyerekek műsora
Fotó: Zsebik Ildikó
A gyerekek műsora

Végül Furik Csaba ismételten megköszönte a magyar nemzeti kormány anyagi segítségét, amely elég volt arra, hogy kicseréljék a fűtésrendszert, az elektromos hálózatot, elkészüljön a hőszigetelés és az új padlózat. Köszönetet mondott a kivitelező színvonalas munkájáért, a konzulátus támogatásáért, a szülők türelméért és segítségéért, az óvónők, szakácsnők és a takarítónők áldozatos munkájáért. Az óvodában 23 gyerek kezdi el az új tanévet, majd hozzájuk a tanév folyamán újabb gyerekek társulnak, akik időközben betöltik  3. életévüket.

A szalag ünnepélyes átvágása után a gyerekek birtokba vették a megszépült épületet, a felnőttek pedig megtekintették a felújítás végeredményét.

Délelőtt 10 órától a delegáció Nagytárkányban folytatta a felújított óvoda átadását.

Ahogyan Kopasz József polgármester lapunknak elmondta, ő a tető felújításával kapcsolatosan még 2016-ban felkereste a Nemzetpolitikai Államtitkárságot, hogy sürgős  segítséget kérjenek az áldatlan állapot felszámolásához. Közben megszületett az óvoda felújítási program, ahová automatikusan az ő kérésüket is besorolták. Az új tetőre 21 millió forintot kaptak, ehhez önerőből elkészítették az épület szigetelését illetve megújították a kerítést. Óvodájuk pillanatnyilag 50 fő befogadására alkalmas.

A nagytárkányi óvoda
Fotó: Kopasz József
A nagytárkányi óvoda

Délután 15 órától Ung-vidéken, Csicser községben zárult a mai átadási sorozat. Varga Imre polgármester úr információi szerint az ő óvodájuk külsőleg rendben volt, csak az éttermük nem felelt meg a XXI. század követelményeinek, ezért a higiénikusok többször is figyelmeztették őket. Csicser a Magyar Államtól 8 900 000 forintot kapott a felújításra, amelyet önerőből sikerült kiegészíteniük, így most már a konyha teljesen megújult. Új a padlózat, új a falicsempe, a főzéshez használt eszközök, sőt a folyosó és a tantermek is új padlóburkolatot kaptak. 21 új kiságyat is vásároltak, és a külső járda is elkészült. A megújult intézmény is több gyerek befogadására képes, mint korábban.  A felújítás teljes költsége 40 ezer euró.

A csicseri óvoda
Fotó: Varga Imre
A csicseri óvoda

 

 

 

 

 

 

 

geresi-ovi.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék