Névadójáról emlékezett a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola

Szvorák Emese 2019. október 18., 14:04

Október 7. és 18. között zajlottak a Mocsáry napok, melynek keretében a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola tanári kara két hétig tartó rendezvénysorozattal emlékezett meg névadójáról, Mocsáry Lajosról. Az 1826. október 26-án született közíró, politikus, országgyűlési képviselő nevét 2003 óta viseli az intézmény. Ekkor avatták fel Mocsáry Lajos emléktábláját.

Fotó: Mocsáry Lajos Alapiskola

A két hét folyamán a pedagógusok szinte minden napra szerveztek programokat, melyek más-más tematika köré épültek. A gyerkőcök ellátogattak a Mocsáry Lajos utcába, ahol az osztályfőnökök elmesélték ki volt Mocsáry Lajos, és miért kapta az ő nevét az iskola.

„Mocsáry Lajos a város szomszédságában fekvő Kurtány település szülötte. Ez a méltatlanul elfeledett kiváló személyiség nemcsak születése folytán, de szellemisége és nyitottsága révén megfelelő névadója iskolánknak, mert gondolkodásmódja, mély humanizmusa most a XXI. század elején is példamutató lehet itt Közép-Európában” – nyilatkozta portálunknak Kotlár Ildikó, igazgató. 

Képgalériánk:
Fotó: Mocsáry Lajos Alapiskola

A hagyományos kézműves foglalkozás a Motolla Műhely tagjainak jóvoltából valósult meg. A foglalkozás nagyon kedves a diákoknak, minden évben teltház fogadja a kézműveseket, akik idén négy műhellyel készültek. A gyerekek megismerkedhettek a hagyományos csigatészta készítésével és a népi bútorfestés alapjaival, bőr ajándéktárgyakat fonhattak és csuhéból különböző figurákat alkothattak. Közben beszélgettek a természetes anyagok fontosságáról, a környezettudatos életmódról, a természetvédelemről. A saját alkotásait pedig mindenki hazavihette.

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év második péntekére a tojás világnapját. A Mocsáry napok keretében ezért a tojásról is többet megtudtak a gyerekek, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Benko Tünde, az intézmény pedagógusa elmesélte, hogy a tojás az egyik legősibb jelkép, az élet újjászületésének, a termékenységnek a szimbóluma. A hímes tojás díszítésének szintén nagyon sok fajtája ismert. Tünde tanító néni az Ipoly-menti motívumokat mutatta be a gyerkőcöknek.

Képgalériánk:
Fotó: Mocsáry Lajos Alapiskola

De nem maradt el a koszorúzás sem, Fukács Csilla pedagógus szervezésében. Mocsáry Lajos emléktáblájánál az iskola két tanulója idézte fel a névadó néhány gondolatát.

,,Jövendőnk attól függ tudunk-e jóra menni a velünk élő mindenféle népekkel. A világ feszült figyelemmel fogja kísérni minden léptünket. Ha higgadtságot, valódi politikát fogunk mutatni, meg lesz nyerve számunkra a közvélemény, ha ellenben kisszerű civakodás, vetélkedés fog felülkerekedni, ha világ majd azt látja, hogy mi nem tanulunk semmit, akkor majd eljönnek rendet csinálni, s kiveszik kezünkből mind saját, mindegész keleti Európa sorsának elintézését” – írta Mocsáry.

Varga Lia, pedagógus, "Zenezug" címmel tartott rendhagyó zeneórát mindkét füleki magyar tannyelvű alapiskola II. és III. évfolyamos tanulóinak. A kisdiákok hangszerekkel, zenei stílusokkal ismerkedtek, betekintést nyertek a megzenésített versek világába éppúgy, mint a népzenébe, a néptáncba.

Képgalériánk:
Fotó: Mocsáry Lajos Alapiskola

Az idei újdonság Mocsáry Lajos életútját végigkísérő, kérdéssorozatokból álló kvízműsor volt, mely által a diákok mélyebb betekintést nyertek a névadó életművébe. Az idei Mocsáry Lajos születésének 193. évfordulója. A tanári kar legközelebb az október 23-i megemlékezésre készül, amikor az '56-os forradalom kapcsán történt eseményeket rövid jelenetekkel, verssel, gondolatokkal elevenítik fel.

0 HOZZÁSZÓLÁS