2019. október 21., 15:14

Miről árulkodnak a magyar elsősök számadatai?

Minél keletebbre megyünk az országban, annál inkább elütnek az adatok a magyar iskolába járó elsős gyermekek számában. Míg Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében a beíratottnál valamivel kevesebb, Besztercebánya és Kassa megyében jóval több gyermek kezdte meg a tanévet. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének statisztikájából az is kiderül, hogy ez utóbbi megyékben íratták be a legtöbb kisgyermeket nulladik osztályba is. A tavasszal beíratott 3499 kisgyermek helyett szeptemberben 3622 kezdett iskolába járni. Az idei adatok csaknem teljes mértékben kopírozzák a tavalyiakat.

kohary-suli1.jpg
Médialapozó
Fotó: II. Koháry István Alapiskola

Mondhatnánk úgy is, az ország nyugati felén lévő járásokban és kerületekben azért csökkent némileg a valós kiselsősök száma, mivel közülük többen halasztást kaphattak. De még lehet jó néhány egyéb ok is – költözés, szlovák iskolába íratás – a számok csökkenésének hátterében.

A legmagyarabbnak számító Dunaszerdahelyi járásban 773 kisgyermeket írattak be szüleik az első osztályba, de szeptember közepéig közülük csak 665-en ültek be az iskolapadokba. Vajon hová tűnt el 108 gyermek?

A Komáromi járásban is van csökkenés, de ez jóval kisebb mértékű, hiszen az 587 gyermekből ősztől 575 tanulja a betűvetést. Örvendetes, hogy a Lévai járásban, ahol évek óta erősen fogy a magyar iskolába járók száma, a beíratott 125 kisgyermek helyett 135 került első osztályba.

Hogy ne vesszünk el a számok tengerében, keletebbre haladva, Besztercebánya megyét vizsgálva feltűnik, hogy a diáklétszám 770-ről 957-re emelkedett.

A legnagyobb járásnak számító rimaszombatiban tavasszal még csak 463 kisgyermeket írattak be első osztályba, jelenleg viszont már 590-en ülnek az iskolapadokban.

Hasonlóan nagy arányú növekedés, járási szintre lebontva, Kassa megyében – ahol az 538 beíratott gyermek helyett 618 kezdte meg a tanévet – nincs. Viszont feltűnik, hogy itt van a legtöbb nulladik osztályos tanuló, összesen 138. A diáklétszám-növekedés itt döntő részben annak köszönhető, hogy a szülők tavasszal elmulasztották és csak ősszel íratták be gyermekeiket az iskolába.

Mínusz 6 kisiskola

Ádám Zita, az SZMPSZ tiszteletbeli alelnöke, aki hosszú évek óta összegzi és statisztikába rendezi magyar iskoláink beíratási adatait, megkeresésünkre elmondta, az idei adatokhoz hozzátartozik az is, hogy 6 kisiskola szűnt meg.

Ebből kettő a Zoboralján, Nyitracsehin és Pogrányban, de Ipolyhídvégen, Nemeskosúton, Fűrön és Albáron sem nyitottak ki szeptemberben az iskolák.

„Úgy gondolom, hogy ezekre a kisiskolákra már régebben oda kellett volna figyelni, még akkor is, ha megszüntetésük és fenntartásuk az ottani helyi közösség ügye, ott kell, hogy tudják, mennyire fontos nekik az óvodájuk és az iskolájuk. A polgármesterek ezeken a településeken a végsőkig tartották iskoláikat, de mégis elfogytak a tanulók” – hangsúlyozta.

Fotó:  Fábián Gergő

Figyelmeztető adat és cselekvésre ösztönzőnek kellene lennie, hogy hat iskolában nem tudtak első osztályt nyitni az idei tanévben, és már évek óta gondok vannak az osztálynyitással.

Naprágyon, Óváron, Ipolyvarbón, Vágkirályfán, Nagykövesden és Alsóbodokon nincs első osztály.

„A szülők felelőssége nagy, hiszen ők azok, akik a kisiskolából elviszik a gyermeket egy nagyobb központi és arctalan iskolába, ahol a gyerek csak egy a sok közül. Jómagam a kisiskola híve vagyok, mert, ha bevált a svédeknek – akik nem olyan gazdasági háttérrel működtetik iskoláikat, mint mi –, akkor nekünk is jó kell, legyen. Annál is inkább, mert nemzetiségi vonalon több évtizedes gyakorlatunk van a kisiskolák működtetésével kapcsolatban” – hívja fel a figyelmet a veszélyre.

Hozzáteszi azt is, az iskolák fenntartása az önkormányzatokon múlik, és azok – tapasztalatai szerint – foggal-körömmel ragaszkodnak oktatási intézményeikhez. De ha elfogynak a tanulók, be kell, hogy zárják azokat.

A szülők közül sokan, egyre többen elhiszik, hogy valahol, egy nagyobb iskolában többre viszik a gyermekeik. Pedig végig kellene gondolni azt, hol lehet jobban garantálni a gyermek fizikai és lelki biztonságát. Vajon nem ér-e többet a családias, falusi közeg, mint a ridegebb városi? A jó képességű gyermek falusi kisiskolából indulva is tud érvényesülni.

Ádám Zita szerint megérné egy több évre visszamenő elemző összehasonlítást végezni a beíratási statisztikákról, mert sok oka van a számok változásának, régiónként más és más tényezők vannak hatással a beíratott kisgyermekek számának növekedésére, illetve csökkenésére.

Nulladik osztály nincs, az elsősök száma emelkedett

A nyugati végeken Nagymegyer városában, a Bartók Béla Alapiskolában többször is nyitottak nulladik osztályt, de az idén már nem.

„Nyolc főnél lehet nyitni nulladikat, ám az idén csupán 5 tanuló szülei igényelték. Ennek feltétele, hogy a gyermek szociálisan hátrányos helyzetben lévő családból származzon. Ez már a második év, hogy nem sikerült ezt az osztályt megnyitnunk. 2021-től pedig már meg is szűnik ez a lehetőség, mivel bevezetésre kerül a kötelező óvodalátogatás. Aminek viszont örülünk, hogy a tavalyi 58 kiselsőshöz képest most 71 van, és 11-en kaptak halasztást. Három osztályban tanítjuk a legkisebbeket” – tájékoztatta portálunkat Soóky Marián igazgató.

Fotó:  Bartók Béla AI, Nagymegyer

Beszélt arról is, hogy az utóbbi időben kissé elharapózott az iskolába menés késleltetése, sok a halasztást kapó gyermek.

Iskolájukban nem ijednek meg a különleges igényű gyermekek oktatásától sem. Tavaly elnyertek egy európai uniós pályázatot, létrehoztak egy inkluzív csoportot, amiben három asszisztens és egy speciális pedagógus dolgozik.

 Ezen kívül még van két állami asszisztensük és iskolapszichológusuk is. Örömmel számolt be arról, hogy egy vak kislány is az iskolájukban tanul, aki számára kialakítottak egy kis tanulószobát, ahol asszisztens foglalkozik vele, de vannak olyan órák is, amiket az osztályban abszolvál a többi gyermekkel.

„Vettünk neki braille írógépet és beszereztünk braille írással készült könyveket is, az asszisztens pedig mindenben segíti” – tudtuk meg Soóky Mariántól.

kohary-suli1.jpg
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.