Még pár hetet várni kell az oktatási-nevelési támogatásra

ma7 2019. szeptember 11., 15:25

Lassan teljes gőzzel beindul az új tanév, s egyre többen fordulnak szerkesztőségünkhöz, munkatársainkhoz azzal a kérdéssel, mikor várható a magyar kormány Szülőföldön magyarul iskolakezdési támogatása. Utánajártunk.

Fotó: pixabay.com

A szülők már megszokták és számolnak is azzal a 70 euró körüli, Bethlen-pénzként köznyelvesült, összeggel, ami Magyarországról az iskolakezdés tájékán érkezik, s amelyre még tavasszal, április végéig nyújtották be a kitöltött adatlapot a kötelező mellékletetekkel. A beérkezett támogatási kérelmeket a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) ellenőrzi és dolgozza fel, majd ezután az alaphoz továbbítja.

A nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás összege 22.400 forintnak megfelelő euró, az aktuális valutaárfolyamok szerint.

A főiskolai tanulmányokat folytatók pedig hallgatói támogatásban részesülhetnek. Ennek összege 2.800 forintnak megfelelő euró.

Fekete Irén, az SZMPSZ megkeresésünkre elmondta, az alapnál a bizottsági határozat aláírására várnak, aminek megvan a maga átfutási ideje.

Előreláthatólag szeptember végén, október elején kerülhet sor a Szülőföldön magyarul támogatások kifizetésére. A pontos dátum tehát még nem ismert.

Jövőre valószínűleg változások lesznek a kifizetési rendszerben is, mivel a hírek szerint az OTP bank, mely jelenleg a kifizetések lebonyolítója, kivonul Szlovákiából.

A magyar kormány támogatása főleg azokban a családokban jelent nagy segítséget, ahol az egyik szülő munkanélküli, vagy pedig egy szülő nevel több gyermeket, de komoly segítség a nagycsaládosoknak is. A bank előtt kígyózó sorok árulkodnak minden évben arról, hogy megkezdődött a támogatások kifizetése. Az idén erre még néhány hetet várni kell.

0 HOZZÁSZÓLÁS