2018. április 19., 14:00

Magyarság-megtartó bástya az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda

Túl van az alapiskolai beíratások első fordulóján az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda, amelynek erős vetélytársa a helyi szlovák alapiskola. Deme László igazgató tájékoztatása szerint múlt héten intézményükbe 35 óvodást írattak be, ami két első osztály megnyitását teszi lehetővé. Valószínűleg nulladik osztályt is indítanak, elsősorban az óvodai nevelésből kimaradt és specializált osztályt a mentálisan sérült vagy tanulási zavarral küszködő gyermekek számára. A második forduló májusi időpontját a későbbiekben teszik közzé.

Ógyallai iskola - beíratás
Médialapozó
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

„Az általam irányított oktatási intézményben 262 tanulót 16 osztályban 23 pedagógus és 2 nevelőnő oktat-nevel, a 32 óvodással pedig 4 óvónő foglalkozik. Múlt héten szerdán, csütörtökön és szombaton tartottuk a beíratások első körét, amely során 35 óvodás korú  gyermeket írattak be hozzánk. Ez a létszám biztosan lehetővé teszi 2 első osztály megnyitását, ám a szociálisan hátrányos helyzetű, többnyire roma családokból érkező kicsik számára felkészítő nulladik osztály indítását is tervezzük, mert ők sosem jártak óvodába. A gyerekek pszichológusi vizsgálaton esnek át, amely során az iskolaértettségüket vizsgálják. A mentálisan sérült lurkókkal pedig majd specializált első osztályban foglalkozunk. A jelenlegi 3 első osztályunkban 49, a nulladik osztályban 16, a specializált első osztályban pedig 10 gyermek tanul” – nyilatkozta portálunknak Deme László.

Hozzáfűzte: Ógyallán szükség esetén a beíratások 2., sőt, akár 3. körét is megtartják akkor, ha a nyilvántartásukban szereplő iskolaköteles gyerekeket előzőleg elfelejtették beíratni szüleik. Az újabb fordulók időpontjáról az oktatási intézmény kérelme alapján a városi hivatalban döntenek.

Sok magyar szülő maga gyorsítja fel az asszimilációs folyamatot

Az igazgatótól azt is megtudtuk, nagy vetélytársnak tartják a helyi teljes szervezettségű szlovák alapiskolát.

„Nekünk kétszer annyit kell nyújtanunk ahhoz, hogy az ógyallai szülők inkább hozzánk írassák be gyermekeiket, ne pedig a szlovák tannyelvű alapiskolába. Tisztelet a kivételnek, de a városra eléggé jellemző az elszlovákosodás. Sajnos, sokan vannak azok a magyar ajkú szülők, akik tévesen úgy vélik: csemetéik majd jobban érvényesülhetnek azt követően, hogy szlovák alapiskolát látogattak. Ekképp hozzájárulnak az asszimilációs folyamat felgyorsulásához” – mondta el. Kérdésünk nyomán hozzátette: a helyi roma lakosság zömében magyarnak vallja magát, s a gyerekek számára inkább a magyar alapiskolát választják. Továbbá a közeli Martosról, Bajcsról és Ímelyről bejáró tanulóik is vannak.

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Feszty Árpád hagyatékát és a magyar néphagyományokat is éltetik

Az említett versenyhelyzetben a „Feszty“ többféle módon igyekszik bevonzani a gyerekeket. Az igazgató úr leszögezte: műszaki feltételeik (interaktív táblák és további modern műszaki eszközök léte minden tanteremben stb.) adottak ahhoz, hogy korszerű oktatásban részesítsék diákjaikat.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy jó tanulmányi és versenyeredményeket mutassunk fel. A gyermekeik későbbi érvényesüléséért aggódó szülőket az a tény is megnyugtathatja, hogy diákjaink a szlovák nyelvi versenyeken is kitűnő eredményeket szoktak elérni – már e tanévben is vannak helyezetteink a különféle országos versenyeken, tehát az államnyelv oktatására is nagy gondot fordítunk. Természetesen szívügyünknek tartjuk a magyar néphagyományok éltetését, amit az idén 20 éves, 3 korcsoporttal, illetve 50 taggal működő s egyre nagyobb sikereket elérő Bellő Néptánccsoportunk léte is bizonyít. Intézményünk névadójának, az Ógyallán született Feszty Árpád festőművésznek a hagyatékát is őrizzük. Épületünkben egy évtizeddel korábban Feszty-emlékszobát nyitottunk, amit a városba érkező vendégek, turisták díjmentesen tekinthetnek meg. Örvendetes, hogy egyre több relikviával, régi fotóval és festménnyel rendelkezünk. Mivel hamarosan egy tetőtérrel bővítjük kapacitásunkat, ott majd egy nagyobb helyiségben nyílhat meg az emlékszoba” – ecsetelte eredményeiket és terveiket.

Személyre szabott oktatás

Interjúalanyom azt is elújságolta, hogy szeptemberben Szlovákiában a királyhelmeci alapiskola mellett náluk vezették be elsőként a Magyarországon sikeresen alkalmazott Komplex Instrukciós Programot (KIP).

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

„E programnak az a lényege, hogy a csoportmunkán belül személyre szabottan, vagyis képességeit figyelembe véve foglalkozzunk mindegyik tanulóval. Nagyon élvezik a gyerekek a KIP-et, amelynek köszönhetően már olyan teljesítményt nyújtanak, amire anélkül képtelenek voltak. A programot huzamosabb ideje alkalmazó magyarországi kollégák elmondták: a KIP segítségével megvalósuló fejlesztés gyűmölcsei valójában négy év alatt érnek be. Bízunk abban, hogy a jelenlegi „KIP-es“ elsősök is majd ötődikesként, a Tesztelés 5 írásakor ezt bizonyítják“ – fejezte ki reményét Deme László.

Végül hangsúlyozta: bár az eddig beíratott 35 gyermeknek is nagyon örül, de arra számít, hogy még több elsősük lesz, s a későn észbe kapó magyar szülők is helyesen az anyanyelvi oktatást választják gyermekeik számára.      

Ógyallai iskola - beíratás
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.