Magyar gyereknek magyar iskolában a helye

Zsebik Ildikó 2018. április 14., 10:05

A Királyhelmeci Magyar Tannyelvű Alapiskola első osztályába történő beíratásra április 11-én, a költészet napján került sor a délutáni órákban Az épületbe igyekvő szülők közül kettőt sikerült megszólítanunk, akiket arról kérdeztünk, gyermeküknek miért épp a magyar tannyelvű mellett döntöttek?

A királyhelmeci iskola épülete Fotó: Zsebik Ildikó

Hajdú Szilviának már vannak – méghozzá jó – tapasztalatai a magyar iskoláról.

„Kislányomat két évvel ezelőtt szlovák tannyelvű iskolába küldtük, de közben a gyerek Kisvárdán elkezdett kézilabdázni, és úgy tartottuk ésszerűnek: ha jól megy a sport, akkor a későbbiekben majd Kisvárdán folytassa tanulmányait. Ám ott a gyereknek szüksége lesz a magyar nyelvre és irodalomra, ezért idén félévkor átírattuk a magyar tannyelvű iskolába. A gyerek hitetlenkedve kérdezte tőlünk, hogy valóban járhat-e magyar iskolába? És akkor értettük meg, hogy lányunk a szlovák iskolában tele volt feszültséggel, szorongással, ám a magyar iskolában felszabadulttá vált, megkönnyebbült. Korábban sem panaszkodott, tette a dolgát, tudta a feladatát. Igaz, meglehetősen sokat kellett foglalkoznom vele, együtt tanultunk. Most azonban a napközi után szinte teljesen felkészült a másnapi feladatból. Ebből adódóan a kisfiút már automatikusan magyar iskolába küldjük. Igaz, szlovák óvodába járt, óvodás társainak többsége is szlovák iskolában tanul majd, de ez nem befolyásolja döntésünket.”

Hajdú Szilvia szerint lányuk a magyar iskolában felszabadulttá vált Fotó: Zsebik Ildikó

Anyanyelven tanulni az igazi 

Balogh Nikolett kisfiával érkezik a beíratásra. Miért kerül a gyerek magyar iskolába? – kérdezem egykori tanítványomat. 

„Mert én is magyar tannyelvű alap- és középiskolába jártam, és egy percig sem sajnálom, hogy szüleim így döntöttek. Magyar gyereknek magyar iskolában a helye, mert anyanyelven tanulni az igazi. Norbika ugyan szívesen ment volna – óvodás barátai hatására – szlovák iskolába, de én vagyok az édesanyja, és én a legjobbat szeretném neki.

Balogh Nikolett kisfiát azért íratja magyar iskolába, mert maga is oda járt Fotó: Zsebik Ildikó

A barátai szintén magyar anyanyelvűek?

Kettő kivételével egyik sem beszél szlovákul, ennek ellenére szüleik szlovák iskolába küldik őket.

Kevesebbet írattak be, mint tavaly

Királyhelmecen már egy jó ideje „divat” szlovák iskolába küldeni a magyar anyanyelvű gyereket. Leginkább azok a szülők teszik ezt, akik valaha magyar iskolába jártak, de nem bizonyultak elég tehetségesnek ahhoz, hogy különösebb karriert fussanak be, és most azt hiszik, ennek egyetlen oka a magyar iskola volt. Gyerekeikkel szeretnék beteljesíteni egykori álmaikat, melynek zálogát a szlovák iskolában látják. Közben meg elfelejtik, milyen kárt is tesznek ezzel a gyerekükben, milyen küszködésnek teszik ki őt, ha épp nincs jó nyelvérzéke. Milyen értéktelennek érzi magát az a gyerek, aki nem beszéli jól a tanítási nyelvet. Közben meg elveszik tőlük kultúrájukat, anyanyelvüket, igazi közegüket.

Királyhelmecen idén 31 gyereket írattak magyar iskolába, amely a tavalyelőtti 24-hez képest javulást jelent, ám a tavalyi 38-at nem közelíti meg. De még reális esélye van annak , hogy a  hónap végéig ez a szám 1-2 gyerekkel növekedhet – nyilatkozta csalódottan Dobos Tímea igazgatóhelyettes, aki úgy érzi, minden létezőt elkövettek azért, hogy ez a szám magasabb legyen.

A demográfiai helyzet is érezteti hatását

Bodrogköz legnagyobb magyar tannyelvű községi iskolájának a Bélyben 1959-től létező, alsó- és felső tagozattal egyaránt rendelkező általános iskola számít. Igazgatójával, Kalinák Szabolccsal a beiratkozás idei végeredményéről beszélgetek.

„Az alsó tagozatra Bélyből és Dobráról tartoznak hozzánk gyerekek, a felső tagozaton kiegészülnek még a Bacskából és Battyánból érkezőkkel. Mi általában stabil létszámmal rendelkező iskola vagyunk, négy éve 13, három évvel ezelőtt 18, két éve 17 elsősünk volt. Sajnos, az elmúlt évben mindössze 10-en jöttek hozzánk,  de ez a demográfiai hullámvölgy következménye. Idén az elsősök száma ismét 15-re emelkedett, de a hónap végéig még egy gyereket biztosan várunk. Egyébként Bélyben az óvoda 8 végzőse közül 6 magyar iskolába jelentkezett, a 7 dobrai gyerek pedig teljes létszámban nálunk tanul majd. Diákjaink összlétszáma  pillanatnyilag 188, ez évente alig-alig módosul.

Képgalériánk:
Évek óta stabil a gyermeklétszámunk, mondja Kalinák Szabolcs Fotó: Zsebik Ildikó

Minek köszönhető ez a viszonylag stabil gyereklétszám?

Talán annak, hogy az ovisokkal rendszeresen találkozunk. Évente négyszer látogatnak el hozzánk, az alma napi, az adventi, a farsangi és a húsvéti játszóházba. Itt aztán tartunk nekik  kézműves foglalkozást, színjátszást, népi játékokat, különféle vetélkedőket. A Facebook-oldalunkon számtalan fotó látható erről (is!). A beiratkozást is népszerűsítjük plakátokon, a honlapunkon.

Mit tudnak ígérni az ide jelentkezőknek?

Azt hiszem, eredményeink magukért beszélnek. Foglalkozunk tehetséggondozással, szakköreink közül roppant sikeresek az alsó- és felső tagozatosok színjátszó csoportjai, a Csicsergő és a Gyöngyöcske, a kicsik szinte minden éven ott vannak a Duna-menti Tavasz döntőjében. Szavalóink is el szoktak jutni a Tompa Mihály Országos Szavalóvereseny döntőjébe, sőt a sporteredményeink is dicséretesek. Fontosnak tartjuk a testvériskolákkal ápolt kapcsolatokat, a cigándiakkal egy közös projektet is nyertünk. De látogatjuk egymást a karcsaiakkal, a sátoraljaújhelyiekkel egyaránt. Idén a Mátyás király emlékév is rengeteg érdekes programot ígér.  

 

 

                                                                   

0 HOZZÁSZÓLÁS