Magyar felsőoktatási képzés indul Ipolyságon

Kaszmán Zoltán 2019. március 24., 19:35

A Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola dunaszerdahelyi kihelyezett tagozata a 2019/2020-as akadémiai évben Ipolyságon akkreditációval bíró szociális munka alapszakot nyit. Az Ipoly menti magyar nyelvű képzés beindításának apropóján mutatjuk be a szóban forgó intézményt.

A hivatalosan 2003. szeptember 24-én nonprofit társaságként megalapított pozsonyi Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola napjainkban Szlovákia legnagyobb felsőoktatási intézményei közé tartozik. A magyar felmenőkkel is rendelkező Vladimír Krčméry professzor által alapított főiskola hallgatóinak száma jelenleg a hétezret is meghaladja. 

Az érdeklődők 2011-től – a Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola kihelyezett tagozatának jóvoltából – Dunaszerdahelyen látogathatják a magyar nyelvű képzéseket. Először a szociális munka szakot hirdették meg, képzési kínálatuk viszont azóta is tovább bővült. A leendő hallgatók a 2019/2020-as tanév nappali tagozatán pszichológia szakra, a levelező tagozaton pedig a szociális munka, a szociológia és a közegészségügy szakágakban induló magyar nyelvű alapképzésre jelentkezhetnek be. Az idén a szintén magyar nyelvű mesterképzés a levelező tagozaton nyílik meg, szociális munka szakon.

Borsányi Dóra, az intézmény munkatársa elárulta, hogy a főiskola nem csupán a „szegények orvosáról”, Batthyány-Strattmann Lászlóról elnevezett dunaszerdahelyi kihelyezett tagozatán kínál magyar nyelvű tanulási lehetőséget.

A tanulni vágyók ugyanis 2017 novemberétől már Ipolyságon is részt vehetnek a szociális munka alapképzés magyar nyelvű oktatásán. Elmondása szerint ezt az opciót nemcsak az Ipoly mente szlovákiai részén élők, hanem anyaországi hallgatók is választhatják.

Az oktatási intézmény dunaszerdahelyi kihelyezett tagozata annak a Herdics Györgynek a kezdeményezésére jött létre, aki saját bevallása szerint egyfajta mottóként tekint a Jakab levelében olvasható sorra: „A hit cselekedetek nélkül halott.”

Képgalériánk:

S hogy milyen alapelvek vezérlik a Remény című katolikus hetilap főszerkesztőjeként is tevékenykedő címzetes apátot és egyetemi tanárt, valamint az általa életre hívott intézmény hallgatóit, arról hűen tanúskodik az első évbe lépő tanoncok esküjének szövege: „Mi, a Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola elsőéves hallgatói, ünnepélyesen megígérjük, hogy igyekszünk becsületesen teljesíteni mindennemű kötelességünket. (…) Mindennapjainkban a keresztény humanizmus és a keresztény etika alapelvei szerint, valamint a hippokratészi eskü irányelvei alapján védjük az életet, annak kezdetétől egészen a természetes halálig. Védelmezzük társadalmunk kitaszítottjait, a betegeket és a gyengéket, illetve az élet- és munkakörnyezetet. Ugyancsak elősegítjük az emberi jogok érvényesülését.”

Egy 2006-ban Szlovákia és Lengyelország között megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a két ország kölcsönösen elismerje egymás akadémiai fokozatait. Egyebek mellett emiatt is kiválónak mondható a Herdics György igazgatta intézmény és a Varsói Menedzsment Egyetem (Warsaw Management University) közti együttműködés.

A tavaly ősszel első alkalommal elindított, magyar nyelven történő pszichológiaoktatás jelenleg ugyan csak alapszakon biztosítja a képzést, de éppen a nevezett varsói egyetem jóvoltából van lehetőség mesterképzésre is.

Herdics György már csak azért is fontosnak tartja a pszichológusképzést, mert elmondása szerint jó, ha a magyar lelket felkészült magyar emberek gyógyítják, fejlesztik, és mindezt az anyanyelvükön teszik.

„Az élet reményteljes, de ugyanakkor merész vállalkozás. Csak a merészek, a félelmüket és kétségbeesésüket leküzdők tudnak előre haladni, eredményeket elérni. Ha akarjuk, a miénk (is) a jövő.”

A címzetes apát gondolatait követve az intézmény az elméleti oktatás mellett a gyakorlati tapasztalatok megszerzését is szorgalmazza, ugyanis hallgatói rendszeresen látogatnak meg idősotthonokat, de autista gyermekekkel is foglalkoznak. Tavaly ősszel a szociális munka szakos hallgatók – önkéntes munka keretében – az ipolysági Cédrus bentlakásos intézmény működésével ismerkedtek meg, aktívan bekapcsolódva a fekvőbeteg-ellátásba, így segítve az ápolók munkáját.

A segítő szeretet jegyében munkálkodó szociális munkások leginkább önkormányzatoknál és szociális otthonokban helyezkednek el. Az ipolysági képzés tehát remek alkalom egyrészt azoknak, akik érettségi után az útjukat keresik, másrészt pedig a már érett fejjel új kihívásokkal szembenézőknek, hiszen – miként erről Herdics György gondolatai is tanúskodnak – pillanatnyi reményvesztettségünkben is tudnunk kell, hogy a vándorlásunknak van értelme és célja:

„Mert tudjuk, csak az a megoldás, hogy haladunk. (…) Tovább kell mennünk az úton, akkor is, ha fáradtak vagyunk, akkor is, ha kedvetlenül kelünk fel már reggel, akkor is, ha legszívesebben kifutnánk ebből a világból, mert úgy érezzük, elegünk van mindenből. Ha torkig vagyunk azzal, hogy mindig mindenért meg kell küzdenünk, ha nemes szándékaink fordítva sülnek el. Mennünk kell, mert nem tehetünk mást. Mert úton vagyunk.”

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/12. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS