2018. október 26., 10:45

Kivételes pedagógus kapta a Vankó Terike-díjat

Kétnapos szakmai konferenciát tart Galántán az Óvodapedagógusok Országos Társulása. A rendezvény kiemelkedő eseménye, amikor kiosztásra kerül a Vankó Terike díj, a felvidéki óvodapedagógusok számára legrangosabbnak számító kitüntetés. Idén különleges helyre került a díj.

img_6692.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Vankó Terike-díj azon óvodapedagógusoknak ítélhető oda, akik munkájuk során emberi hozzáállásukkal, szakmai elhivatottságukkal, pedagógiai-közéleti tevékenységükkel például szolgálnak környezetük számára és jelentős erőfeszítéseket tesznek regionális, illetve országos szinten az óvodák szakmai színvonalának emeléséért. A 2018-as díjátadó kivételes alkalomként vonul be a felvidéki óvodapedagógusok történetébe, mivel az elismerést idén egy olyan személy kapta, aki bár nem óvónő, de évtizedek óta őrködik a mátyusföldi tanártársadalom felett. Fáradhatatlanul védi az érdekeiket, szervez és lobogó fáklyaként világlik a nehéz időkben.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A szakmai kuratórium döntését, miszerint a rangos elismerést idén Szetyinszky Veronika, az SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmányának elnöke veheti át, Berky Angelika, az Országos Óvodapedagógiai Társulás elnöke jelentette be. Az elnöknő Reményik Sándor: Akarom című versével köszöntötte kollégáját, célozva arra, hogy Veronika erőt, egészséget és időt nem kímélve évtizedek óta dolgozik fáradhatatlanul másokért. A díjazottat Pék László, Nagyszombat megyei képviselő is köszöntötte.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Szetyinszky Veronika elmondta, óriási meglepetésként érte őt a bejelentés, hiszen végig titkolták előle a hírt. „Álmomban sem mertem volna gondolni, hogy az óvodapedagógiai konferencián egyszer én kapom a Vankó Terike díjat - mondta, majd hozzátette, az alapiskola elvégzése után óvónő szeretett volna lenni, de sikertelennek bizonyult a felvételije a tehetségvizsgán. A középiskolás évek után visszatért a pedagógia útjára és magyar-szlovák szakos tanár lett belőle. Veronika a mai napi aktív pedagógus, egyik diákja írta róla: „Szigorú arccal érkezik az osztályba, és mindig mosolyogva távozik.”

A díjazott személyesen is ismerte és jó barátja volt az óvónők Teréz anyájaként elhíresült Vankó Terikének, akivel a főiskolai évek elvégzése után ismerkedett meg, miután Deákira került tanítani. Vankó Terike helyi óvónőként szárnyai alá vette Veronika kislányát, így kezdődött a baráti és később szakmai kapcsolat.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„Terike is aktív területi választmányi tag lett. Sok éven át terveztük, szerveztük Terikével az óvodapedagógiai konferenciákat. Ez Terike álma volt, remélem a tradíció marad és még sokáig örülhetnek itt egymásnak a pedagógusok. Terikét tyúkanyónak is nevezték, nem csak Teréz anyának. Mindig, mindenkit meghallgatott és mindig volt olyan mondanivalója, amiért érdemes volt vele beszélgetni. Elképzeléseit a legapróbb részletekig kidolgozta és továbbadta a kollégáknak. Ő volt az aki a Soproni Főiskolára bevitte a kollégákat, és  kapcsolatot épített az oktatókkal, végül ő maga is tanított a Selye János Egyetemen” – ismertette Vankó Terike életpályáját röviden a díjazott harcostárs és barát.

Az országos Óvodapedagógiai Konferencia az Óvodapedagógiai Társulás egyik legrangosabb eseménye. Olyan alkalom ez, amikor az egész Felvidéket átfogva, Kassától Pozsonyig találkoznak az óvodapedagógusok, hogy megbeszéljék gondjaikat, sikereiket, hogy egymást segítsék, erősítsék hivatásunkban. Az idei konferencián száznál több felvidéki óvodapedagógus vesz részt. A szekcióülések és előadások pénteken, október 26-án is folytatódnak.

img_6692.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.