Kiértékelték a XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyt

Virsinszky Tamás 2019. február 27., 09:11

Eredményt hirdettek a XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyen, amelyre 30 felvidéki iskolából összesen 182 pályamunka érkezett. 

Fotó: Virsinszky Tamás

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola (TMA) Novomeský utcai épületében megtartott díjátadó ünnepségén és a legszebb pályamunkákból készített kiállítás megnyitóján Ádám Judit, az iskola igazgatóhelyettese és Povinsky Elvira, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkára köszöntötte a résztvevőket.

Fotó: Virsinszky Tamás

A diákok három kategóriában versenyezhettek: az első két kategória az alapiskolások, a harmadik a középiskolások számára volt meghirdetve.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

A pályamunkákat három témában várták. Az első téma mindig irodalmi, kulturális, művészeti életünk valamilyen jeles évfordulójához kötődik – idén Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából Radnóti portréját kellett megrajzolniuk vagy festeniük a diákoknak. A második téma a régi hangszerek volt, a harmadik pedig „A hely, ahol élek” elnevezésű, ahová tájképeket vártak.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

Nagyferenc Katalin a zsűri elnöke, s a verseny egyik megálmodója elmondta, hogy ugyan kevesebb rajzot neveztek be, mint tavaly, de mégis nagyon színvonalas alkotások készültek, ami nehéz helyzetbe hozta a zsűrit. Ő különösen örült a Radnóti portréknak, amelyeken a rövid, de tartalmas életművet hátrahagyott költő sorsa, érzelmei is kirajzolódnak. A régi hangszereknél és a tájképeknél is változatos volt a mezőny, többféle technikát alkalmaztak a gyerekek. Mindegyik munka megérdemli a tapsot -  zárta az értékelést Nagyferenc Katalin.

Fotó: Virsinszky Tamás

A Rimaszombat híres szobrászáról, Ferenczy Istvánról elnevezett rajzversenyt idén 18. alkalommal szervezte meg a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya a Gömör-Kishonti Művelődési Központtal, valamint a TMA pedagógusaival karöltve.

Fotó: Virsinszky Tamás

A versenybe összesen 182 pályamunka érkezett 30 iskolából, a díjátadóra a helyieken és a környékbeli falvakon kívül Bátorkesziről, Deákiból és Jókából is érkeztek diákok. A legszebb alkotások a hagyományokhoz híven kiállításra kerülnek majd a városi művelődési központban a Tompa Mihály Országos Verseny ideje alatt.

Fotó: Virsinszky Tamás

Az eredmények megtekinthetőek itt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS