2018. május 1., 10:20

Kevés a gyerek a Felső-Csallóköz kisiskoláiban

A Dunaszerdahelyi járás nyugati részének több kistelepülésén a magyar alapiskolák a fennmaradásáért küzdenek.  Az alacsony gyereklétszám mellett az épület üzemeltetése, fenntartása, a pedagógusok bérének kifizetése nagy terheket ró az önkormányzatokra. A szülők szabadon választhatnak iskolát, és nem minden esetben íratják gyermeküket a helybeli intézménybe. Mára szinte általános jelenségről, és annak okairól kérdeztük a sárosfai és a békei magyar alapiskolák igazgatónőit.

Kis létszámú iskola
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

A sárosfai iskolát az először arra járó nem találja meg elsőre. A csöndes kis utcácskában, hatalmas zöld udvarban áll az emeletes, jól felszerelt, modern iskolaépület. Belépve tágas, világos belső terek, vidám faliújságok, kényelmes kanapék, asztalkák látványa fogadja a látogatót. Éppen nagyszünet van, az egész iskola kint tízóraizik a folyosón. Mind a 11 gyerek. Az 5 harmadikost és a 6 negyedikest Hlivák Erzsébet tanító néni oktatja, neveli, aki egyben az intézmény igazgatója is. Kérdésünkre az igazgatónő elmondta, hogy sajnos, egyre fogy a létszám az iskolában. Most 5 gyermeket írattak be az első osztályba, így a következő tanévben megint csak egy összevont osztályban fognak tanulni az elsősök és a negyedikesek.

Az 5 harmadikos és 6 negyedikes az összes tanuló ebben a tanévben.
Fotó:  Szabados Kati
Az 5 harmadikos és 6 negyedikes az összes tanuló ebben a tanévben.

„Kevés gyerek születik, kevés a magyar gyerek. Bár az óvodába jelenleg több mint húsz kisgyerek jár, annak legalább a fele szlovák ajkú. A vegyes házasságok ritkák, az ideköltözött szlovák családok gyermekeiről van szó. Az elkövetkezendő négy évben arra a 11 magyar kisgyerekre számíthatunk, akik most óvodások. Tavaly aránylag sok, több mint 10 gyerek született a faluban, de a fiatalok nagyon ritkán vállalnak egynél több gyereket.”

A sárosfai magyar szülők a helyi iskolát választják gyermekeiknek.

A magyar családokból csak elvétve kerül szlovák iskolába gyerek, az viszont néha megtörténik, hogy más magyar iskolába íratják őket. Például beíratják nulladik osztályba Somorjára. Azok a gyermekek már Somorján folytatják tovább az iskolát. „Mindent megteszünk, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki a szülőkkel, ami úgy érzem, sikerül is. Közös családi programokat, vetélkedőket szervezünk az iskolában, amelyeken aktívan részt vesznek az édesanyák, édesapák is.” – tette hozzá Hlivák Erzsébet. Az iskolában családias a hangulat, nagy a nyugalom. A gyerekek sokat vannak a szabadban a fákkal övezett nagy udvaron. Sportpályájuk, játszóterük is van.

Pozsony közelsége negatívan hat Felső-Csallóköz magyar alapiskoláira

Az igazgatónő elmondta, hogy egyre több szlovák család költözik Sárosfára Pozsonyból és környékéről. A magyar családok eladó öreg házait is rendre pozsonyiak vásárolják meg, a magyar fiatalok közül pedig többen éppen Pozsonyba költöznek a jobb munkalehetőségek miatt. Ez a jelenség nemcsak Sárosfára, de a Felső-Csallóköz többi településére is jellemző. A Dunaszerdahelyi járásban csak a városokban és a Pozsonyhoz közeli falvakban vannak szlovák iskolák, de úgy tűnik, többre tartanak igényt. „Olyan híreket kaptam, hogy a gyermekeiknek szlovák iskolát igénylő szülők több faluban intenzíven érdeklődnek a magyar iskolák helykapacitása ill. az épület kihasználtsága iránt.”

Mint otthon, a gyerekszobában...a sárosfai iskola pihenősarka.
Fotó:  Szabados Kati
Mint otthon, a gyerekszobában...a sárosfai iskola pihenősarka.

Egyre csökken a gyerekek létszáma a békei alapiskolában is.

A Somorja és Nagymagyar között található kisközségnek már 1870-ben is volt iskolája. Mára a 450 lelket számláló településen csak 13 magyar kisdiák ül be az iskola padjaiba reggelente, ahol három pedagógus várja őket.

Szalay Piroska igazgatónő kérdésünkre elmondta, hogy a következő tanévben még kevesebben lesznek, az 5 negyedikes helyébe 3 kis elsőst várnak szeptemberben. „Sajnos, a következő években is ez lesz a jellemző. Kevés a gyerek, és a 22 óvodásnak a negyede szlovák nemzetiségű. Ezek a Pozsonyból és környékéről ideköltözött családok gyermekei.” Hozzátette, nem jellemző, hogy a magyar szülők szlovák iskolába íratnák be a gyerekeket, de előfordul. Gyakoribb, hogy másik magyar iskolát választanak a környező városok valamelyikében.

Az iskola az óvodával összefogva próbálja a faluban tartani az iskolaköteles gyerekeket

„Pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy legalább az a kevés magyar gyerek, aki a faluban születik, itt is járjon iskolába.” - folytatta az igazgatónő.

„Nagyon szoros a kapcsolat, jó az együttműködés az óvodával. Szinte 3 éves kortól folyik a beszoktatás az iskolába, hiszen az óvodások gyakran megfordulnak nálunk különböző rendezvényeken, sokszor együtt megyünk kirándulni és közösen mendikálunk karácsonykor. A szülőket is bevonjuk a közös programokba: többek között  lámpás felvonulást, karácsonyi jótékonysági koncertet, színházlátogatásokat is szervezünk”  Az iskola is szép eredményeket tud felmutatni, külön foglalkoznak a tehetségesekkel, a tanulók versenyeken vesznek részt,  és külön asszisztens segíti az integrált tanulók felzárkóztatását.

A szülők tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektetnek

Nemcsak a leendő elsőseikre figyelnek oda Béke község pedagógusai, a szülők számára is szerveznek előadásokat. Gyermekpszichológus és más szakemberek véleményét hallgathatják meg a szülők, kérhetik ki tanácsaikat. Ilyenkor rendszeresen felhívják a figyelmüket a kisiskola előnyeire. Hiszen családias, nyugodt légkörben folyik az oktatás, minden egyes gyerekre oda tudnak figyelni. Elmondják a szülőknek, hogy egy kisiskolában, ami helyben van és nem kell utazással fárasztani a gyereket, sokkal több időt tudnak fordítani a tanulók tehetségének kibontakoztatására, mint a nagy létszámú osztályokban. Ugyanúgy elegendő idő jut a gyengébbekkel való fejlesztő foglalkozásokra. „Volt már rá példa, hogy egy ilyen beszélgetés hatására változtatta meg véleményét az édesanya, és Békére íratta be iskolába gyermekét.” – mondta befejezésül Szalay Piroska.

Kis létszámú iskola
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.