2018. október 16., 15:23

Képzés a hatékonyabb diákönkormányzatokért

DiNaMit 2018 – Diákok, na mit csináljunk? címmel középiskolásoknak szóló vezetőképzést tartott Kassán a TANDEM nonprofit szervezet és a Diákhálózat.

dsc_1103.jpg
Médialapozó

A DiNaMit, azaz „Diákok, na mit csináljunk?” a középiskolás diákönkormányzatok hatékonyabb működésére kifejlesztett képzéssorozat, amelynek az idén már a 12. évfolyama zajlik. Két részből épül fel, az első hétvégi vezetőképző, majd később egynapos tematikus képzések következnek, már a konkrét iskolákban, a helyi diákönkormányzat igényei és szükségletei szerint.

Voda Zsófia, a TANDEM projektvezetője elmondta, két évvel ezelőtt a nyugat-szlovákiai régió diákjait szólították meg, tavaly Közép-Szlovákia iskoláiban voltak, az idén pedig úgy döntöttek, hogy keletre viszik a képzést. „Egyrészt azért, mert ebben a régióban már régen volt, másrészt itt is bőven vannak ügyes diákok, jól működő diákönkormányzatok, amelyek ezt fel tudják használni” – fejtette ki.

Hozzátette, több iskolát megszólítottak, végül a királyhelmeci gimnázium, a kassai Ipari, vagyis a Szakkay József Szakközépiskola, illetve a szepsi Salkaházi Sára Iskolaközpont diákjai jöttek el, összesen tízen.

A hétvégi vezetőképzőnek az is a célja, hogy fölmérjük azokat a fejleszteni való terülteket, amiken a diákönkormányzatok szeretnének dolgozni. Így az egynapos tréningre már úgy tudjunk felkészülni, hogy konkrétan az ő egyéni céljaikkal foglalkozzunk – magyarázta Földes Viktória, a Tandem trénere.

A képzésen a diákok egyrészt élményalapú gyakorlatokon keresztül foglalkoznak olyan témákkal, mint az önismeret, a csoportdinamika, a szervezeti kultúra, a kommunikáció és a projektmenedzsment, másrészt praktikus információkat kapnak a diákönkormányzatok szerepéről, saját jogaikról és hatáskörükről.

A hétvégi vezetőképző sajátossága, hogy több középiskola diákjai vesznek rajta részt, köztük DÖK-elnökök és aktív tagok, így a jelenlevők lehetőséget kapnak arra is, hogy tapasztalatot cseréljenek és kapcsolatokat építsenek ki. „A résztvevők hazaviszik az új tudást, készségeket, a megerősödött attitűdöt és lelkesedést. Ezáltal lehet igazán változást elérni. Ez a három-négy aktív ember hazamegy, a saját csapatukban pedig elkezdődik valami olyan mozgás, fejlődés, ami eddig nem volt” – mondta Voda Zsófia hozzátéve, minderre erősítenek majd rá az egynapos képzések, amelyeket az ősz folyamán tartanak meg az egyes iskolákban, már a helyi igényekre szabottan.

„»Bizonyos dolgokat lehetetlen megvalósítani, előbb-utóbb jön valaki, aki nem tud erről, és megvalósítja őket« – ezt az Albert Einstein-idézetet választottuk a program mottójául, mert arra szeretnénk biztatni a fiatalokat, hogy merjék bontogatni a szárnyaikat, ne csak várják a sült galambot, hanem tegyenek magukért és a környezetükért” – húzta alá Urbán Péter, a TANDEM vezetője.

TANDEM egy önismeretre és egyéni felelősségvállalásra építő fejlesztő nonprofit szervezet, mely három területen, iskolák, közösségek és pályaorientáció terén kínál egyéni és csoportos képzéseket. Témáik között szerepel többek között a coaching, csapatépítés, karrier-tanácsadás, pályaorientáció, hatékony kommunikáció, időgazdálkodás, konfliktuskezelés és szervezetfejlesztés is. A TANDEM 2013-ban a megkapta az év karrier-tanácsadói díját a legjobb szolgáltatás kategóriában.

dsc_1103.jpg
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék