magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2018. szeptember 4., 09:01

A Kárpát-medencében nő a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma

Bár az óvodafejlesztési program még csak az első felében jár, már kezd tendenciává válni, hogy növekszik a magyar nyelvű oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma a Kárpát-medencei magyar közösségekben - jelentette ki Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Inámban, ahol átadta a program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát hétfőn.

gerzsa-istvan.jpg

A miniszteri biztos rámutatott: a program keretében már felújításra került óvodák száma a Kárpát-medence szintjén megközelíti a százat, s tovább folytatódik az átadások sora, a teljesen új intézmények átadása pedig 2019-ben és 2020-ban valósul majd meg. Elmondta: a Felvidék viszonylatában, a nem egyházi fejlesztések keretében 132 önkormányzat kapott meghívást a Bethlen Gábor Alappal lebonyolított óvodafejlesztési pályázatra, ennek keretében mintegy 3 és fél milliárd forint értékű fejlesztés zajlik vagy már készült el. A most átadott inámi és - a hétfő délután később ugyancsak átadandó - ipolybalogi óvodák együttvéve mintegy 45 millió forintos támogatásból újultak meg - tette hozzá.

"Azt szeretnénk, hogy minden gyermek, aki magyar vagy vegyes családban születik, lehetőséget és esélyt kapjon arra, hogy magyar oktatási rendszerben találja meg a számítását" - hangsúlyozta Grezsa István, megjegyezve: a program jelzés is abban az irányban, hogy a magyarok újra merjék vállalni önazonosságukat.

A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az óvodaprogramot egy komoly kutatás is kíséri, ennek első megállapításait már ebben a hónapban közzéteszik, s ennek a kutatásnak a számaiból tűnik ki az, hogy növekszik a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma. "Több helyen nemcsak a magyar és a vegyes házasságokban, hanem a többségi nemzethez tartozó családokban született gyermekek számára is a magyar oktatási rendszert választják a szülők" - mutatott rá Grezsa István, megjegyezve: ez a helyi magyar közösségek és a magyar kormány tekintélyének növekedését is jelenti egyszerre.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A program keretében a Felvidéken közel 150 intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.