Használható tudással gazdagodtak a XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetem résztvevői

Nagy Miskó Ildikó 2019. július 12., 14:27

A XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetem kiértékelésével július 12-én 16 órától a komáromi Danubius Kollégium nagy előadótermében zárul a pedagógusok ötnapos szakmai továbbképzése. 

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Annak megvalósulását az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Kultminor, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Selye János Egyetem, a Pro Selye Univerzitas nsz., Komárom város önkormányzata és a Módszertani Pedagógiai Központ támogatta. A főszervező SZMPSZ szakmai partnere a Comenius Pedagógiai Intézet, segítőtársa pedig az SZMPSZ Komáromi Területi Választmánya és Komáromi Regionális Pedagógiai Központja volt.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„E nyári egyetemünk kissé újszerű volt, mert az eddig megszokott, 30 órás szakcsoportbeli műhelymunka helyett idén 20 órás szekciós képzés zajlott, a további 10 órában pedig közös plenáris előadásokat tartottunk. Nagyon nehéz volt olyan előadásokat összeválogatni, amelyek valamennyi pedagógus tetszését elnyerhették. Köztük visszajelző lapokat osztottunk szét, amelyen tudathatják velünk azt, hogy a jövőben a hagyományos szekciós képzési forma maradjon-e meg, vagy inkább térjünk át az idén kipróbált új formára. Szeretnénk ugyanis a XXI. századi igényekhez igazodni, visszajelzéseikből építkezni. Mivel a hatékony csapatmunka híve vagyok, önkéntes pedagógusokból olyan csapatot akarok összeállítani, amely tagjai már szeptemberben elkezdenek ötletelni-összeállítani a jövő évi nyári egyetemeink programját. E célból legalább havonta egyszer találkozunk majd egymással“  – mondta el a Ma7-nek Fekete Irén, az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke.

Rimaszombatban is megkezdődött a nyári egyetem
Kezdetét vette Rimaszombatban a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) által szervezett nyári egyetemek közös ünnepélyes megnyitójára július 8-án, hétfőn került sor Komáromban, melyet élő közvetítés során a rimaszombati képzéssorozat résztvevői is követtek.
Tanulás és tapasztalatcsere

A zárórendezvény előtt a 6 szakcsoportvezető értékelésére is kíváncsiak voltunk. Salgó Gabriella, az innovatív testnevelés oktatás az óvodában és az alsó tagozaton nevű szakcsoport munkájáról elárulta: foglalkozásvezetőjük most először Dobay Beáta, a Selye János Egyetem Tanárképző Kara Testnevelés Tanszékének vezetője volt.

„Az egyetem tornatermében rendkívül alapos munkával vezetett rá minket az egyes tornagyakorlatok helyes felépítésére és bemutatására. A szakmai tapasztalatán kívül hihetetlenül nagy ötlettárral is rendelkezik az általunk munkahelyünkön is elkészíthető és alkalmazható segédeszközöket illetően. Tizenöt fős csoportunk kétharmada már „törzs-résztvevőnek számít” a nyári egyetemeken, ezért köztünk mindig hatékony tapasztalatcsere is zajlik. A tanárnővel egyetértünk abban: már óvodás kortól kezdve nagyon fontos, hogy a kicsik egészségóvása érdekében a lehető legnagyobb mértékű mozgásfejlesztésben részesüljenek. Érdemes lenne a tanárnőt több szakmai rendezvényre és olyan iskolai foglalkozásra is meghívni, ahol e cél érdekében velünk együttműködhetne”.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Bóna Tímeától és Banai Tóth Enikőtől, A művészeti nevelés, mint az inkluzív nevelés eszköze nevű szakcsoport vezetőitől megtudtuk: 24 résztvevővel, köztük művészeti alapiskolákban is oktató pedagógusokkal Török Zita és Karácsony Krisztina, az Igazgyöngy Művészeti Alapiskola (Berettyóújfalu) munkatársai foglalkoztak.

„E szakcsoport 13 éve folyamatos népszerűségnek örvend, s mindig elsőként megtelik. Ez alkalommal felújítottuk a korábban megismert „igazgyöngyös” képzőművészeti technikákkal kapcsolatos ismereteinket, s emellett idén először készítettünk levéllenyomatot, valamint grafikai elemekkel is dolgoztunk. Egyebek mellett hengereztünk, tussal festettünk, viaszkaparásos technikával és porkrétával dolgoztunk. Az egyik kollégánk örömmel tudatta, hogy a tavaly e szakcsoportban tanult technikák iskolabeli sikeres alkalmazásának köszönhetően nagyon sok rajzversenyen győztek. Az e héten készített munkáinkból ma 16 órakor nyilvános kiállítás nyílik a Danubius Kollégiumban, ahová szeretettel várjuk az érdeklődőket”.

Élménypedagógia

Dohányos Katalin, A tanulás tanítása általános iskolákban nevű, 18 fős szakcsoport vezetője tevékenységükről elmondta: „Nagy örömmel fogadtuk, hogy az SZMPSZ a budapesti Oktatási Hivatallal karöltve elhozta hozzánk e képzést. Napjainkban ugyanis egyre több a tanulási zavarral küszködő gyermek, s a velük történő helyes bánásmóddal kapcsolatos módszertani útmutatásra van szükségünk. Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen tanulási stratégiákkal, technikákkal fejleszthetők a képességeik. Foglalkozásvezetőnkkel, Pusztai Katalinnal, a budapesti Oktatási Hivatal főtanácsosával egyetértünk abban, hogy nemcsak az iskolai tananyag mennyiségét kellene jobban koordinálni, hanem a tananyagon keresztül hatékonyabban is kellene fejleszteni a gyerekeket“.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az élménypedagógia alapjai nevű, 26 fős szakcsoportban a szociális kompetenciák fejlesztésének jelentőségét hangsúlyozta a budapesti Kalandok és Álmok Szakmai Műhelyből érkezett két foglalkozásvezető: Kórodi Kitti és Faller Balázs. Darida Szilvia csoportvezető hangsúlyozta.

„Bár a munkapiacon megfelelő szociális kompetenciák létét várják el, ám az iskolákban inkább a tananyag átadására fókuszálnak, s e kompetenciák fejlesztésére nem nagyon marad idő. Pedig egyebek mellett nagyon fontos az együttműködési készség, az empátia, a bizalom és a reális célok kitűzése. A héten nagyon sok problémamegoldó játékot tanultunk, a közben átélt érzéseinket feldolgoztuk, s a játékvezetőtől visszajelzéseket kaptunk. Kiemelendő a tapasztalati tanulás, hiszen ahogy a gyerek megtervezi, majd megvalósítja és értékeli a játékot, úgy majd a felnőtt életben adódó feladatok elvégzése során is hasonlóképpen kell cselekednie“.

Czibor Angelika a Miért, mit és hogyan mérünk? - A követelményállítástól a tesztszerkesztésig nevű, 7 fős csoport vezetőjeként arról számolt be, hogy e csoport létrejötte is az SZMPSZ és az Oktatási Hivatal együttműködésének köszönhető.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„A kis létszám miatt előadónk, Dugasz János egyenként tudott foglalkozni valamennyi résztvevővel, akik között két-két vajdasági, magyarországi és felvidéki, valamint egy erdélyi pedagógus volt. Kiderült: mindenütt mást és másként mérnek. Nálunk a most tanult mérési technika alapján a Tesztelés 9 és Tesztelés 5 történik. Aki megtanulja a tesztkészítés módját és szabályait, a saját munkáját könnyíti meg, hiszen az valamennyi tantárgyba és az óvodai munkába is beépíthető. Olyan egyszerű saját tesztet – mérőeszközt készítettünk, ami valós tudást mér, s teljesen objektív képet ad a gyerekekről.”

Készségfejlesztés

A gyermek megismerése és fejlődésének megsegítése a DIFER által nevű szakcsoportban Markovics Tímea, a Comenius Pedagógiai Intézet óvópedagógiai munkatársa és Bereznai Malvin, a dunaszerdahelyi Pedagógiai és Pszichológiai Tanácsadó gyógypedagógusának vezetésével 25-en dolgoztak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Alsótagozatos és gyógypedagógusokból, valamint óvónőkből álló csoportunk arra fókuszált, hogy mennyire fontos a gyerekek készségeinek fejlesztése. Ekképp több szempontból boncolgattuk e kérdést, s tapasztalatokat is cseréltünk egymással. Örvendetes, hogy az SZMPSZ nagytudású, tapasztalt hazai szakembereket hívott meg közénk. Nagyszerű légkörben sok érdekes és tanulságos játékot játszottunk, amelyek jó alapot adtak a további munkánkhoz. A DIFER egy állapotfelmérés, amellyel nem diagnosztizálunk, hanem felmérjük a gyerekek alapkészségeinek szintjét. A sikeres iskolakezdés és a további zökkenőmentes tanulás érdekében pedig a már meglevő szintet optimálisra kell emelnünk“ - mondta el végül Vörös Bathó Éva csoportvezető.

0 HOZZÁSZÓLÁS