2018. november 22., 22:07

Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Komáromban - VIDEÓVAL

Komáromban a Selye János Egyetem konferencia-központjában megkezdődött a XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK), amely a tudományos munka iránt érdeklődő felvidéki magyar egyetemisták országos megmérettetése. Az évente megrendezett konferencia legsikeresebb résztvevői bemutathatják munkáikat a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amely a legrangosabb tudományos verseny a magyar ajkú egyetemisták számára.

FTDK Komáromban
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Czibula Csaba

A XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia megnyitóján Juhász György, a konferenciának otthont adó Selye János Egyetem rektora kiemelte,

egyetemük az egyedüli teljes szervezettségű egyetem, amely magyar nyelven nem csak oktat, hanem egyre eredményesebb kutatási tevékenységet is végez, így méltó otthona a konferenciának. A konferencia további értéke, hogy teret ad a szlovák egyetemeken tanuló, ám magyar anyanyelvű diákoknak is, hogy anyanyelvükön mutathassák be kutatási eredményeiket, így a konferencia egyben a szakmai nyelv anyanyelvi szinten való művelését is erősíti.

A konferencia megnyitóján Weiszburg Tamás, az ELTE TTK Ásványtani Tanszékének docense, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia alelnöke elmondta, Kárpát-medence szerte zajlanak hasonló területi válogatók, mint az FTDK most Komáromban, ahonnan a legjobbak bemutathatják és megvédhetik munkájukat az Országos Tudományos Diákköri Konferencia döntőjén is.

 A konferencián bemutatkozó hallgatók legalább fél éve készülnek a bemutatkozásra, kutatásaikat először kisebb területi konferenciákon mutatják be, közülük a legjobbak kerülnek az országos fordulóba. Az őket felkészítő tanárok iránymutatással segítik munkájukat.

 A szervezők hat szekcióba osztották a különféle tematikát feldolgozó versenyzőket, név szerint: 1. Műszaki, Informatikai, Kémiai szekció, 2. Közgazdaságtudományi, 3. Tanulás-és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai szekció, 4. Társadalomtudományi, 5. Irodalomtudományi szekció, 6. Nyelvészet.

Hortai Ferenc ebben az évben már negyedszer vesz részt az FTDK tudományos megmérettetésén. Időközben két mérnöki diplomát szerzett az egyik brünni egyetemen, jelenleg Csehországban és Ausztriában vesz részt doktori munkájával kapcsolatos kutatásokban. Több FTDK-s munkájából később szakdolgozat, vagy akár tudományos publikáció is született. Számára fontos, hogy anyanyelvén is bemutathatja kutatásait.

Czakó Veronika, aki egyedüli lány versenyzőként szerepelt szekciójában a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemről érkezett. Nagyon specifikus témával készült, amely a gyakorlatban is nagy jelentőséggel bír.

Nagy Bence a műszaki szekció egyik versenyzője az első szlovákiai rakétaprojekt kiemelkedő alakja. A pozsonyi STU harmadéves fiatal kutatója a rakétaépítés mellett a pozsonyi diákélet szervezéséből is kiveszi a részét.

A humán tudományok képviselői közé tartozott Szöllősi Krisztián, aki a Nyelvhasználat a Facebookon című témáját mutatta be a zsűritagoknak. Kutatásának eredményeit online kérdőív segítségével végezte.

Sebők Szilárd a nyelvészeti szekció zsűrielnökeként volt jelen a konferencián. A fiatal oktató a pozsonyi Comenius Egyetemről jött, mint általános nyelvész.

Az előadások a délutáni órák folyamán zajlottak, az esti órákban pedig a komáromi RÉV-ben Slam Poetry estre került sor, amelyre az FTDK résztvevőit is szeretettel várták.

 

Fotó:  Czibula Csaba

Pénteken délelőtt Csáky Pál, az EU parlamenti képviselője Kihívások az Európai Unió előtt című előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Selye János Egyetem dísztermében.

Az előadás után ünnepélyes keretek között kiosztották a konferencia minden szekciójában az első, a második és a harmadik díjat. A zsűri több versenyzőt ajánlott (a helyezettek mellett) az Országos Diákköri Konferenciára is. Alább olvashatják az összes szekciónyertes nevét és munkáját:

Műszaki, informatikai, kémiai szekció

1. Reménység Dániel (Selye János Egyetem): Kiválasztott zöldségfélék antioxidációs kapacitásának kiértékelése (OTDK-ra javasolták)

2. Nagy Bence (Szlovák Műszaki Egyetem): Rakétahajtómű fúvóka tervezés (OTDK-ra javasolták)

3. Jezsó Kristian (Szlovák Műszaki Egyetem): A mikrokeménység mérésének felhasználása, lézerrel hegesztett nagyszilárdságú acélok mikroszerkezetének azonosításánál (OTDK-ra javasolták)

3. Annuš Norbert (Selye János Egyetem): Pszeudo véletlenszám generátorok (OTDK-ra javasolták)

Rajtuk kívül a 2019-es OTDK-ra ajánlották Jerábek Róbertet is (Szlovák Műszaki Egyetem) Autóbusz vázszegmens alakváltozási állapotának analízise dinamikus terhelésnél az ENSZ-EGB 66. számú előírása alapján című munkájával.

 

Közgazdaságtudományi szekció

1. Zsigmond Tibor (Selye János Egyetem): Az X és Y generáció a mobil applikációk világában (OTDK-ra javasolták)

2. Csereová Angelika (Selye János Egyetem): Fogyasztói csoportok a termék életciklus mentén (OTDK-ra javasolták)

3. Zsideková Rita (Selye János Egyetem): Marketingkommunikáció az értékesítés ösztönzés szempontjából (OTDK-ra javasolták)

 

Tanulás- és tanításmódszertani – tudástechnológiai szekció

1. Ágh Barbara (Selye János Egyetem): A magyarországi és szlovákiai NETFIT mérések eredményeinek összehasonlítása az alsó tagozatos tanulók körében (OTDK-ra javasolták)

2. Belák Ľudovít (Selye János Egyetem): A tartalomalapú nyelvoktatás bemutatása és alkalmazása - Introduction and Implementation of Content and Language Intergrated Learning (OTDK-ra javasolták)

3. Benczeová Erika (Selye János Egyetem): Kokas módszer az óvodában (OTDK-ra javasolták)

 

Társadalomtudományi szekció

1. Kiss Orsolya (Selye János Egyetem): „Csatájok a védelmezett népjog csatája volt” – A nagysallói ütközet emlékezete 1867–2017 (OTDK-ra javasolták)

2. Ollé Tamás (Selye János Egyetem): Illúziók nélkül – Az 1920. évi magyar delegáció kísérletei a béketervezet megvalósítására (OTDK-ra javasolták)

3. Gáspár Dániel (Selye János Egyetem): A negyedik Ebed-Jahve ének qumráni és újszövetségi recepciója (OTDK-ra javasolták)

Rajtuk kívül ajánlották még Sebők Jánost (Selye János Egyetem) a 2019-es OTDK-ra, akinek témája: Egyház és Társadalom – Párhuzamok és eltérések Szent Ágoston és Kálvin politikai szemléletében című munkájával, valamint Tóth Kristiánt (Selye János Egyetem) is A rimaszombati Egyesült Protestáns Gimnázium története című dolgozatával és Vass Gábort (Selye János Egyetem) A flottaparancsnok, a kapitány és az armada című munkájával.

 

Humántudományi (irodalom) szekció

1. Radics Rudolf (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem): Gasztronómiai motívumok vizsgálata Csabai László: Szindbád, a detektív című regényében (OTDK-ra javasolták)

2. Urban Ladislav (Selye János Egyetem): Az intermedialitás megjelenése a kortárs magyar zene világában (OTDK-ra javasolták)

3. Vörös Gergely (Comenius Egyetem): Ragtime as a "false document": narratives and a constructed world in E. L. Doctorow's Ragtime / Az elbeszélés módjai és egy alkotott világ E. L. Doctorow Ragtime című regényében (OTDK-ra javasolták)

 

Humántudományi (nyelvészet) szekció

1. Csobády Csilla (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem): Jablonca és Szilice névszemiotikai tájképe (OTDK-ra javasolták)

2. Lukács Emőke (Comenius Egyetem): Tolkien szlovák és magyar világa a névfordítás aspektusából (OTDK-ra javasolták)

3. Mohňanská Dominika (Pavol Jozef Šafárik Egyetem): Experimental Research into the Use of Diminutives by Slovak-Hungarian Bilingual Speakers (OTDK-ra javasolták)

 Jövőre a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tartják a XIV. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát.

 

 

FTDK Komáromban
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.