Eltűnnek a tantárgyak a finn iskolákból

ma7 2018. december 18., 13:22

Amikor nálunk még a karácsony előtti utolsó héten is feleltetésektől és dolgozatírásoktól rettegnek a diákok, a csaladinet.hu oldalon éppen egy olyan írásra bukkantunk, ami arról szól, hogy Finnország, ami a világon egészen biztosan oktatási nagyhatalom, újabb reformra készül. A nagyon közeli jövőben már nem tantárgyak szerint fognak oktatni.

Fotó: pixabay.com

Az oktatásügyüket folyton a változó korhoz és gyermekekhez igazító, gyermekbarát finnek elképzelése az, hogy holisztikus módszerekkel fogják vezetni a diákokat a tanulás és ismeretszerzés útján. A lényeg a tapasztalat által megszerezhető tudás lesz, a gyerkőcök elemzéseket, rendszerezéseket fognak tanulni.

A finn iskolákból tehát néhány éven eltűnik a matematika, a fizika, a történelem vagy éppen a biológia. Helyette a diákok kiválasztanak egy jelenséget, amit minden oldalról körbejárnak. Például egy civilizáció esetében megnézik a történelmi és földrajzi hátteret, sőt még a gazdaság oldaláról is megközelítik a témát. Kis kutatókká avanzsálnak, ami igazán izgalmassá teszi az egészet, miközben – szinte észrevétlenül – új ismeretekre tesznek szert.

A jelenségeken és tárgykörökön belül megismerkednek például az Európai Unióval, a média világával vagy éppen az energiarendszerekkel. A pedagógus feladata mindeközben az lesz, hogy ráirányítsa a diákok figyelmét a kritikus gondolkodásra, mely a fejlődéshez és az innovációhoz elengedhetetlen. Az már csak hab a tortán, hogy ez módszer a kommunikációt is fejleszti, és az sem mellékes, hogy mindezt csapatmunkában végzik a nebulók.

A finnek az új módszerrel igyekeznek enyhíteni a tanár-diák hierarchián is. Ezért aztán talán már nem is meglepő, hogy a katedrán álló és magyarázó pedagógus és a padokban unottan üldögélő, kicsengetésre váró diákok látványa helyett, pár év múlva, ha véletlenül betoppan majd valaki egy ottani tanterembe, élénk vitát, érveléseket, álláspontok ütköztetését fogja megtapasztalni. Ahol még a tanító is tanulhat a diáktól!

A finnek abban is fényévekre előttünk járnak, hogy az iskolában a diák legfontosabb, mindig figyelembe veszik, mit szeretnének tanulni, mi érdekli őket leginkább – és most kapaszkodjunk meg –, ez alapján állítják össze a tananyagot. Az iskolák amúgy is nagyfokú autonómiát élveznek ebben az országban, így egy-egy iskola maga döntheti el mit és milyen módszerekkel tanít. A legfőbb szempont, hogy a lehető legmegfelelőbb képzést tudják biztosítani.

A skandináv országban 2020-ra tervezik bevezetni az új rendszert. Nekünk, akik még a poroszos oktatási rendszerben nőttünk fel és gyermekeink még csak most ismerkednek az új oktatási formákkal, ez szinte már sci-fi, de a finneknek nem fog gondot okozni. Ott ugyanis már a pályaválasztáskor csak a legrátermettebbek kerülhetnek a pedagógiai karokra, ott már rég megvalósult személyre szabott oktatás és ott valóban partneri viszony áll fent a tanár, a diák és a szülő között.

 

Forrás: csaladinet.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS