Óriási változás előtt a pedagógusszakma: eltörlik a kreditrendszert?

B. Vida Júlia 2018. december 17., 18:27

Változtatás előtt áll a pedagógusokról szóló törvény. A jelenlegi kreditdíjat a szakmai fejlődésért járó díjnak kellene felváltania. Erről ma tárgyalt a szlovák gazdasági és szociális tanács.

Fotó: archívum

A jelenleg érvényben lévő törvény korlátlanul garantálja a kreditekért járó jutalmat, ám ez 2019 szeptemberétől megváltozik. A pluszpénzektől azonban a pedagógusok nem esnek el azonnal. A pedagógusszakszervezet weboldalán arról tájékoztatott, hogy sikerült megállapodniuk egy 2023-ig tartó átmeneti időszakban. Vagyis addig még kaphatnák az érintett pedagógusok a kreditdíjat.

A szakmai fejlődésért járó díj 2019. szeptember 1-től lépne érvénybe és hétéves időtartamra szólna. Ennek összegét a munkáltató az adott pedagógus bértáblázati besorolása alapján egy kulcs szerint fizetné ki. Olyan pedagógusok és szakdolgozók kaphatnák, akik továbbképzik magukat, államvizsgáznak idegen nyelvből, esetleg speciális pedagógiát tanulnak. Járna ez a díj azoknak a tanítóknak is, akik újszerű pedagógiai módszereket sajátítanak el.

A törvénymódosítást az oktatási minisztérium nyújtotta be még a nyáron tárcaközi egyeztetésre. Az ellenzék természetesen bírálja az elképzelést.

Miroslav Sopko (OĽaNO) szerint a módosítás nem oldja meg az alapvető problémát, vagyis a minőségi oktatást.

Szerinte azok a pedagógusok fognak így több pénzhez jutni, akik tanfolyamokat végeznek, hogy egyre több tantárgyat taníthassanak. Míg azok, akik saját tantárgyaikban szeretnék tökéletesíteni tudásukat és innovatív módszereket vezetnek be, rosszabbul járnak.

Úgy véli, a pedagógushiányra nem az a jó megoldás, hogy egyre több tantárgyat tanítanak a pedagógusok. A szakmai fejlődésért járó díj ráadásul nem fogja motiválni a fiatalokat abban sem, hogy a pedagógusi pályát válasszák.

Az ellenzéki képviselő szerint a közeljövőben egy nagyobb méretű béremelésre lesz szükség, annak érdekében, hogy a pedagógusok ne a pluszpénzeket hajkurásszák – átképzések, tanfolyamok által – , hanem a tanításra tudjanak összpontosítani.

Többet ért volna a jelenlegi rendszer reformja

„Véleményem szerint a kreditrendszer nem volt rossz, lehet, hogy csak egy-két dolgot kellett volna rajta finomítani. Például azt, hogy ne lehessen olyan gyorsan első vagy második atesztáltnak lenni kezdő pedagógusként” – mondta el megkeresésünkre Fodor Attila.

A Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója szerint

két nagy probléma volt ezzel a rendszerrel. Az egyik az, hogy ellenőrzés nélkül maradt és ebből következően mindenféle szélhámosok jelentek meg a szolgáltatói piacon.

Olyan cégek és intézmények, amelyek nem a minőségre, a képzésre hajtottak, hanem arra, hogy minél több kliensük legyen.

„A másik szomorú dolog, hogy a pedagógusok egy részének megfelelt, hogy olcsón és könnyen lehetett kreditpontokat gyűjteni. Valójában ez remegtette meg a rendszert és emiatt döntött úgy a minisztérium, hogy az egészet átértékeli” - tette hozzá az oktatásügyi szakember.

Szerinte ezeket a visszásságokat kellett volna kiszűrni, rendbe tenni, időbeli fékeket beiktatni, hogy egy éven belül ne lehessen a krediteket felhalmozni és jól működhetett volna tovább a rendszer. Az alapelv mindenképpen jó volt, hiszen arról szólt, hogy a pedagógusok folyamatosan járjanak képzésre, amiért kreditet kapnak, s ez meglátszik a fizetésekben is.

Fodor Attila az új rendszerről szólva kiemelte, nagyobb lesz a káosz, erősödik az állami cégek kompetenciája, míg a nonprofit szolgáltatók, mint amilyen az intézményük is, eléggé a perifériára kerülnek. Csak egyfajta képzést kínálhatnak, az innovációst, de azt is csak akkor, ha a képzést az intézet munkatársa tartja.

Ez így szerinte nonszensz, hiszen a nem nyereségorientált szervezeteknek nincs tíz-tizenöt munkatársuk, hogy minden képzésre legyen belső emberük. Elmondta még, hogy az új rendszerben az atesztációk is másként lesznek megoldva. Portfóliót fognak gyűjteni a pedagógusok, nem írnak záró munkát, hanem össze kell szedniük mindenféle igazoló iratokat meg tanúsítványokat, hogy ők az adott szintre már érettek. Ezt bizottság fogja elbírálni.

Nem látok előrelépést, hanem inkább visszalépést. Nem fogja azt eredményezni, hogy több fiatal és főleg férfi válassza a pedagógusi pályát. A magasabb fizetés, ami örök téma, önmagában amúgy sem jelentene megoldást.

"E mellé még oda kellene tenni egy minőségibb tanárképzést és egy jó továbbképzési rendszert. A nulladik lépés pedig az lehetne, ami Svédországban is működik, vagyis, hogy már a belépéskor van egy komoly elvárás és szűrő, hogy csakis a legrátermettebbek jelentkezők kerüljenek be a pedagógiai karokra” –tette hozzá Fodor Attila.

A jelenlegi kreditőrületre-kredithalmozásra szerinte senki sem készült fel igazán, és talán pont azért kellett ezt a rendszert leállítani, mert ennek bizony anyagi vetülete is volt: jelentős béremelkedéssel járt, vagyis pénztöbbletet igényelt, hisz aki csak tehette, megszerezte a krediteket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS