2018. november 21., 11:18

Egyedi programsorozatot indít az izsai Döme Károly Alapiskola és Óvoda

Ismerd meg a világot a londoni Metropolitan Egyetem hallgatói által, és ismertesd meg velük a mi világunkat! – diákjait ekképp sarkallja a november 22-i programnyitó rendezvényen való részvételre az izsai Döme Károly Alapiskola és Óvoda igazgatósága. A rendhagyó módon történő kapcsolatépítésről, illetve az egész tanévben tartó műsorfüzérről az intézmény új igazgatóját, Dudás Katalint kérdeztük.

Izsai projekt
Médialapozó
Fotó: Izsai iskolai archívum

A kisiskolában végzett fiatal esélyei sem csorbulnak

“Az egyik volt diákunk, Skopp Ildikó már több éve a londoni Metropolitan Egyetem hallgatója, miközben dolgozik is. Elhatározta, hogy valamiképp segíteni akarja szeretett alapiskolája boldogulását. A gyerekeknek el szeretné mondani: korábban ő is ebből a kisiskolából indult, s kellő szorgalommal, akarattal és nyelvtudással felvértezve innen kikerülve is el tudja érni ugyanazt, amit a nagyobb városi intézményekben végzett diáktársai. Miután az egyik londoni tanárával közölte segítő szándékát, feladatul kapta egy hazai vonatkozású, angol nyelvű prezentáció készítését, amivel sikert aratott” – szólt sajátos programsorozatuk előzményeiről Dudás igazgatónő.

Hozzáfűzte: a kezdeményezéshez csatlakozott a londoni egyetem külföldi kapcsolatok szakára ugyancsak sikeres prezentációt benyújtott dél-afrikai diáklány. Skopp Ildikóval együtt szintén jelen lesz a november 22-i kapcsolatépítő rendezvényen, ahol az afrikai életmódot is megismerteti az izsaiakkal. A továbbiakban pedig újabb és újabb sikeres pályázatokat készítő egyetemisták érkezhetnek a faluba.

Angol fogalmazásverseny, interaktív foglalkozások és bemutatók

“A tanév végéig havi-kéthavi rendszerességgel fogadunk majd hasonló ifjú vendégeket. Ők délelőttönként angol nyelvű foglalkozásokat tarthatnak a diákjainknak, ezzel is hangsúlyozva az idegen nyelvek tanulásának jelentőségét. Az alsótagozatosok interaktív játékos foglalkozásokra, a felsőtagozatosok pedig kissé komolyabb feladatokra számíthatnak. Délután fél öttől pedig az egyetemisták bemutathatják nekünk és a szülőknek a saját hazájukat, érdekességeket mesélhetnek az életükről, mi pedig az iskolánkkal, Izsával és a komáromi régióval ismertetjük meg őket. Bár a társalgásunk angol nyelven valósul meg, de biztosítjuk a magyar nyelvű fordítást. Elhangzik majd az ötödikeseink hagyományokról készített angol nyelvű prezentációja is” – ismertette a várható történéseket.  

Hangsúlyozta: tartalmas együttlétük a felsőtagozatosok fogalmazásversenyében csúcsosodik ki, s a legeredményesebb fogalmazókat értékes díjakkal szeretnék megjutalmazni.

“A csütörtökön megadott témában majd egy angol nyelvű fogalmazást kell megírniuk. Olyan témát választunk, amely a legfontosabb értékeinkre, így a családra, a hazára, a nemzeti hagyományainkra, a barátságokra fókuszál. A fogalmazásokat közösen értékeljük ki. Domin Istvánnal, Izsa polgármesterével megbeszéltük, hogy jutalmul minden verseny egy-két győztesét kiutaztatnánk Londonba. Hazatérésük után pedig egy közös találkozón oszthatnák meg velünk az ottlétükkel kapcsolatos élményeiket” – fejtette ki.

Fotó:  Izsai iskolai archívum

Nyelvtanulás és kapcsolatépítés széleskörű összefogással

A két vendég három napig időzik Izsán, a pénteki adventváró rendezvényen is részt vesznek, és megnézik a komáromi régió nevezetességeit. Szombaton utaznak vissza Londonba. Az itteni tapasztalataikat egy újabb prezentációkban foglalják össze, amelyeket ismét bemutatnak a kezdeményezésüket erkölcsileg szívesen támogató Metropolitan Egyetemen. A továbbiakban pedig a közösségi oldalakon majd szívesen leveleznének az érdeklődőkkel, ily´módon is fejlesztve angol nyelvtudásukat.     

A kapcsolatépítésen és a nyelvtudás fejlesztésén kívül e programsorozat további jellemzője a támogatók széleskörű összefogása.

“Programunk megvalósítását a községi önkormányzaton kívül kérésünkre helyi vállalkozók és szülők is segítik. Például a lányok elszállásolását a bokrosi panzió, megebédeltetésüket pedig az egyik helyi vendéglő vállalta. A folytatáshoz további segítőkész családok támogatását kérjük. Cserébe a lányok a Leányvárról ismert Izsa és iskolánk hírnevét öregbítik a sok nemzet fiataljait oktató egyetemükön” – zárta tájékoztatását az iskolaigazgató.

Izsai projekt
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!