2018. október 25., 14:32

Egy 3D nyomtatóval gazdagodott a füleki gimnázium

Újabb segédeszközzel bővült a Füleki Gimnázium műszaki állománya. Az intézmény mellett működő In-Nova polgári társulás közbenjárásával, a losonci székhelyű Adient cég és a Pointis nonprofit szervezet segítségével 3D nyomtatót vásárolt az iskola.

robotika44.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

Kerekes László, az In-Nova polgári társulás elnöke portálunknak elmondta: a társulás évek óta segíti a gimnáziumban a robotika s ezzel együtt a technika elterjedését.

„Hét éve vettük meg az első ún. NXT Lego robotokat, ezeket fejlesztettük tovább aztán az EV3-as robotokra, és most már elértünk arra a szintre, hogy nemcsak robotokkal dolgoznak a gyerekek, hanem komoly 4K-s kamerával rendelkező drónjuk is van” – közölte az elnök. A legújabb szerzemény pedig a 3D nyomtató, melynek segítségével ki tudják nyomtatni a saját maguk által megtervezett alkatrészeket vagy tárgyakat, melyeknek hasznát vehetik akár a robotikában is.

Fotó:  Szvorák Emese

„Eddig a cél mindig az volt, hogy a programozást próbáljuk valamilyen módon segíteni, hogy a gyerekek ne száraz tananyagként tekintsenek rá. Így jutottunk el a robotokhoz. De a versenyeken olyan feladatokkal is szembesültünk, amelyeket a gyerekek bizonyos alkatrészek hiányában nem tudtak megoldani. Így jött az ötlet, hogy mivel ezeket nem lehet megvenni, ezért mi magunk fogjuk megtervezni és legyártani” – tette hozzá Kerekes László.

A diákok az új eszközön egy 3D-s Blender nevű programban megtervezik a háromdimenziós objektumokat, majd a nyomtató segítségével kinyomtatják.

„A 3D nyomtatóban négy darab motor van. Kettő felel az Y-tengelyen való mozgatásért, egy az X, valamint egy a Z-tengelyen való mozgatásért. Van egy nyomtató fej, ami 0,15 mm vékony szálban nyomja ki a műanyagot, és ebből építi fel szintenként a nyomtatni való objektumot. Van olyan műanyagszálunk, amiből a Lego alkatrészeket is készítik, úgyhogy ezzel a szállal tudunk Lego alkatrészeket is nyomtatni” – tudatta Gáspár András, a Füleki Gimnázium diákja.

Ottjártunkkor a diákok egy Füleki Gimnázium feliratú bögrét terveztek és nyomtattak. Az mondják, nem igényel nagy tudást a program elsajátítása. A gimnázium diákjai a technikai eszközök segítségével többféle programozási környezettel, programmal is megismerkednek. A Lego robotoknál előbb az EV3-as grafikus környezetben való programozást sajátítják el, de a gyakorlottabbak eljutnak arra a szintre, hogy ez már kevés, és áttérnek egy konkrét programozási nyelvre. Ez a gimisek esetében a C nyelv.

Fotó:  Szvorák Emese

„Az elmúlt évben elkezdtünk komolyabban is foglalkozni a programozással. Ezért a grafikus felületről átálltunk a C-nyelvre, ami már írott formája a robotok programozásának. Ez jóval összetettebb és jobban fel kell készülni a program megírására, de az eredmény sokkal szebb lesz. És a későbbiekben pedig, a programok összetétele miatt, könnyebb is az írott felületben megírni a programot, mint grafikus felületben” – magyarázta Szacsko Adrián, a Füleki Gimnázium diákja.

A füleki gimisek mára rengeteget fejlődtek a robotikában, sorra nyerik a versenyeket, de ami még fontosabb, hogy a megszerzett tudásukat nem hagyják meg csupán maguk számára, hanem gondoskodva az utánpótlásról, átadják az alsóbb osztályok tanulóinak is.

robotika44.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.