Anyanyelven hatékony a gyermekek korai fejlesztése

Nagy Miskó Ildikó 2019. június 15., 10:07

Korai fejlesztés címmel tartott szakmai napot június 14-én a Carissimi Nonprofit Alap. A Selye János Egyetem Konferencia-központjában zajlott rendezvény társszervezője az SZMPSZ mellett működő Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása és az SJE Református Teológiai Kara volt.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Janics Ildikó dunaszerdahelyi gyógypedagógus megnyitó beszédében a szakmai nap fő célját így jellemezte: többféle aspektusból mutatják be azt a helyzetet, amikor beteg gyermek születik egy családban. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) országos elnöke a jelenlevőknek azt kívánta: e szakmai napról új ismeretekkel gazdagodva, a „több lettem tőle“ érzéssel távozzanak.

„Az SZMPSZ, amely a hazai magyar pedagógusok és további oktatásügyi dolgozók érdekeit képviseli, illetve támogatja munkájukat és szakmai fejlődésüket, természetesnek tartja, hogy a figyelem a sajátos nevelési igényű gyermekeket, szüleiket és a velük foglalkozó szakembereket is megilleti. Ezért Szövetségünk örömmel üdvözölte a Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásának a Carissimi Nonprofit Alaphoz való csatlakozását és hatékony együttműködésüket“ - fogalmazott.

Borosné Környei Erzsébet, a Carissimi Nonprofit Alap egyik alapító tagja a 2002-ben alakult azonos nevű nonprofit szervezetüket és annak alapját mutatta be. Leszögezte: mivel a fogyatékos és egészségkárosodott gyermekeket nevelő magyar családok információ hiányában gyakran nem jutnak hozzá a szükséges támogatásokhoz, elsősorban nekik kívánnak sokrétű segítséget nyújtani. Például a szociális törvények, rendeletek útvesztőjében történő eligazodásban, valamint hozzájárulnak külföldi szakorvosi kivizsgálásokkal, gyógykezelésekkel, rehabilitációkkal, gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos kiadások kifizetéséhez. A magyar nyelven fejlesztést nyújtó szakemberekhez irányítják őket. Továbbá kiadják a témábavágó Carissimi című ingyenes lapot, valamint rendezvényeket tartanak.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Bauer Ferenc érsekújvári újszülött-gyógyász az újszülöttkori halálozásokról, illetve a gyerekek korai és későbbi megbetegedéseiről beszélt. „Helytelen az állítás, hogy mi, orvosok, gyógyítunk. Mi ugyanis csak segítünk az emberi szervezet öngyógyító folyamatainak, mechanizmusainak beindulásában“ - szögezte le. Úgy véli, hogy a megszületés az ember életének egyik legnagyobb biológiai próbatétele, a szülő legnagyobb lelki fájdalmát pedig gyermeke halála vagy annak tartós sérülése okozza.

Bár ma még pozitív demográfiáról beszélhetünk, de egyes felmérések szerint 2030 táján a lakosság domináns részét már az idősek fogják képezni. „Ezért is szimpatikus és követendő a magyar kormány jelenlegi családpolitikája. Kellő számú utód hiányában fokozatosan minden faj kipusztul, s helyét új faj foglalja el. Mivel ez alól az ember sem lehet kivétel, a kormányoknak minden lehetséges módon kel támogatniuk a gyerekek vállalását.“

Hozzátette: az anyáknak a hagyományos szülés helyett, komoly indok nélkül nem szabadna ragaszkodniuk a tervezett császármetszéshez, mert az komoly kockázatokkal is járhat.

„Negyven évvel ezelőtt, pályakezdő orvosként azzal szembesültem, hogy a szlovákiai újszülötteknek csupán 5 százaléka jött világra császármetszéssel, ma azonban már 30 százalékról beszélünk.“ A szüléseknél eltúlzott dolognak tartja a költséggel is járó orvosválasztást, mert sem visszatartani, sem pedig siettetni nem szabad a szülést csak azért, hogy annál a szülők által kiválasztott orvos jelen lehessen. „Ha fölöslegesen beleavatkozunk a természet rendjébe, olyan kockázatokat vállalunk, amelyek esetleg meggátolják, hogy az anyukák egészséges, életképes utódot hozzanak világra.“

Melecski Júlia gyógypedagógus, a párkányi Artis Centrum gyógypedagógusa a Barthalos Réka konduktorral együtt alapított létesítményt mutatta be. Hangsúlyozta: nagyon fontos az, hogy a kicsik korai fejlesztése az anyanyelvükön valósuljon meg – ez a cél motiválta őket az Artis Centrum megalapításában. A csoportmunka – több területen tevékenykedő szakember összefogásának sikerében hisz. Központjukról itt írtunk.

A pozsonyi székhellyel működő Izomsorvadásos Betegek Országos Szervezetének szociális tanácsadója, Köböl Tibor azt ecsetelte, hogy a szülő milyen támogatásokat igényelhet az ápolásra szoruló gyermeke után. A július 1-től esedékes változások kapcsán vele készített interjúnkat a későbbiekben közöljük.

Kozma Szabolcs, a GYMSM Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének vezetője a korai fejlesztéssel kapcsolatos magyarországi tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Monika Machajová köbölkúti speciális pedagógus és pedagógiai asszisztens a hozzá hasonló asszisztensek óvodai és iskolai tevékenységét és a vonatkozó jogszabályokat szlovák nyelven mutatta be. A témáról bővebben a www.ktochyba.sk oldalon lehet olvasni.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Németh Margit dunaszerdahelyi pszichológus a fogyatékossággal élő gyerekek helyzete kapcsán kiemelte: a velük történő foglalkozás csak akkor lehet igazán hatékony, ha először a bizonyos értelemben szintén sérült szülőkkel foglalkoznak. Sajnálatosnak nevezte, hogy nálunk még hiányoznak az őket felkaroló intézmények. Kertész Nikoletta Zita szülői tanácsadó, funkcionális táplálkozási szakértő Pörög a gyerek, de nem tudjuk, miért című előadásában a táplálék idegrendszerre gyakorolt hatásait elemezte.

A kerekasztal-beszélgetés során lehetőség nyílt a jelenlevőket foglalkoztató kérdések közös megvitatására. A nagy érdeklődés miatt e szakmai nap szervezői a július 8-12. között zajló XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetem és a Gombaszögi Nyári Tábor programját is majd hasonló előadásokkal gazdagítják. 

A pedagógusok, szülők, egyetemisták és további szakemberek részvételével zajlott szakmai nap a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alap, a Selye János Egyetem, az Artis Centrum és a komáromi Földes István pékségének támogatásával valósult meg. Főszervezője ez alkalommal is Tóth Erika, a Carissimi Nonprofit Alap kuratóriumi elnöke volt.

0 HOZZÁSZÓLÁS