2018. szeptember 27., 11:37

A tehetséggondozásra fekteti a hangsúlyt a II. Koháry István Alapiskola

A II. Koháry István Alapiskola Fülek legnagyobb alapiskolája. Jelenleg 25 osztályban 566 diák tanul, akiket 51 szakképzett pedagógus oktat. Ezen kívül iskolapszichológus és négy pedagógiai asszisztens is segíti az oktató-nevelő munkát.

kohary-suli4.jpg
Médialapozó
Fotó: II. Koháry István Alapiskola

Bozó Roland, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta: az intézmény diáklétszámában évről-évre növekedés tapasztalható. „Idén sok év után nem nyitottunk előkészítő évfolyamot, mivel az iskolaérettségi teszten minden kisdiák kiválóan megfelelt. Így három teljesértékű első osztállyal indult az új tanév. Ez is növekedés, hisz idén 57 elsősünk van”- tudatta az igazgató. Alsó tagozaton 208, a felső tagozaton 358 diák tanul. Az osztályok száma viszont csökken, mivel igyekeznek optimalizálni a létszámokat. „Míg három éve 27 osztályunk volt, tavaly 26, idén ez a szám 25.

Kép forrása: II. Koháry István Alapiskola

A csökkentéssel nagyobb létszámú osztályokat tudunk működtetni, amit szintén sikerként könyvelünk el”- tette hozzá. A szaktantárgyak oktatása külön termekben folyik. 3 informatika teremmel, kémia, fizika és geográfiai szaktanteremmel, zeneteremmel, 2 nyelvi tanteremmel rendelkeznek. Az iskolán gazdag szakköri tevékenység folyik. Ebben a tanévben 23 szakkörből választhatnak a tanulók. Az iskola vezetése nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is. „Néhány évvel ezelőtt elindítottuk iskolánkon a tehetséggondozási programot, melynek célja a kiemelkedő képességű gyermekek támogatása plusz feladatokkal, foglalkozásokkal, angol nyelvvel és informatikával. Első évben pszichológus segítségével felmérjük a diákok képességeit, és második évfolyamtól kezdődik a tehetséggondozás, ami csoportfoglalkozást, illetve plusz angol órát jelent.

Kép forrása: II. Koháry István Alapiskola

A harmadik és negyedik évfolyamban szintén van egy csoportfoglalkozás, az angol és egy plusz informatika.” Újdonság, hogy a felső tagozatra idén először próbálják kiterjeszteni a programot. Az elképzelés szerint heti egy alkalommal tartanak majd csoportfoglalkozást, és négy szakirány, a természettudományi, az angol, a szlovák és az informatika felé indulnak el. „Ezek heti szinten váltják egymást, hogy a tanulók minél több mindenbe belekóstoljanak. Valószínűleg hetediktől lehet majd specializálódni aszerint, hogy ki miben ügyesebb”- tudatta.

A tanulási zavarokkal küszködő, vagy szociálisan hátrányos helyzete miatt nehezebben felzárkózó tanulókkal a pedagógusok mellett iskolapszichológus és pedagógiai asszisztensek foglalkoznak. Diákjaik sportversenyeken, olimpiászokon, szavalóversenyeken, népdalversenyeken vettek és vesznek részt. Az iskola tanári kara hagyományosan, minden évben megszervezi az elsősök avatását, a farsangi bált, úszó- és sítanfolyamot, a tanulók Első bálját, a Suli- Buli iskolabált, a Koháry hetet, az év végi Esztrádműsort, a karácsonyi vásárt, a Lucázást, az Idősek napját és a Családi Napot, de jótékonysági rendezvényekbe is rendszeresen bekapcsolódnak.

Kép forrása: II. Koháry István Alapiskola

Idén először szerveztek Miniolimpiát, amelyen az alsó tagozatos diákok többféle atlétikai számban bizonyíthatták tehetségüket. Szoros kapcsolatot ápolnak füleki óvodákkal, testvériskolai találkozókat szerveznek, illetve idén bekapcsolódtak a cseregyerek- programba is. „Szeretnénk elérni, hogy minél több magyar ajkú családban tudatosuljon, mennyire fontos az anyanyelvi oktatás, és ezáltal gyermekük nyelvi korlátok nélkül lehet tudásban gazdagabb”- zárta az igazgató. Ahol iskola van, ott jövő is van -tartja a mondás. Az intézmény tanárai ezért minden erejükkel azon vannak, hogy még magasabb szintű oktatást biztosítsanak, minél szélesebb körben terjesszék az intézmény jó hírnevét és a jelenlegi diáklétszámot 600 fölé emeljék.

kohary-suli4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás