2019. április 30., 19:24

A nagyszarvai magyar iskolában szeptembertől több lesz a gyerek

 A teljes szervezettségű csallóközi iskolákba az idén jellemzően több kisgyereket írattak be szüleik az első osztályokba, mint tavaly, emelkedni fog a tanulók létszáma. Így van ez a városi iskolák mellett több községben is, mint például Nagyszarván és Gellében. A kisiskolák közül viszont továbbra is több küzd a gyermekhiánnyal.

Beíratkozás 2019
Médialapozó
Fotó: egyhazgellei.alapiskola

Szilassy Alica, a nagyszarvai alapiskola igazgatónője portálunknak elmondta, hogy az április elején megtartott iskolai beíratáson 18 gyermeket írattak be szüleik az első osztályba. A mostani elsősök heten vannak, az iskolába összesen 90 tanuló jár. Június végén kettő kilencedikes búcsúzik, így a szeptemberi létszám akkor is száz fölé emelkedik, ha a tizennyolc beíratott kisgyermekből páran halasztást kérnek.

Ez is azt bizonyítja, hogy van igény az színvonalas magyar nyelvű oktatásra, és a szülők beíratják a gyerekeiket nemcsak ebbe, de a környékbeli magyar iskolákba is”

– mondta az igazgatónő. Hozzátette, hogy a nagyszarvaiakon kívül még Sárosfáról és Bacsfáról is jönnek gyerekek. Elmondta, igyekeznek olyan programokkal gazdagítani az iskolát, amelyek emelik az oktatás és nevelés színvonalát.

„Ennek az igyekezetnek hosszútávon is meglesz az eredménye, van jövője az iskolánknak” – mondta Szilassy Alica iskolaigazgató.

Megduplázódik az elsősösök száma Gellében

Gelle község iskolájába, az Egyházgellei Magyar Tannyelvű Alapiskolába sokkal több gyermeket írattak be a szülők, mint tavaly ilyenkor. A mostani 11 kisdiákot szeptemberben 24 váltja az első osztályban. Bár 29 nagycsoportost írattak be, közülük öten halasztanak egy évet. Az iskola 162 tanulójából a tanév végén 21 kilencedikes búcsúzik, így 165-en kezdik majd meg a következő tanévet.

Fotó:  egyhazgellei.alapiskola

Trencsík Anikó igazgatónőtől megtudtuk, hogy intézményükben három éve bevezették a fejlesztő tornát, melynek eredményeképpen a gyerekek szépírása, ceruzafogása és más tanulási készségei szemmel láthatóan javultak. Az elsősök heti öt alkalommal, a másodikosok hetente kétszer vesznek részt a csoportos tornán, de ha a szülők igénylik, további lehetőségeket biztosítanak a gyerekek egyéni fejlesztésére.  Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a gellei óvodások szülei jellemzően a helyi alapiskolát választják gyermekeiknek, és rajtuk kívül még a szomszédos Lúcsról és Karcsáról is járnak gyerekek a gellei iskolába.

Van remény a helyzet javulására Sárosfán

A csak alsó tagozattal rendelkező kisiskolák némelyike komoly gyerekhiánnyal küzd a Csallóközben is. Ilyen például a Gelle szomszédságában található község, Sárosfa alapiskolája, ahol ebben a tanévben nyolc gyermek, öt negyedikes és három elsős tanul egy összevont osztályban.

A Sárosfai Alapiskola 2018 tavaszán
Fotó:  Szabados Kati
A Sárosfai Alapiskola 2018 tavaszán

Hlivák Erzsébet iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy a következő tanévben még kevesebb tanulója lesz az iskolának. Csupán kettő elsőst írattak be, így összesen öten lesznek az amúgy gyönyörűen felújított, barátságos, családias iskolában. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy az elkövetkezendő években lassú javulás várható, mert az óvodába most már 30 gyermek jár, akik folyamatosan betöltik majd az iskolát.

Beíratkozás 2019
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.