2018. április 21., 10:12

40 éve Bodrogköz és Ung-vidék szolgálatban

Dr. Böszörményi Edit nevét minden bodrogközi és Ung-vidéki magyar pedagógus jól ismeri. 40 éve dolgozik az oktatásügyben. Előbb nevelő volt Nagyszelmencen, illetve Nagykaposon. 1997-ben fejezte be egyetemi tanulmányait Sárospatakon, majd újabb két év elteltével Nyitrán végre honosíthatta külföldön szerzett oklevelét.

boszormenyi-edit.jpg
Fotó: Zsebik Ildikó

1999-től Nagykaposon alsó tagozatos pedagógus. Emellett 8 éve elnöke az SZMPSZ Tőketerebesi Területi Választmányának (melynek korábban 12 éven át volt alelnöke), illetve külső munkatársa a komáromi Felnőttképzési Intézetnek. Igazán nyüzsgő életet él.

Hogyan zajlik a munka a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségében?

Nehéz erről Jókai Tibor halálát követően elérzékenyülés nélkül beszélni. 13 regionális választmánya van a szövetségnek, és évente kétszer tartunk országos választmányi ülést. Ezekre tavasszal és ősszel kerül sor, mindig Rimaszombatban. Rimaszombat félúton van a nyugatról és a keletről érkezőknek egyaránt. Ezeken az üléseken  beszéljük meg a következő év programját, tervét, költségvetését, és azt, hogy hol legyen az országos tanévnyitó, ki mit vállal a feladatokból.

Mennyire tudjátok összefogni a magyar pedagógusokat?

Összesen 2800 tagunk van, de az aktuális létszámot általában április közepe táján tudjuk meg, amikor le kell adniuk a tagdíjakat.  Az ő általuk befizetett tagdíjból gazdálkodunk a következő éven. Területi választmányunk nem túl nagy, 171 embert számlál. Egyébként idén tisztújítás előtt állunk, most, hogy Jókai Tibor is itt hagyott bennünket, ez a tisztújítás országos szinten is megtörténik. Bár szívesen végzem ebbéli feladataimat, de nem neheztelnék azért, ha már felváltana egy fiatalabb kolléga.

A közelmúltban kiadtatok egy mesekönyvet is. Mit lehet erről elmondani?

Igen, a szerzője vidékünkről származik, református lelkészként most Pesten él, és sokat segít nekünk azzal, hogy ha Pesten színházba szeretnénk eljutni, biztosítja számunkra a belépőket. Nos, ő írta egykor a könyvet. Miután hozzájutottunk a kézirathoz és elolvastuk azt, úgy döntöttünk: túl jó ez a könyv ahhoz, hogy továbbra is egy fiók mélyén porosodjék. 150 darabot nyomtattunk belőle, és elküldtük azokat Bodrogköz és az Ung-vidék óvodáiba és iskoláiba.

Úgy tudom, foglalkozol pályázatírással is.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nél szoktam pályázni egyrészt a működési költségre, másrészt a vizuális műhelyben folytatott munkára.

Ez utóbbi konkrétan mit takar?

Valójában a tehetséggondozásról van szó. Négy éve az Erdélyi János Magyar Tannyelvű Alapiskola Tehetségpontként került bejegyzésre Magyarországon.  Ez a tehetséggondozás a képzőművészetben talentummal rendelkező alsó tagozatos gyerekeket karolja fel, 18 gyerekkel ketten pluszban foglalkozunk.

Saját tapasztalatból tudom, hogy Bodrogközben és az Ung-vidéken a pedagógus-továbbképzéseket is te szervezed. Hogyan folynak a képzések?

Igen, együttműködöm a komáromi Felnőttképzési Intézettel, én vagyok a koordinátora a továbbképzéseiknek . Legújabb „szerzeményem“ Helyes testtartás a pilates segítségével az iskolában címet viseli, és a képzést Morávek Lajos Ildikó tartja. Egyelőre 18 érdeklődőt találtam a tanfolyamra.  Egyébként a vezetőképzésen kívül minden továbbképzést végigjártam, mert nem tudnám meggyőződéssel ajánlani azokat másoknak, ha nem tapasztalom meg én is a gyakorlati jelentőségét a tanfolyamoknak . Évente általában négy képzésre lehet nálam jelentkezni, valamennyi akkreditált.

Mit lehet tudni az újraindult pedagógus énekkarról?

Való igaz, január óta minden hét szerdáján próbálunk. Egyelőre 25-en jöttünk össze, és már van célja is a munkának, hiszen két biztos fellépésünk lesz a jövőben. Az egyik június 6-án, amikor Nagykaposra látogat az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, illetve majd a református magyar óvoda alapkő-letételekor. Karnagyunk Barkó Zsuzsa, a területi választmány alelnöke.

 

 

 

Megosztás
Címkék