2019. március 8., 08:45

Orbán-ellenes hangulatkeltés: mit akarnak valójában a nagyszarvai szülők?

„Független, apolitikus szervezet vagyunk. Nem támogat, és nem állunk közvetlen kapcsolatban egyetlen politikai párttal sem” – olvasható a BKZ Kezdeményezés (Iniciatíva BKZ) chcemeskolu.sk internetes oldalán. „Szülők vagyunk, akik szlovák tanítási nyelvű iskolát próbálnak létesíteni Nagyszarván a Dunaszerdahelyi járásban” – írják.

Nagyszarvai iskolaügy
Médialapozó
Fotó: TASR

Ha azonban a BKZ Kezdeményezés internetes oldalára kattintunk, egyáltalán nem úgy tűnik, mintha az említett polgári társulás pártatlan lenne. Jó ideje ugyanis számos olyan cikket jelentetett meg oldalán, amelyben Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen hangolják olvasóikat. A cikkek különböző ismert szlovák napilapokból és internetes oldalakról származnak.

A témával kapcsolatos politikai információk című fejezetben elsőként Méry János somorjai képviselő „Felvidéken, büszkén, magyarul!”, a Csallóköz nevezetű regionális hetilapban megjelent írásának szlovák fordítását jelentetik meg a nagyszarvai szülők, amelyhez saját állásfoglalásukat is csatolták. Méry anno éles szavakkal bírálta, hogy Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Nagyszarván, ahol nyíltan felkarolta a szlovák szülők ügyét, a kritikus hangnem pedig nem tetszett a BKZ Kezdeményezés tagjainak.

Zavarják őket a magyarországi támogatások

Ezt követően a Bugár világosan látja: A külhoni magyarok Orbán általi támogatása kidobott pénz című cikk következik, amely a Cas.sk oldalán jelent meg. Benne a Most-Híd elnöke kifejti, „senki sem tudja, hogy hová folynak el azok a fejlesztési pénzek, amelyeket az Orbán-kormány saját hűbéreseinek osztogat Szlovákiában” (megjelent a Népszavában Bugár Béla: Fölöslegesen szórják a pénzt Budapestről címen).

A Dennik N szlovák napilapból több cikket is belinkeltek a nagyszarvai szlovák szülők, ezeknek már a címe is sokatmondó. Mirek Tóda szlovák újságíró Németh Ilonával készített beszélgetése Németh Ilona: Orbán a szlovákiai stadionok támogatásával jelöli ki a területet, üvöltenek a himnuszok, és dübörög a nacionalizmus címen jelent meg.

A dunaszerdahelyi származású Németh Ilona, aki 2001-ben Munkácsy-díjban is részesült, és akit a cikkben „szlovák képzőművészként” mutatnak be, arról mesél, mennyire tétovázott azon, hogy a budapesti Ludwig Múzeumban nyíljon tárlata, amelynek Orbán Viktor a támogatója. „A magyarországi iskolákban a gyerekek már rettegnek a bilboardokon szereplő bácsitól, és Stop Soros nevű csapatokban játszanak” – mondta el Németh, aki többek között a magyar médiában eluralkodó hisztéria következményeiről számol be.

Ezután a DennikN következő újságírója, Miro Kern által készített interjú olvasható, amelyben Rastislav Káčer, egykori budapesti szlovák nagykövet nyilatkozik. Az Elmoszkvásodik Budapest, állítja a Magyarországról távozó szlovák nagykövet című cikkben Káčer nyíltan elmondja, hogy véleménye szerint az elmúlt nyolc év alatt már nem sok maradt a demokráciából Magyarországon.

Peter Morvay újságíró Együtt előre a magyar megyeelnökért című cikkében ugyancsak a Felvidékre érkező magyar források szétosztássáról értekezik. De a nagyszarvai szlovák szülők még egy 2016-os cikket is belinkeltek Morvaytól, amelyben a mára már megszűnt Szabad Újságról ír az újságíró, illetve arról, hogy Szlovákia területén nincsenek független magyar médiumok. Morvay beszámol arról is, hogy az Orbán Viktor által irányított Bethlen Gábor Alap forrásai, amelyek a külhoni magyarok különböző programjainak finanszírozására szolgálnak, sok esetben nem átláthatóan vannak elosztva, beleértve a helyi sajtó támogatására szánt pénzeket.

Félnek az autonómiatörekvésektől

A nagyszarvai szülők internetes oldalán a legdurvább cikknek számít az Aktuality.sk újságírójának, Dag Danišnak írása, aki nyíltan uszít az MKP ellen, és Szlovákiát az itt élő magyarok jövőbeli autonómiatörekvéseitől félti.

Daniš A magyarok autonómiát követelnek című írásában kifejti, hogy a magyar kisebbségpolitikára jellemző „tűzszünet” nagy valószínűséggel véget ér, mivel Közép-Európában újra előkerült az autonómia téma. Elsőként megemlíti a Romániában lévő kisebbségi magyar pártokat, akik a „legradikálisabban” követelik az autonómiát. Daniš szerint ez a „probléma” szélesebb méreteket fog ölteni, és a magyar nacionalisták egy részére hasonló „étvágy” jellemző más országokban is, köztük Szlovákiában.

2018 és 2020 között várható a kisebbségi magyar pártok radikalizálódása, ennek a mobilizálásnak két fő oka van. Az első Orbán Viktor „Nagymagyarország politikája”, amely a Közép- és Kelet-Európában élő magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit támogatja. A második ok Trianon közelgő százéves évfordulója, amire a magyarok százéves igazságtalanságként tekintenek. A háború után történő határok átírása ugyanis nagyvonalú volt a győztesekhez (köztük Csehszlovákiához, Romániához és Szerbiához), de szigorú a vesztesekhez – írja Daniš.

A szlovák újságíró arról is szól, hogy „szerencsére Szlovákiában a magyar kisebbség sokkal békésebb, mint Romániába”, utalva Bugár Béla szoros barátságára az SNS elnökével Andrej Dankóval.

Daniš azonban arra figyelmeztet, hogy a valódi problémát az MKP jelenti, amely Orbán igazi szövetségese, és 2011-ben nyíltan megfogalmazta programjában a kulturális, oktatási és regionális autonómia követeléseit. 2016-ban az autonómia kifejezést az „önkormányzat” szóval helyettesítette, a program politikai tartalma viszont változatlan maradt.

Megtalálhatjuk továbbá a Sme napilap oldalán megjelent A magyar kormány százezreket küldött egy MKP-val összekötött szervezetnek című cikket is, amelyben a Főnix Polgári Társulást, és a hozzá érkező támogatásokat vette nagyító alá a szerző. De ugyancsak nem maradhatott ki médiacsaládunk, a Ma7 szerkesztőségét lejárató cikk sem, amely még 2018 elején jelent meg a szlovák napilapban Dél-Szlovákiában új sajtó indul, amelyet Orbán kormánya fizet címen.

Mit akarnak valójában?

Továbbra sem világos, hogy egy állítólag apolitikus szervezet, aki egy szlovák iskola létesítését tűzte ki célul, miért tartja fontosnak, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen hangolja az embereket? Mi köze van a magyar kormányfőnek Nagyszarvához és a szlovák iskolájukhoz?

Ahogyan azt korábban már megírtuk, a BKZ Polgári Társulás weboldalán különböző konspirációs elméleteket terjeszt, miszerint a szlovák iskola megnyitását ellenzők nyilván csak azért nem kívánják támogatni ötletüket, mert ellentétben áll Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájával.

A szlovák szülők így továbbra sem kívánják figyelembe venni a helyi magyar iskolák problémáit, a szlovák iskolák erős elszívó hatását, illetve az asszimiláció jelenségét, amelyek fő okai annak, amiért az adott település lakosai nem szeretnék a szlovák iskolát Nagyszarván.

Nagyszarvai iskolaügy
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.