Trump igen szókimondó levélben figyelmeztette Erdoğant, ne legyen "idióta", álljon le Szíriában

Pomichal Krisztián 2019. október 17., 11:47

Miután Donald Trump aláírta az északszír csapatkivonást, még aznap tudatta Ankarával, ha nem férnek a bőrükbe a térségben, bedönti Törökország gazdaságát. Bár erre egyelőre még várni kell, de a Twitter-üzenetek után most sokkal durvább eszközökhöz fordult az amerikai elnök. Levelet írt!

Fotó: AFP

Lapunk is többször foglalkozott a témával, a mellékelt cikkekben minden benne van, amit a kialakult helyzetről tudni érdemes. Most csak Trump levelét szeretnénk megmutatni a kedves olvasóknak, annak igen, hogy is fogalmazzunk, egyedi hangvétele miatt. Íme a levél szabad fordítása:

Kedves Elnök úr! Dolgozzunk ki egy remek megállapodást! Ön nem akar ezrek halálának, én pedig nem akarok a török gazdaság megsemmisítésének felelőse lenni – mert az leszek, ha kell. Adtam már ebből egy kis ízelítőt Brunson atya esete kapcsán. (Andrew Brunson presbiteriánus lelkészt a 2016-os törökországi zavargások idején tartóztatták le a török hatóságok. Végül két év után adták ki Washingtonnak, igen erős gazdasági ráhatások után - a szerk. megj.) Keményen dolgoztam, hogy megoldjam bizonyos problémáit. Ne hagyja cserben a világot! Remek alkut köthet most! Mazloum tábornok (szíriai kurd vezető, a Szír Demokratikus Erők parancsnoka - a szerk. megj.) hajlandó tárgyalni Önnel, és olyan engedményeket tehet, amelyeket korábban biztosan nem adott volna meg. Mellékelem a nekem írt levelét, amelyet épp az imént kaptam meg. A történelem felnéz majd Önre, ha a helyes és humánus módon kezeljük ezt. Viszont ördögként tekint majd Önre, ha nem jól sül el a dolog. Ne játssza a kemény fiút! Ne legyen ostoba! Később hívom!

Ha ez a levél nem hat, akkor semmi sem!

Török offenzíva - Washington a török katonai művelet leállítását szorgalmazta, Ankara szolidaritást követelt
Az amerikai védelmi minisztérium az Északkelet-Szíriában indított török hadművelet leállítását szorgalmazta, Törökország viszont szolidaritást követelt NATO-szövetségeseitől a terrorizmus elleni harcban pénteken.
Frissítés: A Magyar Távirati Iroda a BBC nyomán azt közölte, Recep Tayyip Erdoğan elutasította, és mint írják, a szemétbe dobta Donald Trump levelét, amelyet még október 9-én kapott kézhez. Ankara, írja az MTI, úgy ítélte meg, annak stílusa nem méltó a diplomáciai párbeszédhez, és válaszul "postafordultával" megindította az offenzívát Észak-Szíriában.
0 HOZZÁSZÓLÁS