Továbbra is fennáll a kormányválság veszélye Csehországban

ma7 | MTI 2019. július 15., 20:58

Nem múlt el a kormányválság veszélye Csehországban.

Miloš Zeman, Andrej Babiš, Antonín Staňek, Michal Švarda Fotó: ma7
Az elhúzódó belpolitikai probléma lényege, hogy Miloš Zeman államfő már több mint két hónapja nem hajlandó leváltani Antonín Staněk szociáldemokrata kulturális minisztert, és a helyére kinevezni Michal Šmardát, a párt alelnökét. A Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) körében ezért erősödnek a hangok, hogy a párt lépjen ki a kormánykoalícióból. Ez a lépés a kabinet bukását eredményezhetné.

Andrej Babiš miniszterelnök igyekszik semleges maradni, mert egyrészt nem érdeke a kétpárti - ANO mozgalom és a ČSSD - kormánykoalíció felbomlása, másrészt pedig az államfővel sem akar nyílt összetűzésbe kerülni.

A ČSSD elnöksége hétfőn megerősítette, hogy továbbra is követeli Antonín Staněk kulturális miniszter leváltását, és Michal Šmarda kinevezését a tárca élére. Az államfő múlt pénteki nyilatkozatát, miszerint július 31-vel meneszti tisztségéből Staněket, a párt elnöksége nem tartja elégségesnek. Šmarda miniszteri kinevezését Zeman ugyanis változatlanul elutasítja, illetve nyíltan nem foglal állást.

Andrej Babiš kormányfő, a nagyobbik koalíciós tag, az ANO mozgalom elnöke, aki váratlanul megjelent a ČSSD elnöksége ülésének a kezdetén, kijelentette: a koalíciós projekt sikeres, nem akarja a kormány bukását, s az esetleges előrehozott választás sem oldana meg semmit.

A ČSSD elnöksége később határozatban felszólította Babišt, hogy Zeman államfőnél biztosítsa be a személycsere megvalósítását. Amennyiben ez nem történik meg, Jan Hamáček belügyminiszter, pártelnök felhatalmazást kapott arra, hogy a további tárgyalásokat lefolytassa, és esetleg a ČSSD nevében kilépjen a kormányból. Az öt szociáldemokrata miniszter pedig készen áll arra, hogy benyújtsa lemondását. Az ülés után nyilatkozó szociáldemokrata politikusok szerint a helyzet legkésőbb július 31-én megoldódik: vagy elfogadják a ČSSD álláspontját, vagy a párt elhagyja a koalíciót.

Nem lehetünk olyan koalíció tagja, amelyben nem mi döntünk minisztereink kinevezéséről vagy visszahívásáról"

- mondta Jana Maláčová, a párt alelnöke, munkaügyi és népjóléti miniszter újságíróknak.

A hatályos szabályok és a szokásjog szerint a koalíciós kormányban a miniszteri posztok betöltése az érintett pártok kizárólagos joga. A kormányfőnek kötelessége a személyi javaslatokat továbbítani az államfőnek, akinek pedig nincs mérlegelési lehetősége. Zeman azonban kihasználja azt, hogy az alkotmányban konkrétan nincs meghatározva, milyen időn belül köteles elfogadni a kormányfő kéréseit, ezért a döntést állandóan halogatja.

Pavel Rychetský, az alkotmánybíróság elnöke két hete a közrádióban kijelentette: az államfő eljárása ellentétes az alkotmánnyal, ezért Csehország az alkotmányos válság szélére került.
Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője útján közölte, nem kívánja kommentálni a ČSSD vezetésének hétfői döntéseit.

Az ANO-ČSSD kormánykoalíciónak együttesen csak 93 mandátuma (78 és 15) van a 200 tagú képviselőházban, a kormány csak a kommunisták (15 mandátum) külső támogatásával kapott bizalmat. Andrej Babiš nem zárta ki, hogy ha a ČSSD elhagyná a koalíciót, akkor akár előrehozott választásra is sor kerülhet.

Megpróbálnánk azonban tárgyalni a többi parlamenti párttal. Az előrehozott választást szerintem senki sem akarja"

- nyilatkozta a kormányfő.

0 HOZZÁSZÓLÁS