2019. szeptember 7., 09:59

Műholdfelvételek szerint Szíria partjainál van az iráni Adrian Darya-1 tankerhajó

Szíria partjai mentén tartózkodik az Adrian Darya-1, korábban Grace-1 nevű iráni tartályhajó - jelentette az AP hírügynökség szombaton, műholdfelvételekre hivatkozva.

irani-tanker-helzyzete.jpg
Fotó: ma7

Az amerikai Maxar Technologies nevű cég felvételei szerint a hajó 2 tengeri mérföldre (3,7 kilométerre) van Szíria partjaitól.

Közben szombaton John Bolton, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-bejegyzésében megerősítette az értesülést.

Teherán számára fontosabb Bassár el-Aszad gyilkos rezsimjének a támogatása, mint a saját népéé"

- tette hozzá a politikus, és leszögezte: nem oldják fel az Irán elleni szankciókat addig, ameddig az iszlám köztársaság hazudozik.

A tankert a brit haditengerészet július elején vette őrizetbe Gibraltárnál, mert London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra - noha időközben Washington kérte a hajó átadását - , miután Teherán szavatolta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik.

Az iráni állami média nem adott hírt a tankerről.

Augusztus végén az iráni kormány bejelentette, hogy a mintegy 130 millió dollár (38,6 milliárd forint) értékű rakományt eladták, ám az olajszállítmány vásárlóját nem nevezte meg. Szíriában 2011 óta dúl polgárháború, amelyben Irán a Bassár el-Aszad vezette kormányt támogatja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.