Macron fogadta az ukrán elnökválasztás második fordulójába jutott két jelöltet

2019. április 12., 22:11
ma7 | MTI

Emmanuel Macron francia államfő több mint egy héttel az ukrajnai elnökválasztás második fordulója előtt pénteken fogadta az első fordulóból továbbjutott jelölteket, előbb Volodimir Zelenszkijt, majd Petro Porosenko hivatalban lévő elnököt - erősítette meg az Elysée-palota.

"Örülök, hogy Ukrajnának egy igaz barátjával találkozhattam" - írta a találkozót követően Porosenko a Twitteren. Az ukrán elnök a nap folyamán Németországban folytatott megbeszéléseket Angela Merkel német kancellárral.

Macron és Porosenko
Fotó: AFP
Macron és Porosenko

Zelenszkij szerint, akit TASZSZ orosz hírügynökség idézett, a francia elnökkel folytatott megbeszélés kiemelt témája a harci cselekmények leállítása volt a kelet-ukrajnai válságövezetben.
"Konstruktív találkozó volt, az ukrán társadalmat, illetve Ukrajna egészét érintő rendkívüli fontossággal bíró kérdéseket vitattunk meg" - mondta Zelenszkij.

A Radio France Internationale közszolgálati rádió korábban a francia elnök környezetének egyik forrására hivatkozva közölte: Macron találkozója Zelenszkijjel és Porosenkóval "a francia-ukrán kapcsolatok állapotának és a kelet-ukrajnai válság rendezési kilátásainak értékelését" szolgálja.

Franciaország az úgynevezett normandiai formátumban próbál közvetíteni a kelet-ukrajnai válság szereplői között. Párizs mellett Kijev, Moszkva és Berlin vesznek részt ebben a tárgyalási formátumban.

Ukrajnában április 21-én tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját. A legutóbbi, csütörtökön közölt közvélemény-kutatási adatok szerint Volodomir Zelenszkij támogatottsága 51 százalékos, Petro Porosenko pedig a szavazatok 21 százalékára számíthat.

Kövesse facebook oldalunkat is!