Izrael légitámadást hajtott végre Damaszkusz ellen

ma7 2019. augusztus 25., 08:54

Izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra szombaton éjfél előtt – adta hírül az izraeli hadsereg.

Fotó: Israeli Air Force

A közlés szerint a támadás olyan iráni erők ellen irányult, amelyek hónapokon át dróntámadást készítettek elő izraeli célpontok ellen. A nyilatkozat iráni erőkként az iráni Forradalmi Gárda elit egységét említette, továbbá a Hezbollah libanoni síita milícia Szíriában harcoló erőit.

Szíriai részről az állami tévé azt közölte, hogy a szír légvédelem megsemmisített minden ellenséges rakétát, még mielőtt azok célba értek volna.

A szír hadsereg viszont úgy fogalmazott a nyilatkozatában, hogy az izraeli rakéták "többsége" semmisült meg a levegőben, azaz nem mindegyik. Az izraeliek a légitámadás hatását "jelentősnek" mondták. A zsidó állam gyakran indít légitámadást harci repülőkkel és rakétákkal szíriai célpontok ellen, de általában hallgat ezekről.

Szíria és Izrael egyébként sohasem kötött békeszerződést a közel-keleti háborúk során.

A rakétatámadás a Damaszkusztól délkeletre található falucska, Aqraba környékén zajlott. Izraeli források szerint a támadásnak halálos áldozatai is vannak, ahogy fogalmaztak, a "milicisták" lehetnek az áldozatok.

Benjámín Netanjáhú a támadás után "érdekes" hangvételű Twitter-üzenetében úgy fogalmazott:

Ha valaki felkel azért, hogy megöljön, öld meg őt te előbb!
Egy helyi emberjogi szervezet közleménye szerint a rakétatámadásban három ember, egy iráni és két libanoni Hezbollah-tag vesztette életét. Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka korábban tagadta, hogy az izraeli  rakéták elérték volna földi célpontjaikat.
Forrás: MTI, rt.com
0 HOZZÁSZÓLÁS