Fegyveres támadás török diplomaták ellen az észak-iraki Erbílben

ma7 | MTI 2019. július 17., 17:48

Ismeretlen fegyveres lőtt agyon szerdán legalább egy személyt, egy török diplomatát Erbílben, az észak-iraki Kurdisztán székhelyén - derült ki hírügynökségi jelentésekből szerdán.

Illusztráció Fotó: MTI

Sajtóértesülések szerint török diplomaták egy közkedvelt erbíli étteremben ebédeltek, amikor egy ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk.

A halálos áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. Kurd biztonsági források a Reuters brit hírügynökségnek arról beszéltek: három török diplomata halt meg a szerdai támadásban.

Kurd tisztviselők és az iraki állami televízió szintén arról számoltak be, hogy a merényletben három török diplomata halt meg, köztük az erbíli török főkonzul helyettese is.

A török külügyminisztérium közleménye azonban a főkonzulátus egy munkatársának halálát erősítette meg. A tárca közölte:

"Az iraki, valamint a helyi hatóságokkal együtt arra törekszünk, hogy minél hamarabb kézre kerítsék a támadás elkövetőit."

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hivatalos Twitter-oldalán közölte:

"A megérdemelt választ kapják meg majd azok, akik ezt az álnok támadást elkövették''.

A dpa hírügynökség arról számolt be az érintett erbíli étterem tulajdonosa, hogy a merényletben az erbíli török főkonzulátus két munkatársa halt meg, egy pedig súlyosan megsebesült.

A támadó besétált az étterembe, és ahhoz az asztalhoz ment, ahol az a három személy ült. Két pisztolyt vett elő és elkezdett lövöldözni rájuk, majd elmenekült"

- közölte az étterem tulajdonosa a dpa hírügynökséggel.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket a térségben, török harci repülőgépek évek óta bombázzák a lázadók állásait Észak-Irakban, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) titkos bázisai vannak. A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó katonai műveleteit.

A PKK - amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorszervezetként tart számon - évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak azóta is.
0 HOZZÁSZÓLÁS