ENSZ: ezrek menekültek el Dél-Szudánból a harcok és az erőszak elől

ma7 | MTI 2019. február 12., 17:20

Mintegy ötezer ember menekült el az erőszak és a civileket ért támadások elől az elmúlt napokban Dél-Szudánból a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba - közölte kedden Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

"Az UNHCR a dél-szudáni menekültek számának hirtelen növekedését figyelte meg a Kongói Demokratikus Köztársaságba érkezők esetében" - mondta egy sajtótájékoztatón a világszervezet genfi székhelyén Babar Baloch.

Az északkelet-kongói tartománya felé menekült 5000 emberen kívül további 8000 ember kényszerült elhagyni otthonát az ország déli részén fekvő Yei város közelében, és vált belső menekültté Dél-Szudánban.

A mostani menekülthullámot a dél-szudáni hadsereg és a Nemzeti Megmentő Front (NAS) nevű lázadócsoport között a Kongói Demokratikus Köztársasággal és Ugandával határos egyik területen zajló harcok váltották ki. Az újabb összecsapások a humanitárius segélyekhez való hozzáférést is akadályozzák.

Ráadásul a Kongói Demokratikus Köztársaság azon része, ahová a menekültek érkeztek, egy olyan félreeső terület, amely sem egészségügyi központtal, sem egyéb alapvető infrastruktúrával nem rendelkezik, ami megnehezíti a segítségnyújtást a menekülteknek. Azoknak az élelmiszereknek köszönhetően tudnak túlélni, amelyeket a helyi közösségtől kapnak - tájékoztatott az UNHCR szóvivője.
Baloch elmondása szerint a menekültek legtöbbje gyerek, nő és idős ember, aki kimerülten, éhesen és szomjasan érkezik meg. Vannak közöttük olyanok, akik maláriában és egyéb betegségekben szenvednek amellett a megrázkódtatás mellett, amelyet az általuk látott erőszakcselekmények, például civilek meggyilkolása és megerőszakolása, váltottak ki - tette hozzá.

Bár a dél-szudáni kormány és a legfőbb lázadócsoport tavaly szeptemberben békemegállapodást írt alá, hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy az országban mintegy 70 fegyveres felkelőcsoport tevékeny jelenleg is.

0 HOZZÁSZÓLÁS