Emmanuel Macron őszödi beszéde

2019. szeptember 13., 14:11
ma7

Meglepően őszintén és önkritikusan beszélt Emmanuel Macron francia elnök a francia nagyköveteknek tartott előadásán.

Emmanuel Macron
Fotó: TASR/AP
Az elnök sokkal óvatosabban politizál. Megváltozott a belpolitikája (például a nyugdíjreform) és a külpolitikája is. Míg korábban tartózkodónak mutatkozott Oroszországgal, legutóbbi találkozója Putyinnal már teljesen mást mutatott.

Korábban azt képviselte, hogyha (szerinte legalábbis) rosszul döntöttek a britek, akkor most már távozzanak minél gyorsabban az unióból és pont. A távozással kapcsolatban nem mond enyhébb dolgokat most sem, viszont meglepően érteni véli a távozás okait: úgy fogalmaz, hogy a britek saját kezükbe vették sorsukat, és mindezt abban a kontextusban mondja, hogy Európa válságban van.

Macron álláspontja módosult Magyarországgal és Orbán Viktorral kapcsolatban is.  Szerinte az Orbán  vezette Magyarország – szemben Európa több vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában. A francia elnök úgy véli, a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában", és amellyel a francia elnök ugyan nem ért egyet, de rendkívül inspirálónak találja.

Az elismerésnek különös jelentőséget ad a tény, hogy Macron és Orbán szinte minden politikai-társadalmi kérdésben ellentétes álláspontot képvisel.

Kövesse facebook oldalunkat is!