2019. szeptember 13., 09:25

Előzetesben marad a perui ellenzéki vezér

Előzetes letartóztatásban kell maradnia a pénzmosással gyanúsított Keiko Fujimori perui ellenzéki vezetőnek - közölte csütörtökön a perui legfelsőbb bíróság, amely ugyanakkor másfél évre megfelezte a vizsgálati fogság időtartamát.

keiko-fujimori.jpg
Fotó: AFP

A legfelsőbb bíróság a Twitteren azt közölte, hogy a tizedik hónapja előzetes letartóztatásban lévő politikus nem helyezhető szabadlábra, mert elérhetetlenné válhat az igazságszolgáltatás számára, vagy akadályozhatja a nyomozást. A bíróság ugyanakkor háromról másfél évre csökkentette az előzetes letartóztatás időtartamát, vagyis Fujimorit legkésőbb a jövő év április végéig el kell engedni.

A gyanúsított ügyvédje, Giuliana Loza igazságtalannak nevezte a bírósági döntést, közölte, hogy nem ért vele egyet, ezért fellebbezni fog az alkotmánybíróságon.

Keiko Fujimori az emberi jogok megsértése miatt börtönben ülő Alberto Fujimori volt államfő legidősebb lánya, a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Népi Erőnek a vezetője. Néhány tanácsadójával együtt tavaly októberben vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy törvényt szegve fogadtak el 1,2 millió dollárt az Odebrecht brazil építőipari vállalattól és más vállalkozóktól Keiko Fujimori 2011-es elnökválasztási kampányának támogatására. Az Odebrecht perui állami megrendeléseket remélt ettől abban az esetben, ha Fujimorit megválasztják, de ő 2011-ben és 2016-ban is veszített az elnökválasztáson.

Az Odebrecht-botrány szinte az összes latin-amerikai országot érinti. A cég vezetői beismerték, hogy több országban számos vezető politikust megvesztegettek dollármilliókkal.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.