2019. október 9., 11:40

Elfogyott a pénz, lehet, hogy nem kapnak fizetést az ENSZ alkalmazottak

Veszélybe került az ENSZ alkalmazottjainak jövő havi fizetése a tagállamok tartozásai miatt - figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban.

antonio-gutteres-ensz.jpeg
Médialapozó
Fotó: archívum

Guterres az ENSZ Közgyűlésének költségvetési bizottsága előtt azt mondta: ha nem dolgozott volna január óta azon, hogy csökkentse a kiadásokat, a világszervezet már a közgyűlés szeptemberi csúcsszintű ülésszakának költségeit sem tudta volna előteremteni.

"Ebben a hónapban elérjük az évtized legnagyobb deficitjét" - hívta fel a figyelmet. "Lehet, hogy novemberben arra sem lesz elég pénzünk, hogy kifizessük az alkalmazottainkat" - tette hozzá. "Munkánk és reformjaink veszélyben vannak."

Az ENSZ székháza New Yorkban
Fotó:  MTI
Az ENSZ székháza New Yorkban

 Az ENSZ 2019-es költségvetése körülbelül 3,3 milliárd dollár, amelynek 22 százalékát az Egyesült Államok adja. Az ENSZ szerint Washingtonnak idén 674 millió dollárt kellene befizetnie, továbbá 381 millió dolláros elmaradása van a korábbi költségvetésekből. Az Egyesült Államok általában októberben szokta befizetni tartozásait. Idén mások mellett még Brazília, Irán, Izrael, Mexikó, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Uruguay sem fizetett hozzájárulást az ENSZ-nek.

A főtitkár a fizetésképtelenség fenyegető árnyékában már szeptemberben úgy döntött, hogy rendkívüli intézkedéseket léptet életbe. Ezek értelmében nem lehet betölteni a megürült állásokat, kizárólag a legfontosabb utazásokat engedélyezik,és több találkozót töröltek vagy elhalasztottak. A döntések a többi között az ENSZ New York-i, genfi és bécsi székhelyét is érintették.

 

antonio-gutteres-ensz.jpeg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.