2019. augusztus 19., 14:43

Egy második világháborús emlékoszlop miatt áll a bál Lengyelországban

A választási kampány hajrájához közeledve egyre kiélezettebb a harc a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt és annak ellenzéke között. Most egy Gdanskban álló második világháborús emlékoszlop körül kialakult vita kapott nagypolitikai színezetet.

westerplatte
Fotó: inyourpocket.com
Lengyelország 1939-es lerohanása során egy maroknyi lengyel katona hősiesen védte a Gdański-öbölben található Westerplatte félsziget katonai lerakatát. A hét napon át tartó közdelem volt a német invázió egyik első csatája. A félszigeten álló emlékoszlop és a körülötte található kis park sok lengyel számára nemzeti büszkeségük egyik sarokpontja.

A lengyel kormány, látva az emlékmű körüli áldatlan állapotokat, elhatározta, közvetlenül Varsó kezelésébe vonja az oszlopot és környékét. Az ellenzék emiatt azzal vádolja a kormányt, hogy az rájátszik a lengyel nacionalizmusra, és az egész akció nem szól másról, minthogy relativizálják az ország történelmét.

1989 után nagyon elhanyagolták az emlékezetpolitikát. Eddig sem szándék, sem forrás, sem eszköz nem volt arra, hogy ezen változtassunk

- mondta Karol Nawrocki, a PiS által a helyi második világháborús múzeum élére kinevezett igazgató, aki az emlékpark felújítását is felügyeli majd.

A lengyel kormány idén először nem az ellenzéki vezetésű Gdańskban tartja a második világháborús központi megemlékezéseket, hanem Varsóban, ahol, ha minden igaz, az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is tiszteletét teszi. A gdański városvezetés ettől függetlenül megtartja a szokásos emléknapot.

Az ellenzéki városvezető, Aleksandra Dulkiewicz retrogresszív nacionalizmusnak tartja a kormány döntését, amely szerinte politikai célokat szolgál, hátráltatja a megbékélést, és felesleges nacionalizmust gerjeszt.

A PiS-nek egyébként nem ez az első konfliktusa Lengyelország egyik legliberálisabb városával. Korábban a helyi, Szolidaritásnak emléket állító múzeumtól vonták meg az állami támogatást mondván, az ellenzéki propagandát fejt ki.

Lengyelországban október 13-án tartják a parlamenti választásokat, amelyet, legalábbis a közvélemény-kutatások alapján, ezúttal is a kormányzó PiS párt fog megnyerni. A szavazók körülbelül 40%-át tudhatják magukmögött, szemben az egyesült ellenzéki pártok 30%-ával.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!