2019. február 15., 15:46

Bekérették a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét Netanjahu állítólagos kijelentése miatt

Bekérettek pénteken a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét az izraeli sajtóban megjelent cikk miatt, amely Benjámin Netanjahu miniszterelnök holokauszttal kapcsolatos nyilatkozatát idézi - közölte a PAP lengyel hírügynökséggel a varsói külügyminisztérium szóvivője.

201612282148430.00000000000000001a_benjamin-netanjahu-nestandard2_atfut.jpg

A Jerusalem Post izraeli lap csütörtök este azt írta, Netanjahu aznap, varsói látogatása végén azt mondta, hogy

a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében.

A szóvivő szerint Varsó több információt szeretne szerezni erről, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is.

Izrael varsói nagykövete péntekre virradóra a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezt mondta. Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt, azt írta, hogy

ezzel szemlátomást le is zárult a "diplomáciai válság" a két ország között.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök pedig a nagyköveti közlemény nyomán "ártalmas újságírói manipulációnak" minősítette a Jerusalem Post írását. A helyesbítés előtt Andrzej Duda lengyel elnök azt írta a Twitteren:

amennyiben Netanjahu szavai "valóban úgy hangzottak, ahogy a média idézi", kész lengyelországi helyszínt biztosítani a V4-ek és Izrael jövő heti jeruzsálemi találkozójának.

Ez lesz a közép-európai országcsoport első olyan találkozója, amelyet Európán kívül tartanak.

Az izraeli nagykövettel megtartott találkozó után, péntek délután Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes sajtóértekezleten közölte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbízásából azt kérte, hogy az izraeli fél "egyértelműen fogaljon állást" Netanjahunak az izraeli sajtóban idézett kijelentése kapcsán.

Az eddigi magyarázatokat nem tartjuk közérthetőnek

- fűzte hozzá a diplomata.

A V4-csúcstalálkozó sorsa iránt érdeklődő újságírónak Szynkowski vel Sek elmondta: ez ügyben "semmilyen új döntés nem született". Csütörtökön  a lengyel kormányszóvivő közölte: Netanjahu és Morawiecki aznapi kétoldalú egyeztetésükön többek között az Izreallel bővített V-4 formátumú együttműködésről beszéltek.

Netanjahu a közel-keleti helyzetről szóló globális konferencián vett részt Varsóban, csütörtök délután pedig Mike Pence amerikai alelnökkel és Mateusz Morawieckival  együtt a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumába látogatott. Együtt tisztelegtek az 1943-as varsói gettófelkelés emlékműve előtt is.   

Morawiecki és Netanjahu tavaly nyáron közös nyilatkozatot írt alá, amely lezárta a holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt Lengyelország és Izrael között tavaly januárban kipattant diplomáciai viszályt.

A két kormányfő a dokumentumban méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.