2019. május 12., 13:29

Autostadt – az autók városa

Wolfsburg Németország egyik – főleg az iparáról ismert – tartományának, Alsó-Szászországnak a hatodik legnagyobb városa. Az egykori NDK és NSZK közötti határ közelében fekszik, alig 26 kilométerre Braunschweigtól és 74 kilométernyire a tartományi fővárostól, Hannovertől.

wolfsburg autostadt
Médialapozó
Fotó: Protics János

A múlt század harmincas éveinek végéig Wolfsburg jelentéktelen, unalmas német kisváros volt, egyetlen érdekességének a városka szélén található, 14. századi várat tartották.

1938-ban azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Akkor tették le ugyanis az új autógyár alapkövét.

Fotó:  Protics János

A Ferdinand Porsche által megtervezett népautókat gyártó Volkswagen vezetőinek terveit azonban keresztülhúzta a II. világháború. A nagy világégés után a gyártás csak a negyvenes évek végén indult be újra. A népszerű „bogár“ hamarosan valódi népautóvá vált. 1955-ben már elkészült az egymilliomodik személygépkocsi a wolfsburgi gyárban. Érthetően gyorsan fejlődött maga a város is, növekedett a lakosság száma.

Fotó:  Protics János

1973-ban már több mint 135 ezer lakosa volt Wolfsburgnak. Ez volt egyébként a csúcs, hiszen azóta fokozatosan csökken a lakossága.

Wolfsburgban majdnem minden az autógyártással kapcsolatos. Az utcákon szinte csak Volkswageneket látni, és a VW emblémába lépten-nyomon belebotlunk. Nem csoda, hogy a város fő látványossága is az automobilizmussal függ össze.

Fotó:  Protics János

Autós szabadidőpark

Az autógyár közvetlen közelében hozták létre 2000-ben az Autostadt (autóváros) nevű szabadidőparkot,

mely nem csupán az autók kedvelőinek jelent nagy élményt. Tavaly csaknem 3 millió látogatója volt a 28 hektárnyi területen elterülő parknak. A hatalmas szabadidőpark a régi gyár tőszomszédságában található. Nagyon jó a fekvése, hiszen a közelében van a vasútállomás, és hajóval is megközelíthető; előtte folyik a Mittellandkanal nevű széles csatorna, a kikötő pár percre van a park főbejáratától. De a legtöbb látogató így is autóval érkezik, s ennek megfelelően hatalmas parkoló áll a rendelkezésükre (igaz, innen nem esik messzire a Bundesligában szereplő helyi futballcsapat impozáns stadionja sem). Egy nap alatt képtelenség végignézni minden látványosságot, ezért ottjártunkkor csak a legérdekesebbekre összpontosítottuk a figyelmünket.

Fotó:  Protics János

Város a városban

Az Autostadt nevű park tulajdonképpen város a városban. Vannak saját üzletei, péksége, sőt húsüzeme is, itt készítik az Autostadt nevű kolbászt. Megkóstoltuk, finom volt. A németek szeretnek jókat enni, inni. A szabadidőparkban senki sem marad éhes, 10 étterem, számos büfé várja a látogatókat. Van itt egy nagy tó is, ahol nyáron csónakázni, fürödni, télen korcsolyázni lehet. Több szabadtéri színpad is található a parkban, rendszeresen rendeznek itt koncerteket, színházi előadásokat. November végétől pedig hangulatos karácsonyi vásárnak ad otthont a park.

A főszerep azonban természetesen az autóké és azon belül mindené, ami összefügg a VW márkával.

A bejárati főépületben különböző interaktív kiállítások segítségével mutatják be az autók történetét, működését, sőt a jövőjét.

A történelmi autók kiállítása állítólag a világ legnagyobb veteránautó-gyűjteményét vonultatja fel, több mint 100 autómatuzsálem látható itt. Nem hiányozhat az utolsó bogárhátú sem, amelyet 2003-ban gyártottak a konszern mexikói üzemében. A gyerekek is megtalálják a számításukat, az egyik emeleten játékos formában élvezhetik a kisautókat, szimulátorokon ki is próbálhatják azokat.

Fotó:  Protics János

Az épületek elszórtan helyezkednek el a hatalmas parkban, a nyolc különálló részleg, épület a cég által gyártott különböző autómárkákat mutatja be.

Nekem leginkább a Porsche részlege tetszett, amely kívülről is igen látványos, bent pedig futurisztikus autópályán a Porsche különböző modelljei vonulnak fel különleges megvilágításban. (De van Škoda-, Seat-, Audi- stb. pavilon is.)

Családi esemény

Érdemes megtekinteni azt is, hogyan értékesítik itt az új autókat. A parkban messziről is jól látható a két, egyenként 48-48 m magas toronyépület, amelyekben az új autókat tárolják, illetve árusítják. Úgy néznek ki, mint két hatalmas, üvegből készült kukoricacső. Az egyes emeletekre különleges liftek szállítják fel az új személygépkocsikat. Kísérőink szerint napi 500-700 kocsit adnak el, ami évente mintegy 150 000 autót jelent. Hihetetlennek tűnt az adat, de amikor láttuk, milyen olajozottan zajlik minden, elhittük.

Fotó:  Protics János

A tornyok mellett található ugyanis a vevőközpont, ahol elintézik az adásvételi formaságokat, a vevőknek előre meghatározott időben, percnyi pontossággal szállítják – föld alatti alagúton – a még otthon kiválasztott és megrendelt autót. A vevőközpontban több étterem és egy szuvenírbolt is található. Minden új autótulajdonosnak egy kis ajándékkal is kedveskednek. Nem csoda, hogy az autóvásárlásnak ez a formája egyre népszerűbb. Németország távoli vidékeiről is érkeznek vevők, az új személygépkocsi átvétele családi eseménnyé válik, hisz a legtöbben egész családjukkal érkeznek. A családi kirándulás fénypontja az új autó átvétele, előtte pedig rengeteg élménnyel gazdagodnak az Autóvárosban, ahol kicsik és nagyok szemlátomást jól érzik magukat.

Fotó:  Protics János

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2019/19. számában.

wolfsburg autostadt
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.