2019. április 9., 08:02

A szlovák házelnök a vallások közötti párbeszédre buzdít

Andrej Danko, a parlament elnöke vallási párbeszédre buzdít. Mindezt a Balkán EU-s csatlakozásának kérdése kapcsán mondta el Bécsben, az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján.

Andrej Danko
Fotó: TASR
A Szentatyánál tett látogatásom után szándékosan utaltam arra, amit magam is tapasztaltam: a párbeszéd fontosságára a vallási életben. A mai modern élet egyik legnagyobb kihívása a vallási párbeszéd, a keresztények és muszlimok közötti éles ellentétek megszüntetése, valamint a vallási radikalizmus meghatározása”

– mondta Danko, aki szerint ennek jó példája Ausztria, amely leállította a mecsetek gyanús finanszírozásait. Danko ugyanakkor hozzátette, hogy fontos minden vallás tisztelete.

A házelnök szerint Ferenc pápa abu-dzabi látogatása is a jó példák közé tartozik. „Nem szabad a többi embertől és vallástól félni” – mondta, hozzátéve, hogy ő személyesen nagyon jó, baráti kapcsolatot ápol Szerbiával és Montenegróval is. „Ennek a két országnak kellene az elsődlegesnek lennie az EU-ba lépés kérdésében” – hangsúlyozta.

Danko szerint az EU-nak erős és meggyőző jelet kell küldenie a Nyugat-Balkán országaiba az összetartás és a közös jövő fontosságáról. „Ezért is nagy öröm számomra, hogy Észak-Macedónia 27 év után nagy áttörést ért el a Görögországgal való kapcsolatában, és így nemcsak saját maga, hanem a többi nyugat-balkáni ország számára is pozitív légkört teremtett” – mondta.

Danko véleménye szerint abban az esetben, ha az EU nem használja ki a Nyugat-Balkán integrációjával járó stratégiai lépést, annak olyan következményei lehetnek, mint a biztonsági fenyegetettség, a stabilitás elvesztése és a nemkívánatos külső behatások, és ennek jelentőségét a nemzetközi játékosok is fel tudják mérni.

Danko saját elmondása szerint sajnálja, hogy túl sokat foglalkoznak a brexittel. Szerinte az EU új vezetőinek ezt a kérdést gyorsabban és rugalmasabban kell kezelniük.

Tudom, hogy ez nem könnyű, de én személy szerint szívesebben beszélgetnék olyan dolgokról, mint az együttműködés javítása vagy az EU bővítése, mint olyan problémákról, amelyek miatt az EU útelágazáshoz jutott, ahonnan nehéz eldönteni, milyen irányba haladjon tovább”

– fejtette ki.

Danko szerint a konferencia nagyon nagy jelentőséggel bír. Az európai szociálpolitikának szerinte fontos helye van az európai külpolitikában. Azt is megemlítette, hogy a biztonsági helyzet az euró”ai országok környezetében most sokkal kiszámíthatatlanabb, mint régen. „A sok regionális konfliktus figyelmet és megoldást érdemel" – jelentette ki.

A parlament elnöke úgy véli, hogy a szomszédi viszonyok stabilizálása jelenleg az egyik legfontosabb kihívás, nemcsak az EU, hanem a keleti régió partnerországai számára is. „Ez nemcsak a biztonságra, hanem a gazdasági veszélyekre és az illegális bevándorlásra is vonatkozik” – hangsúlyozta.

Az EU parlamenti elnökei a legaktuálisabb témákkal foglalkoztak: a közelgő EP-választásokkal, a brexittel, az ukrajnai konfliktussal, az illegális bevándorlással, a Nyugat-Balkán EU-ba való integrációjával, valamint az országok kölcsönös együttműködésével.

A bécsi konferencia ma folytatódik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.