2019. október 9., 21:04

A rendőrség elfogta a hallei támadás elkövetőjét – egy 27 éves német férfiról van szó

Az előzetes információkkal ellentétben úgy tűnik, a Halleben elkövetett kora délutáni fegyveres támadásnak végül is csak egy elkövetője volt, akit a rendőröknek sikerült is elfogniuk a kora esti órákban.

Halle terror
Fotó: TASR/DPA

Korábban a Spigel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, majd pár perccel ezelőtt a Magyar Távirati Iroda is azt közölte, egy 27 éves német férfi, Stephan B. az elkövető, aki korábban nem került a hatóságok látókörébe. A neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával támadta meg a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagógát.

Német sajtóértesülések szerint a támadó eredeti terve az volt, hogy az új-zélandi mészárlás elkövetőjéhez hasonlóan, élőben közvetíti a terrorcselekményt.

A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A támadás kapcsán megszólalt a német belügyminiszter, Horst Seehofer is. A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van. Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak. Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén "fekete nap" – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a "békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást".

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.