2019. október 9., 13:40

Ismeretlenek tüzet nyitottak egy zsinagógánál, több halott is van

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában. A helyi rendőrség első adatai szerint többen meghaltak.

Halle terror
Médialapozó
Fotó: TASR/DPA

A kora estig kiadott hatósági közlemények, sajtóhírek és szemtanúk beszámolói alapján támadás érte Halle zsinagógáját és a mellette lévő zsidó temetőt, miközben 70-80 hívő az engesztelés napját, a jóm-kipúrt ünnepelte.

A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe. A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek. Az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelységbe.

Több hírportál értesülése szerint biztonsági körökben azt feltételezik, hogy antiszemita és idegenellenes indíttatású támadás történt a Németország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományi városban.

A Bild című lap este hírportálján azt jelentette, hogy csak egy támadó volt. A hatóságok a többi sajtójelentéshez hasonlóan ezt az értesülést sem kommentálták nyilvánosan.

Az ügyet magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség. A karlsruhei központú hatóság egyik szóvivője a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: egyelőre nem világos, hogy valóban antiszemita támadás történt-e.
Az elkövető vagy elkövetők több automata fegyverrel és robbanóeszközzel rendelkeztek, terepszínű öltözéket, golyóálló mellényt és sisakot viseltek.

A sikertelen támadás és a zsinagóga körüli lövöldözés után egy feltételezett elkövetőt elfogtak Hallétól délre, Zeitz közelében egy autópályán, miután balesetet okozott. A Leipziger Volkszeitung című lap értesülése szerint német állampolgár, az ugyancsak az ország keleti részén fekvő, Szász-Anhalttal szomszédos Türingiából származik.

Hallétól északkeletre, Landsberg nevű településen a rendőrség jelentős erőket vont össze, az utakat lezárták. Az akció háttere nem ismert.

A hallei zsinagógában ünneplő híveket csak órákkal a támadási kísérlet után engedték ki az épületből. A rendőrség és a város vezetése este feloldotta az ámokfutások esetére rendszeresített intézkedéseket, így visszavonták a kijárási tilalommal járó rendkívüli helyzetet és megnyitották a támadás miatt lezárt főpályaudvart.

Az eset miatt a szomszédos Szászország tartományban is mozgósították a terrorelhárító egységeket. Megerősítették a drezdai zsinagóga védelmét, a Hallétól mintegy 30 kilométerre fekvő Lipcsében pedig több kereszteződést megerősített fegyverzetű rendőrök foglaltak el.

A városban éppen szerda este ünneplik a rendszerváltást és a német újraegyesítést megelőző tömegtüntetések 30. évfordulóját. A szabadtéri megemlékezésre sok ezer embert várnak, a vendégek között van Frank-Walter Steinmeier államfő is. A rendezvényt megtartják, a rendőri jelenlétet megerősítik.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet "szíven üt". Hozzátette, hogy mindenkinek fel kell lépnie az antiszemitizmus ellen. Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek hangsúlyozta: közösen dolgozni kell azért, hogy "soha többé ne kelljen félnie zsidóknak Németországban".

Fotó:  TASR/DPA

A Der Tagesspiegel című berlini lap biztonsági körökre hivatkozó értesülése szerint a hatóságok szélsőjobboldali háttérre gyanakodnak. Az ügyet magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség.

Korábbi hírfolyamunk:

15:28: Az áldozatok egyike nő a másik férfi a sajtóinformációk szerint.

15:00: A rendőrség nagy erőkkel dolgozik a helyszínen, több száz rendőrről szólnak a helyszíni tudósítások, a belügyminisztérium szerint pedig egyelőre nem tisztázott a támadók indítéka.

14:30: Egy videó is felkerült a közösségi oldalra, amelyen egy férfi lövéseket ad le egy autó közeléből. A videó ITT megnézhető.

14:11: A tettes vagy tettesek taxival menekültek, amelynek vezetőjét megsebesítették.

14:00: A német források szerint egy dönerárusnál is lőttek, az utcán egyébként egy halott hever, akit a rendőrök letakartak.

13:51: Lövöldözés volt egy Halletől 15 kilométernyire levő településen is, a rendőrség részleteket még nem közölt.

13:48: A Bild azt írja, a támadó(k) Lipcse felé menekül(nek), közben Wiedersdorfból, amely ezen az útvonalon található, újabb lövéseket jelentettek. Egyes hírek szerint az egyik elkövetőt elfogták. A hallei pályaudvart időközben lezárták, a vonatok nem állnak meg az állomáson. A hatóságok arra kérik a lakosságot, maradjanak otthonaikban vagy a munkahelyükön.

13.40: Az első információk szerint ketten vesztették életüket a támadásban, illetve "rengetegen" megsérültek.

 

Halle terror
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.