2019. január 10., 14:53

Nagyszarvai iskolaügy: elkezdődött a szakmai párbeszéd, de további egyeztetésre lesz szükség

Zártkörű találkozót szervezett a nagyszarvai önkormányzat január 10-én. Az egyeztetésen felvidéki magyar politikusok és oktatási szakemberek vettek részt. Lapunknak egyedül Nagyszarva polgármestere nyilatkozott.

Nagyszarva
Fotó: Czibula Csaba

A tavalyi év egyik legnagyobb visszhangot kiváltó ügye a csallóközi Nagyszarvához kötődött: a községbe és a környező falvakba beköltözött szlovák szülők iskolát szerettek volna nyitni gyermekeik számára. Kérésük nehezen teljesíthető, hiszen gazdasági szempontból egy új iskola, vagy osztály nyitása lehetetlen helyzetbe sodorná a község gazdálkodását. Így az önkormányzat az indulatoktól sem mentes május végi ülésén racionális döntést hozott, amikor elutasította a szlovák tannyelvű iskola elindítását.

 A szlovák szülőknek később sikerült Peter Pellegrini kormányfőt is a községbe hívni, aki elmondott néhány pozitív mondatot a magyar kisebbség felé, majd ígéretet tett a betelepült szlovák szülőknek, hogy megnyílhat az iskola, sőt ehhez még forrásokat is ígért.

December 4-én aztán beindult a törvényhozási gépezet: módosították az iskolaüggyel foglalkozó törvény néhány passzusát. Ezt a szlovák szülők egyenesen győzelemként értékelték, mivel úgy ítélték meg, hogy a módosítások értelmében az illetékes járási hivatalok kötelezhetik az adott önkormányzatot egy új iskola megnyitására.

Érdekesség, hogy a betelepülés elsősorban nem Nagyszarvát, hanem a környező településeket érinti. Az elmúlt 25 évben Macháza lakosainak száma 55, Tárnoké 20, Sárosfáé 13, míg Nagyszarváé csupán 7 százalékkal növekedett, Úszor lakossága pedig szinte megduplázódott. Ez egyértelműen a betelepedésnek köszönhető, hiszen a természetes szaporodás csak Nagyszarva esetében pozitív.

A mai találkozón részt vett Menyhárt József, az MKP elnöke, Balódi László, a Most-Híd parlamenti képviselője, Kiss Beáta, az MKP oktatási szakpolitikusa, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója, Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke, Mézes Rudolf, az SZMSZSZ elnöke, Prékop Mária, az oktatási minisztérium osztályvezetője és Albert Sándor oktatásügyi szakember, valamint a nagyszarvai képviselő-testület tagjai.

A találkozón megállapodás született, hogy a részletekről a sajtót nem kívánják tájékoztatni, László Zoltán, Nagyszarva polgármestere lapunknak azonban annyit elárult, széles körű egyeztetésen elemezték, miként kell értelmezni a törvény vonatkozó módosításait. A polgármester hozzáfűzte, néhány hónapon belül újabb találkozót terveznek, ugyancsak bevonva a szakmai szervezeteket és a felvidéki magyarság érdekképviseletét.

A településvezető fontosnak nevezte, hogy a nagyszarvai önkormányzat a jövőben számíthat a szakmai szervezetek és a politika támogatására. Megerősítette, hogy a bősi szlovák tannyelvű alapiskolával kötött megállapodásnak köszönhetően biztosított a nagyszarvai szlovák gyermekek anyanyelvű iskoláztatása.

A környező települések közül Úszor vezetése már több alkalommal kérelmezte az oktatásügyi minisztériumban, hogy bővíthesse a meglévő szlovák nyelvű iskoláját, vagy építhessen újat. A minisztériumtól a mai napig nem kaptak erre engedélyt, miközben a régió polgármesterei és a szakemberek szerint ez a lépés megoldaná a térségben a szlovák gyermekek oktatásának ügyét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.