Merre tovább, irodalom?

ma7 2019. július 17., 22:03

Indulatok az írók háza táján címmel Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Irók Társaságának elnöke és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója beszélt Gombaszögön arról a helyzetről, ami a magyar irodalomban uralkodik. A beszélgetést a Magyar7 munkatársa, Somogyi Szilárd vezette.

Fotó: Fábián Gergő

Célunk a sokszínű kortárs magyar irodalom megsegítése, a Petőfi Irodalmi Ügynökség kialakítása, valamint az, hogy az írót elvigyük az olvasókhoz. Ha egy könyvbemutató jól sikerül, ott több könyvet el lehet adni, mint egy könyvesboltban egész évben. Pártpolitikától független irodalmat szeretnénk bemutatni, hangsúlyozta Demeter Szilárd. Hozzátette, az írók mindig egymásnak feszülnek, szekértáborokba tömörülnek, de ezt problémát ők nem fogják tudni megoldani, a kiásott árkokat nem tudják betemetni. Építek egy stadiont, hogy ott játszhassanak, mondta. Hogy ki az író, azt az olvasók mondják meg, döntik el. Az irodalom nem lehet öncélú, az az olvasónak készül, fejtette ki.

Hodossy Gyula, a több mint 60 éves írótársaságról szólt, melynek 130 tagja van és több mint húsz éve az elnöke. Elmondta, sosem állított fel sorrendet az írók között, a dolga az, hogy az irodalmat eljuttassa az olvasókhoz. Uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak, mondta a társaságban uralkodó helyzetről.

Fotó: Fábián Gergő

Demeter arról is szólt, hogy a kis kiadók elvesznek a nagyok árnyékában, s valójában ma a kiadó dönti el, kiből lesz író. Abból, akinek a könyveit el tudják adni. Kevesebbet olvasunk sokat, de ha érdekes a téma, akkor lehet olvasókat találni, óriási potenciál rejlik még a magyar irodalomban, az anyanyelvi piacot kell megerősíteni, emelte ki. Hozzátette, Márai és Szabó Magda műveit is világ minden pontján el lehet adni. Jó hírként közölte, több pénz jut a magyar irodalomra, amit a Kárpát-medencei írótársadalom között kell elosztani. A felvidéki magyar irodalmat látványosabbá kell tenni, s ennek érdekében Kárpát-medencei rezidens program indul.

Hodossy Gyula elmondta, öt könyv kerül bemutatásra a pozsonyi könyvvásáron, Demeter Szilárd pedig annak fontosságáról beszélt, hogy a felvidéki magyar irodalom szlovák nyelven is megjelenjen.

Fotó: Fábián Gergő

Fotó: Fábián Gergő

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

0 HOZZÁSZÓLÁS