2019. május 10., 15:15

Menyhárt: Jelenleg csak a vegyes párt képviselői által elkövetett fatális hiba kijavítása zajlik

A törvény tervezett „visszamódosítása” nem az egyenjogú állapot megteremtését eredményezi, ezért tartjuk elengedhetetlennek a nemzeti szimbólumok szabad használta érdekében további lépések megtételét – nyilatkozta a ma7.sk-nak a ma botrányos formájában újra elfogadott himnusztörvénnyel összefüggésben Menyhárt József, az MKP elnöke.

sajtáj_04-12
Fotó: Bodó Károly

Mint arról korábban hírt adtunk, a parlament ma ismételten elfogadta az állami jelképekről szóló törvényt, ezzel megtörte a köztársasági elnök vétóját. A képviselők azt is elfogadták, hogy a Most-Híd módosító javaslatáról, amellyel a törvény himnuszokra vonatkozó rendelkezését módosítanák, gyorsított eljárásban fognak tárgyalni. 

A törvénymódosítás elfogadása esetén visszaáll a korábbi jogállapot, vagyis a himnusz elhangzása, illetve eléneklése kapcsán nem lehet majd bírságolni. Menyhárt József szerint ez azonban – ha a jelképhasználat kérdését tekintjük – nem jelent semmiféle előrelépést ezen a területen, hisz a magyar zászló használatát továbbra is törvény tiltja a sportrendezvényeken.  

Jelenleg csak a vegyes párt képviselői által elkövetett fatális hiba kijavítása zajlik”

– jelentette ki az MKP elnöke. 

„A Magyar Közösség Pártja szerint a nemzetek közötti egyenrangú és egyenjogú viszony az, mely az elvárható állapotot jelenti."

A törvény tervezett „visszamódosítása” viszont nem az egyenjogú állapot megteremtését eredményezi, ezért tartjuk elengedhetetlennek a nemzeti szimbólumok szabad használta érdekében további lépések megtételét”

– hangsúlyozta Menyhárt. 

Hozzátette: amennyiben a kérdés „ilyen botrányos módon már asztalra került”, akkor a zászlóhasználat kérdését, és úgy általában a nemzeti kisebbségek jelképhasználatának kérdését is meg kell oldani.

Ezért – mint rámutatott – az MKP aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy minden ilyen jellegű korlátozást eltöröljenek és a nemzeti kisebbségek jelképhasználatát átfogó és kielégítő módon rendezzék.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!