lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2019. július 16., 16:14

Megnyitotta kapuit a Gombaszögi Nyári Tábor: A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai

A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden. A megnyitóra a Tóth Károlyról, a Fórum Kisebbségkutató Intézet alapító igazgatójáról elnevezett sátorban került sor.

Gombaszög 1.nap
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Starovič Tibor

Szilágyi Péter nyitóbeszédében rámutatott: a nyári táborok és szabadegyetemek szerte a Kárpát-medencében azért is fontosak, mert lehetőséget biztosítanak arra, hogy "közös ügyeinkről tudjunk beszélni."

Kiemelte: a Gombaszögi Nyári Tábor a magyar-magyar és a magyar-szlovák párbeszédre egyaránt lehetőséget biztosít. Utóbbi kapcsán rámutatott: "van bőven miről beszélni" , majd konkrét példákat felhozva az állampolgársági törvényt, a nyelvtörvényt és a kétnyelvűség ügyét említette.

A miniszteri biztos a tábor szervezőinek és a velük együttműködő szervezeteknek a munkáját nemzetmegtartó tevékenységként jellemezte, majd azt mondta:

a tábor a felvidéki magyarság és a Kárpát-medencei magyarság találkozópontja is lehet, továbbá olyan fórumként működhet, ahol a többségi nemzettel folyó párbeszédre is lehetőség nyílik.

Szilágyi Péter hozzátette: Magyarország kormánya már 2010-ben nyilvánvalóvá tette, hogy nem határokban, hanem nemzetben gondolkozik, s azóta azon cél mentén tevékenykedik, hogy szorosabbra fonja a Kárpát-medencei magyarságot összekötő hálót.

Beszédében Szilágyi Péter kitért a felvidéki magyarság előtt álló kihívásokra, és utalt a jövő évben esedékes parlamenti választásokra is. Leszögezte: fontos lesz megmutatni, hogy van ereje a felvidéki magyarságnak, hogy képes az összefogásra, és vissza tud kerülni a pozsonyi törvényhozásba.

Fotó:  Starovič Tibor

Az ünnepélyes megnyitón Bárdos Gyula, a felvidéki magyarság legnagyobb közéleti-kulturális szervezetének, a Csemadoknak az elnöke megköszönte a magyar kormány által a tábor szervezőinek és a felvidéki magyarságnak nyújtott támogatást, ugyanakkor leszögezte: vannak olyan lépések, amelyeket senki nem tehet meg a felvidéki magyarság helyett, és ilyen a közösségszervezés, illetve a hatékony összefogás megteremtése is.

Hozzátette:

biztos benne, hogy a felvidéki magyarság lesz annyira erős és okos, hogy visszanyerje az erejét, és így megkerülhetetlenné válik, mert csak így kerülhet ki jelenlegi helyzetéből.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője beszédében visszatekintett a tábor körül az elmúlt egy évben folytatott munkára, és szólt a magyarországi segítséggel megvalósított fejlesztésekről is, illetve köszönetet mondott a társszervezőknek. A tábor szerepéről azt mondta: az is céljuk, hogy odaállítsák a fiatalokat a közéleti, konzervatív témák mellé.

Fotó:  Starovič Tibor

A nyitóünnepséget követően átadták a Folkszöglet új épületét, ahol beszédet mondott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője.

Konkoly László, a Folkszöglet vezetője elmondta, hogy az új épület gerendáinak nagy része egy régi, szádalmási faszerkezetű pajtából származik, melyet a tábor szervezői vásároltak meg. Ezt követően szétszedték, majd Gombaszögön újra felépítették azt, így a régi pajta és az új Folkszöglet szerkezete és alapterülete szinte teljes egészében megegyezik.

Tavalyhoz képest a tábor területén belül számos fejlesztés valósult meg. Az előző évben megnyitott Bebek-kempinghez immáron egy kivilágított út vezet. Ezen kívül idén a kemping már épített zuhanyzóval is rendelkezik.

Az említett fejlesztésekre azért is volt szükség, mert a nagy érdeklődés miatt az Andrássy-kempingben, a rendezvény közvetlen központjában korlátozott a sátorhelyek száma.

További fejlesztés, hogy a Csemadok Stage és a Kocsmakert mellett kiépült egy további zenei színpad, a Szifon Terasz, így a fesztivál idén már három nagyobb zenei programhelyszínnel rendelkezik. A Szoba chill alternatív zenei színpad is teljes átépítésen esett át, illetve a tábor melletti réten, a Darázsföld területén a csapatjátékok mellett ez évben már egy airsoft pálya is várja a táborozókat.

„Noha még sok munka van hátra, a tavaly előtt lebontott és már építés alatt álló terasz és kocsma felújítása során, utóbbit a tábor kezdetére sikerült tető alá hozni”– mondta el Kocskovics Péter főszervező-helyettes.

A nagyszínpadon, vagyis a Csemadok Stage-n ma este Majka ad koncertet, a tábor többi helyszínén pedig a Csaknekedkislány, a Kaukázus, a Flashjet, az Amadinda és az Abigél zenél majd.

Szerdán, azaz holnap este a Leander Kills és a Follow the Flow, csütörtökön a Road, az Alvin és a Mókusok és az Intim Torna Illegál, pénteken pedig Rúzsa Magdi, a Jóvilágvan, illetve a norvég SKAAR lép majd fel. A tábor szombati napján az István, a király c. rockopera koncert változatát mutatják be, vasárnap pedig záró hangversenyt rendeznek majd a pálos monostor romjai közt.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható.

Gombaszög 1.nap
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.